main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 oktober 2020 — 14:47

‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft het helemaal gehad met de groep demonstranten voor de ingang van de Tweede Kamer die al wekenlang actievoert tegen de coronamaatregelen. In een brief aan Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag, vraagt Arib hem om op te treden. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt dat de demonstranten in kwestie hard aangepakt moeten worden. “Als mensen journalisten, politici en politie gaan belagen heeft dat niets met demonstreren te maken. Dat is gewoon strafbaar gedrag en dat moet je aanpakken.”

Arib schrijft dat steeds meer demonstraties gepaard gaan met geschreeuw en intimidatie. Zo verschenen er eind augustus beelden van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarin te zien is hoe hij voor het Kamergebouw aangeklampt en bedreigd werd.

“Het is walgelijk om te zien”, vindt Yeşilgöz. “Het recht op demonstreren is een groot goed in ons land. Dat beschermen we met elkaar. Burgemeesters kijken zelfs tijdens een pandemie hoe je dan wel kunt demonstreren en dat recht kunt beschermen. Maar het recht om demonstreren is niet het recht op intimideren. Dat zijn echt verschillende dingen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Verplaatsen

Arib suggereert in haar brief aan Van Zanen om eventueel de demonstraties te verplaatsen naar het Malieveld. In de afgelopen weken is er rond het Tweede Kamergebouw namelijk zelfs gezocht naar een alternatieve uitgang voor de Kamerleden, omdat de ingang aan de Pleinzijde moest worden afgesloten en onveilig was.

Over het verplaatsen van de demonstraties is Yeşilgöz nog niet uit. “Er zijn ook heel veel mensen die daar demonstreren op een normale wijze. Die hun recht daar uitoefenen en die daar staan omdat ze het niet eens zijn met het beleid.” Het probleem moet niet verplaatst worden naar het Malieveld, vindt de VVD’er. “Als je misbruik maakt van een grondrecht vind ik dat je aangepakt moet worden. Of dat misbruik nu plaatsvindt op dat plein of op het Malieveld, dat maakt niet veel uit.”

Openbare orde

Burgemeesters hebben maar een aantal mogelijkheden om beperkingen op te leggen, weet Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Dat kan namelijk wanneer de openbare orde en veiligheid geschonden wordt. “Dat gebeurt wanneer je bijvoorbeeld geweld gebruikt, of wanneer er sprake is van belaging van individuen of andere vormen van intimidatie”, verduidelijkt hij.

De afweging of de demonstraties verplaatst moeten worden moet Van Zanen zelf maken, benadrukt hij. “Het is wel belangrijk om te weten dat dat demonstratierecht best wel ver gaat, maar dat het wordt begrensd door de schending van openbare orde en veiligheid.”

Van Zanen

Een woordvoerder van burgemeester Van Zanen liet donderdag aan De Telegraaf weten dat er ’veelvuldig contact’ is met de Tweede Kamer. Hij wilde niet zeggen welke maatregelen getroffen worden naar aanleiding van de brief.

LEES OOK: CDA-Kamerlid Omtzigt belaagd door betogers in Den Haag: ‘Gaat iedere grens over’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer