main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 oktober 2020 — 14:47

‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft het helemaal gehad met de groep demonstranten voor de ingang van de Tweede Kamer die al wekenlang actievoert tegen de coronamaatregelen. In een brief aan Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag, vraagt Arib hem om op te treden. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt dat de demonstranten in kwestie hard aangepakt moeten worden. “Als mensen journalisten, politici en politie gaan belagen heeft dat niets met demonstreren te maken. Dat is gewoon strafbaar gedrag en dat moet je aanpakken.”

Arib schrijft dat steeds meer demonstraties gepaard gaan met geschreeuw en intimidatie. Zo verschenen er eind augustus beelden van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarin te zien is hoe hij voor het Kamergebouw aangeklampt en bedreigd werd.

“Het is walgelijk om te zien”, vindt Yeşilgöz. “Het recht op demonstreren is een groot goed in ons land. Dat beschermen we met elkaar. Burgemeesters kijken zelfs tijdens een pandemie hoe je dan wel kunt demonstreren en dat recht kunt beschermen. Maar het recht om demonstreren is niet het recht op intimideren. Dat zijn echt verschillende dingen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Verplaatsen

Arib suggereert in haar brief aan Van Zanen om eventueel de demonstraties te verplaatsen naar het Malieveld. In de afgelopen weken is er rond het Tweede Kamergebouw namelijk zelfs gezocht naar een alternatieve uitgang voor de Kamerleden, omdat de ingang aan de Pleinzijde moest worden afgesloten en onveilig was.

Over het verplaatsen van de demonstraties is Yeşilgöz nog niet uit. “Er zijn ook heel veel mensen die daar demonstreren op een normale wijze. Die hun recht daar uitoefenen en die daar staan omdat ze het niet eens zijn met het beleid.” Het probleem moet niet verplaatst worden naar het Malieveld, vindt de VVD’er. “Als je misbruik maakt van een grondrecht vind ik dat je aangepakt moet worden. Of dat misbruik nu plaatsvindt op dat plein of op het Malieveld, dat maakt niet veel uit.”

Openbare orde

Burgemeesters hebben maar een aantal mogelijkheden om beperkingen op te leggen, weet Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Dat kan namelijk wanneer de openbare orde en veiligheid geschonden wordt. “Dat gebeurt wanneer je bijvoorbeeld geweld gebruikt, of wanneer er sprake is van belaging van individuen of andere vormen van intimidatie”, verduidelijkt hij.

De afweging of de demonstraties verplaatst moeten worden moet Van Zanen zelf maken, benadrukt hij. “Het is wel belangrijk om te weten dat dat demonstratierecht best wel ver gaat, maar dat het wordt begrensd door de schending van openbare orde en veiligheid.”

Van Zanen

Een woordvoerder van burgemeester Van Zanen liet donderdag aan De Telegraaf weten dat er ’veelvuldig contact’ is met de Tweede Kamer. Hij wilde niet zeggen welke maatregelen getroffen worden naar aanleiding van de brief.

LEES OOK: CDA-Kamerlid Omtzigt belaagd door betogers in Den Haag: ‘Gaat iedere grens over’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier