main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2021 — 11:44

VVD-Kamerlid Becker: Moeten ons uitspreken tegen haatberichten aan vrouwen

Vrouwelijke politici die te maken krijgen met haatberichten of bedreigingen moeten zich uitspreken, zegt (kandidaat-)Kamerlid voor de VVD Bente Becker. “Ik vind het een goed idee om met alle vrouwen die dit meemaken te zeggen: Dit is niet normaal”, zegt Becker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ze reageert daarmee op bedreigingen aan het adres van Haags gemeenteraadslid en kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Serpil Ates (plek 24). Zij spreekt zich actief uit over de situatie van Koerden, Alevieten, Armeniërs en Suryoyo in Turkije en vindt dat die bevolkingsgroepen zelfbeschikkingsrecht moeten krijgen. Het kwam haar duur te staan: Atis kreeg zondag via social media een doodsbedreiging. ‘Morgen kom ik je vermoorden’, was de boodschap, zegt Atis tegen Omroep West. Ook werd er een foto van een pistool naar haar gestuurd.

Het incident staat niet op zichzelf. Tien procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevatten haat of agressie, bleek vorige week uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer. Becker staat op plek 5 van Nederlandse vrouwelijke politici die het vaakst haatberichten krijgen. “Maar dat is denk ik nog niets vergeleken met wat een vrouw als Serpil Ates meemaakt”, zegt Becker, nummer 4 op de kandidatenlijst van de VVD.

‘We moeten het niet accepteren’

“Ik zat toevallig vorige week nog met haar in een bijeenkomst, waar we samen opkwamen voor vrouwen in migrantengemeenschappen. Als je dat zo wordt nagedragen en dat je zelfs bedreigingen krijgt, is dat verschrikkelijk”, gaat Becker verder. “Ik zie het ook bij mijn collega, Dilan Yeşilgöz (plek 5 op kandidatenlijst VVD, red.), die opkomt voor de vrijheid en soms ook dus kritisch is op wat Turkije doet. Vanuit Turkse hoek krijgt ze dan vreselijke berichten. Dat moeten we niet accepteren met z’n allen.”

Atis wil met alle bedreigde politici in actie komen en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Becker vindt dat vrouwelijke politici zich in ieder geval moeten uitspreken. “Ik denk dat we vooral moeten laten zien dat we ons niet klein laten maken, dat de democratie levend is en dat we blijven zitten om voor onze mening op te komen. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor jonge meisjes die dit zien.” Becker vreest dat zij de politiek links laten liggen uit angst voor haatberichten.

“Juist tegen al die jonge vrouwen wil ik zeggen: Laat je niet klein maken, wij staan er ook voor jullie. Laten we samen de democratie beschermen”, aldus Becker, die zegt zelf geen nacht minder te slapen door de haatberichten aan haar adres.

Rutte: ‘Alsjeblieft, doorvechten’

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte sluit zich aan bij Becker. “Het is verschrikkelijk. Ik heb vorige week ook de oproep van Kaag gesteund, die zei dat we ons moeten uitspreken tegen online haatmail.” D66-lijsttrekker Sigrid Kaag is van alle vrouwelijke politici in Nederland het vaakst slachtoffer van online haatberichten. Rutte zegt geen “sociologische verklaring” te hebben waarom vrouwen vaker te maken krijgen met haatberichten.

“We zijn niet van marsepein, dus je moet ook tegen een stootje kunnen. En dat kunnen al deze mannen en vrouwen die ermee te maken hebben. Maar als dit ertoe zou leiden dat jonge vrouwen zeggen dat ze niet de politiek in gaan, zeg ik: Alsjeblieft, doorvechten. Wij staan schouder aan schouder met jullie”, aldus Rutte.

LEES OOK: D66-leider Kaag: ‘Trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer