main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 31 maart 2021 — 10:35

Chinese beïnvloeding neemt toe, maatregelen nodig: ‘Kans dat open samenleving wordt aangetast’

Als we niet ingrijpen dreigen Chinese Nederlanders steeds meer te vervreemden van ons land en zijn ze een gemakkelijker doelwit voor China. Dat betekent dat Chinezen die hier wonen ingezet kunnen worden voor beïnvloeding, inmenging of zelfs spionage en sabotage. Dat blijkt uit een onderzoek van Frank Pieke van het LeidenAsiaCentre en de universiteit in Leiden.

Hoewel de Chinese overheid en de Chinese Communistische Partij (CCP) nog niet heel veel invloed in ons land hebben, is daarvoor al wel een basis. Het is daarom zaak om nu al maatregelen te nemen om die invloed, uitgeoefend op en via de Chinese gemeenschap in ons land, binnen de perken te houden, schrijft Pieke in een rapport over China’s invloed en de Chinese gemeenschap in Nederland.

De waarschuwing moeten we serieus nemen, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “China is een land in opkomst, een supermacht, die nu heel snel aanspraak maakt op de nummer één positie in de wereld en ook vindt dat ze dat toekomt. Het is de grootste economie die met stabiele economische cijfers 2020 heeft weten af te sluiten.”

‘China is systeemrivaal geworden’

Ten Broeke waarschuwt dat Chinezen in Nederland geen eigen samenleving moeten gaan vormen. Dat kan volgens hem grote gevolgen hebben. “Het is ook een groep die gebruikt kan worden voor een lange arm vanuit Beijing. Dat zien we bij andere groepen in de samenleving gebeuren, denk aan de Turkse groepering. We zien het bij Chinezen nog niet en het rapport zegt ook dat daar geen hele concrete aanwijzingen voor zijn. Maar we moeten wel erg waakzaam zijn, want in andere delen van de wereld zien we het al wel. In Australië bijvoorbeeld.”

China probeert daar via politieke organisaties, beïnvloeding en denktanks de invloed op de samenleving te vergroten, zegt Ten Broeke. China is volgens hem een ander land dan we tien of twintig jaar geleden aannamen. “China is in toenemende mate een systeemrivaal geworden voor ons. Hoewel ze kapitalisme hebben omarmd, accepteren ze niet de open democratie die erbij hoort.”

Pieke raadt daarom in zijn rapport aan de dialoog tussen de Nederlandse overheid en vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschappen in Nederland nieuw leven in te blazen. Hij pleit ook voor op Nederland toegesneden lesmateriaal voor Chineestalig buitenschools onderwijs en voor bijvoorbeeld meer zorg en juridische bijstand speciaal voor Chinese Nederlanders.

‘China maakt zijn hart geen moordkuil meer’

Als we niets doen, lopen we het risico dat onze open samenleving wordt aangetast, zegt Ten Broeke. “Dat kan via technologie. We hebben debatten in Nederland over ASML (Nederlands hightechbedrijf, red.). Dat is een markt waar de Chinezen bijzonder in geïnteresseerd zijn en waar wij in voorop lopen. Nederland behoort dankzij ASML tot één van de grote landen op dat vlak. Alleen Nederland is zelf weer te klein om ASML de bescherming te bieden die het misschien nodig heeft. Dus dat moet je in Europees verband doen.”

“Europa heeft altijd moeite om samen te werken maar maakt nu een soort versnelde ontwikkeling door. Met name door het feit dat China agressiever en assertiever gaat optreden”, zegt Ten Broeke. “We hebben het vorige week gezien met Kamerlid Sjoerdsma, die op een sanctielijst kwam.” In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. D66’er Sjoerd Sjoerdsma nam het initiatief voor een motie die door een grote meerderheid van de Kamer werd gesteund. China regeerde gelijk met de sanctie tegen Sjoerdsma. “China maakt zijn hart geen moordkuil meer en accepteert niet dat ze kritiek krijgen.”

D66 wil parlementair onderzoek

D66, de partij van Sjoerdsma, wil een parlementair onderzoek naar de invloed van China. “Omdat je ziet dat bedrijven, universiteiten en heel veel andere instellingen in Nederland te maken hebben met Chinese beïnvloeding, met economische spionage en het halen van kennis. Het wordt aan henzelf overgelaten hoe ze zich daar tegen wapenen”, zegt Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland.

“Ik denk dat dit echt iets is wat we in Nederland samen moeten doen. Je ziet dat China steeds meer vitale infrastructuur in Europa in handen probeert te krijgen, zoals bijvoorbeeld havens.” Daar is wetgeving voor nodig, zegt Paternotte. “Wij denken dat we daar de komende jaren meer tempo mee moeten maken. Want je ziet dat de Chinese beïnvloeding echt toeneemt.”

Wat kunnen we tegen China doen?

Een goed initiatief, vindt Ten Broeke. “Als je nu een parlementair onderzoek doet naar deze vorm van beïnvloeding, voorkom je dat je over tien jaar met een parlementaire enquête moet terugkijken op wat we niet hebben gedaan.”

Het is nu belangrijk dat we kritische infrastructuur, zoals it-technologie, beter gaan beschermen, zegt hij. “Ook ASML. Maar dat heeft heel erg te maken met economische spionage. We moeten ook veel meer onze veiligheidsdiensten de ruimte geven om mensen te volgen. Dat gebeurt in de Verenigde Staten al wel heel erg maar in Nederland mondjesmaat. Dat is een kwestie van heel alert zijn en meer mankracht. En we moeten voorkomen dat de Chinezen hier een eigen samenleving gaan vormen”, besluit Ten Broeke.

LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’

Door: Peter Visser

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

‘Coronavaccincontract AstraZeneca met EU mogelijk niet verlengd’

De Europese Unie bestelt mogelijk geen nieuwe coronavaccins van farmaceut AstraZeneca vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de leveringen van het vaccin tegen het coronavirus. Dat…

Lees meer

LCPS: 50 coronapatiënten meer in ziekenhuizen

Er liggen in totaal 50 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met zaterdag. In totaal zijn nu 2478 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het…

Lees meer

Voetbalsupporters raken slaags bij IKEA Delft, 32 aanhoudingen

In Delft zijn zondag enkele uren voor de bekerfinale in Rotterdam tussen Ajax en Vitesse honderden voetbalsupporters slaags geraakt. Het zou gaan om een confrontatie…

Lees meer

Vondelpark in Amsterdam tijdelijk afgesloten wegens drukte

Het Vondelpark in Amsterdam is zondagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. Mensen worden niet uit…

Lees meer

RIVM registreert 8600 nieuwe coronagevallen

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging…

Lees meer

Kuiken (PvdA): Geef bij restricties keuzevrijheid voor Janssen-vaccin

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat mensen moeten kunnen kiezen voor het Janssen-vaccin, ook als er restricties op komen. Dat zegt Kuiken in WNL Op Zondag…

Lees meer

Met opzet aangereden vrouw had conflict over aankoop mobieltje

De vrouw die zaterdagavond meerdere keren door een auto werd aangereden in Amsterdam-Noord, had vermoedelijk kort daarvoor ruzie over de aankoop van een mobieltje. Het…

Lees meer

Breda vraagt of kabinet nog achter 538-feest staat na onrust

De gemeente Breda heeft het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het testevenement 538 Oranjedag staat. Dit na de ophef die is ontstaan over…

Lees meer

Nieuwe Commandant der Strijdkrachten waarschuwt: ‘Veiligheid en stabiliteit niet gratis’

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vindt dat een toekomstig kabinet meer moet investeren in Defensie. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht…

Lees meer

Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls pleit voor versoepelingen per 28 april

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls zal – afhankelijk van de uitkomst van het Catshuisoverleg vandaag – pleiten om wel op…

Lees meer

Man (25) vast voor mishandeling agenten in Zuidzande

In het Zeeuwse dorp Zuidzande zijn twee agenten gewond geraakt toen ze een verdachte wilden aanhouden. Dat meldt de politie. Na een melding over een…

Lees meer

Massale steun petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538

Een petitie van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen de komst van het 538 Oranjedagfeest is zondagochtend 100.000 keer getekend. Om kwart over…

Lees meer

Wat is er nog over van de festivalbranche? ‘Bedrijven houden elkaar in leven, maar veel zijn technisch failliet’

Wat is er nog over van de festivalbranche? “Er wordt veel pijn geleden. Veel bedrijven zijn technisch al failliet”, zegt Berend Schans, directeur van de…

Lees meer

‘Als je vooral geld wil verdienen, krijg je snel problemen met overtoerisme’

Volgens toerismedeskundige Ko Koens moeten toeristische trekpleisters op zeer lokaal niveau bekijken wat zij uit toerisme willen halen. “Je moet als bestemming kijken wat je…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier