main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 december 2020 — 11:35

Nieuwe groep Nederlanders heeft schulden door corona: ‘Zorgwekkend’

Een nieuwe groep Nederlanders heeft als gevolg van de coronapandemie schulden. Dat meldt incassobureau Intrum op basis van jaarlijks onderzoek. Het gaat volgens Intrum om mensen die nauwelijks ervaring hebben met incasso. Het bureau noemt dat “zorgwekkend” en gevaarlijk, omdat deze groep geneigd is een incasso te negeren en daardoor kunnen schulden oplopen.

Mensen die geen ervaring hebben met incasso’s zouden ook “onverstandige oplossingen” kunnen gaan zoeken, zoals geld lenen om hun schulden af te lossen, aldus Intrum. Een betaalregeling, het voorkomen van kosten of het bevriezen van een lening kunnen volgens Intrum oplossingen zijn.

Het Europese onderzoek is uitgevoerd in 24 landen. In Nederland ondervroeg Intrum duizend consumenten naar hun inkomen, financiële welzijn, betalingsverkeer en spaargedrag.

Meer zorgen door de coronacrisis

Daarnaast maken ook meer Nederlanders zich zorgen over hun financiën door de coronacrisis. 21 procent van de ondervraagden zegt achteruit te zijn gegaan in inkomen. Ruim een kwart spaart minder dan voorheen. Met name jongeren tussen 18 en 37 jaar geven aan dat zij nu met minder inkomen moeten rondkomen. Ook mensen die tot nu toe nog geen gevolgen hebben van de virusuitbraak zeggen onrustig te zijn. Een derde vreest dat de pandemie negatieve gevolgen heeft voor hun inkomen.

Ondervraagden zeggen zelf al naar oplossingen voor hun verminderde inkomen te zoeken. Een derde geeft aan te bezuinigen op niet-essentiële uitgaven. Ruim een vijfde zegt terug te vallen op spaargeld. Ook kijken mensen naar hoe om te gaan met de vaste lasten. Van de ondervraagden zegt 10 procent een betalingsregeling te hebben getroffen om bijvoorbeeld de huur of hypotheek te kunnen bevriezen.

‘Dit zijn de mensen die overboord vallen’

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vraagt zich in Goedemorgen Nederland af over de overheid hier niets kan doen. “Dit zijn mensen die overboord vallen.”

LEES OOK: MKB-Nederland wil langere betalingstermijn voor schulden aan Belastingdienst

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer

Muizen nemen Utrechts ziekenhuis ‘over’

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een enorm muizenprobleem. Het ziekenhuis erkent tegenover RTV Utrecht dat rond de ingang en het restaurant regelmatig muizen worden gespot….

Lees meer

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der…

Lees meer

Ondanks extra geld problemen gemeenten nog niet weg, zegt VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert tevreden op het extra geld dat het kabinet de komende jaren vrijmaakt voor gemeenten en provincies. Maar “het…

Lees meer

Hulp aan PAS-melders schiet niet op, erkent minister Van der Wal

De legalisatie van zogenoemde PAS-melders, ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid, verloopt uiterst moeizaam. Voor een deel van…

Lees meer

Geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam om wind

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS….

Lees meer

NS legt zaterdag treinverkeer 3 minuten stil om mishandeling

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist vorig weekend, meldt…

Lees meer