main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2021 — 09:48

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst: ‘China pikt niets meer’

China heeft D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op een zwarte lijst geplaatst. Hij en zijn familie zijn niet meer welkom in het land. China heeft ook sancties aangekondigd tegen negen andere Europeanen, waaronder een Nederlandse ambassadeur.

Het gaat om een reactie op Europese strafmaatregelen tegen China. Die sancties zijn er vanwege het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid in de noordwestelijke provincie Xinjiang.

In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. Sjoerdsma nam het initiatief voor een motie die door een grote meerderheid van de Kamer werd gesteund.

“De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten zijn zo groot, dat je ze vanaf de ruimte kunt zien”, zei de D66’er toen. Hij sprak over de “grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog”.

China woedend

China is woedend over de Europese sancties, die volgens Peking neerkomen op bemoeienis met Chinese interne aangelegenheden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese tegenmaatregelen zijn gericht tegen personen in de EU die de Chinese belangen schaden en “leugens en desinformatie” verspreiden.

Naast Sjoerdsma worden ook Europarlementariërs en onderzoekers op de Chinese sanctielijst gezet. Het gaat onder meer om de Duitser Reinhard Bütikofer, de voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China van het Europees Parlement.

‘China pikt niets meer’

“Praktisch betekent het niet zoveel”, zegt directeur politieke zaken bij denktank HCSS Han ten Broeke over de sancties tegen Sjoerdsma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar dat China deze stap heeft genomen en ook de omvang van de sanctielijst is dusdanig dat ik me kan voorstellen dat Nederland en andere landen in de Europese Unie zich beraden op nadere stappen.”

“Nederlandse parlementariërs, maar ook parlementariërs in het Europese parlement, hebben nu al wel laten weten dat ze dit zien als een batch of honor. Dit is een erkenning dat zij met hun strijd tegen bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen op de goede weg zijn.”

Volgens Ten Broeke maakt China zich geen zorgen over internationaal gezichtsverlies. “Dat bestaat niet meer. Dit is een China dat assertief is, ik zou bijna zeggen agressief. China onderstreept op een agressieve manier haar positie in de wereld en pikt helemaal niets meer.”

Chinese ambassadeur op het matje

Nederland heeft de Chinese ambassadeur maandag op het matje geroepen. Premier Mark Rutte noemde de Chinese stap tegen Sjoerdsma “onacceptabel”. Voorzitter van het Europese parlement David Sassoli zei dat de sancties van China niet zonder gevolgen zullen blijven.

Het Chinese ministerie roept de EU op te stoppen met “anderen de les te lezen over mensenrechten”. Als de Europeanen niet van het “foute pad” willen wijken, zal China verdere tegenmaatregelen nemen.

LEES OOK: D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Chinese sanctielijst

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer