Chinese beïnvloeding neemt toe, maatregelen nodig: ‘Kans dat open samenleving wordt aangetast’
Als we niet ingrijpen dreigen Chinese Nederlanders steeds meer te vervreemden van ons land en zijn ze een gemakkelijker doelwit voor China. Dat betekent dat Chinezen die hier wonen ingezet kunnen worden voor beïnvloeding, inmenging of zelfs spionage en sabotage. Dat blijkt uit een onderzoek van Frank Pieke van het LeidenAsiaCentre en de universiteit in Leiden.
Hoewel de Chinese overheid en de Chinese Communistische Partij (CCP) nog niet heel veel invloed in ons land hebben, is daarvoor al wel een basis. Het is daarom zaak om nu al maatregelen te nemen om die invloed, uitgeoefend op en via de Chinese gemeenschap in ons land, binnen de perken te houden, schrijft Pieke in een rapport over China’s invloed en de Chinese gemeenschap in Nederland.
De waarschuwing moeten we serieus nemen, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “China is een land in opkomst, een supermacht, die nu heel snel aanspraak maakt op de nummer één positie in de wereld en ook vindt dat ze dat toekomt. Het is de grootste economie die met stabiele economische cijfers 2020 heeft weten af te sluiten.”
‘China is systeemrivaal geworden’
Ten Broeke waarschuwt dat Chinezen in Nederland geen eigen samenleving moeten gaan vormen. Dat kan volgens hem grote gevolgen hebben. “Het is ook een groep die gebruikt kan worden voor een lange arm vanuit Beijing. Dat zien we bij andere groepen in de samenleving gebeuren, denk aan de Turkse groepering. We zien het bij Chinezen nog niet en het rapport zegt ook dat daar geen hele concrete aanwijzingen voor zijn. Maar we moeten wel erg waakzaam zijn, want in andere delen van de wereld zien we het al wel. In Australië bijvoorbeeld.”
China probeert daar via politieke organisaties, beïnvloeding en denktanks de invloed op de samenleving te vergroten, zegt Ten Broeke. China is volgens hem een ander land dan we tien of twintig jaar geleden aannamen. “China is in toenemende mate een systeemrivaal geworden voor ons. Hoewel ze kapitalisme hebben omarmd, accepteren ze niet de open democratie die erbij hoort.”
Pieke raadt daarom in zijn rapport aan de dialoog tussen de Nederlandse overheid en vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschappen in Nederland nieuw leven in te blazen. Hij pleit ook voor op Nederland toegesneden lesmateriaal voor Chineestalig buitenschools onderwijs en voor bijvoorbeeld meer zorg en juridische bijstand speciaal voor Chinese Nederlanders.
‘China maakt zijn hart geen moordkuil meer’
Als we niets doen, lopen we het risico dat onze open samenleving wordt aangetast, zegt Ten Broeke. “Dat kan via technologie. We hebben debatten in Nederland over ASML (Nederlands hightechbedrijf, red.). Dat is een markt waar de Chinezen bijzonder in geïnteresseerd zijn en waar wij in voorop lopen. Nederland behoort dankzij ASML tot één van de grote landen op dat vlak. Alleen Nederland is zelf weer te klein om ASML de bescherming te bieden die het misschien nodig heeft. Dus dat moet je in Europees verband doen.”
“Europa heeft altijd moeite om samen te werken maar maakt nu een soort versnelde ontwikkeling door. Met name door het feit dat China agressiever en assertiever gaat optreden”, zegt Ten Broeke. “We hebben het vorige week gezien met Kamerlid Sjoerdsma, die op een sanctielijst kwam.” In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. D66’er Sjoerd Sjoerdsma nam het initiatief voor een motie die door een grote meerderheid van de Kamer werd gesteund. China regeerde gelijk met de sanctie tegen Sjoerdsma. “China maakt zijn hart geen moordkuil meer en accepteert niet dat ze kritiek krijgen.”
D66 wil parlementair onderzoek
D66, de partij van Sjoerdsma, wil een parlementair onderzoek naar de invloed van China. “Omdat je ziet dat bedrijven, universiteiten en heel veel andere instellingen in Nederland te maken hebben met Chinese beïnvloeding, met economische spionage en het halen van kennis. Het wordt aan henzelf overgelaten hoe ze zich daar tegen wapenen”, zegt Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland.
“Ik denk dat dit echt iets is wat we in Nederland samen moeten doen. Je ziet dat China steeds meer vitale infrastructuur in Europa in handen probeert te krijgen, zoals bijvoorbeeld havens.” Daar is wetgeving voor nodig, zegt Paternotte. “Wij denken dat we daar de komende jaren meer tempo mee moeten maken. Want je ziet dat de Chinese beïnvloeding echt toeneemt.”
Wat kunnen we tegen China doen?
Een goed initiatief, vindt Ten Broeke. “Als je nu een parlementair onderzoek doet naar deze vorm van beïnvloeding, voorkom je dat je over tien jaar met een parlementaire enquête moet terugkijken op wat we niet hebben gedaan.”
Het is nu belangrijk dat we kritische infrastructuur, zoals it-technologie, beter gaan beschermen, zegt hij. “Ook ASML. Maar dat heeft heel erg te maken met economische spionage. We moeten ook veel meer onze veiligheidsdiensten de ruimte geven om mensen te volgen. Dat gebeurt in de Verenigde Staten al wel heel erg maar in Nederland mondjesmaat. Dat is een kwestie van heel alert zijn en meer mankracht. En we moeten voorkomen dat de Chinezen hier een eigen samenleving gaan vormen”, besluit Ten Broeke.
LEES OOK: Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Swipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun…
Lees meerMirjam Bikker wil dat de toekomst van kinderen centraal komt te staan. In een visiestuk dat is opgesteld door een partijcommissie en gisteren werd gepresenteerd,…
Lees meerPartijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meer