Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VVD-Kamerlid Becker: Moeten ons uitspreken tegen haatberichten aan vrouwen

Peter Visser

Vrouwelijke politici die te maken krijgen met haatberichten of bedreigingen moeten zich uitspreken, zegt (kandidaat-)Kamerlid voor de VVD Bente Becker. "Ik vind het een goed idee om met alle vrouwen die dit meemaken te zeggen: Dit is niet normaal", zegt Becker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ze reageert daarmee op bedreigingen aan het adres van Haags gemeenteraadslid en kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Serpil Ates (plek 24). Zij spreekt zich actief uit over de situatie van Koerden, Alevieten, Armeniërs en Suryoyo in Turkije en vindt dat die bevolkingsgroepen zelfbeschikkingsrecht moeten krijgen. Het kwam haar duur te staan: Atis kreeg zondag via social media een doodsbedreiging. 'Morgen kom ik je vermoorden', was de boodschap, zegt Atis tegen Omroep West. Ook werd er een foto van een pistool naar haar gestuurd.

Het incident staat niet op zichzelf. Tien procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevatten haat of agressie, bleek vorige week uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer. Becker staat op plek 5 van Nederlandse vrouwelijke politici die het vaakst haatberichten krijgen. "Maar dat is denk ik nog niets vergeleken met wat een vrouw als Serpil Ates meemaakt", zegt Becker, nummer 4 op de kandidatenlijst van de VVD.

'We moeten het niet accepteren'

"Ik zat toevallig vorige week nog met haar in een bijeenkomst, waar we samen opkwamen voor vrouwen in migrantengemeenschappen. Als je dat zo wordt nagedragen en dat je zelfs bedreigingen krijgt, is dat verschrikkelijk", gaat Becker verder. "Ik zie het ook bij mijn collega, Dilan Yeşilgöz (plek 5 op kandidatenlijst VVD, red.), die opkomt voor de vrijheid en soms ook dus kritisch is op wat Turkije doet. Vanuit Turkse hoek krijgt ze dan vreselijke berichten. Dat moeten we niet accepteren met z'n allen."

Atis wil met alle bedreigde politici in actie komen en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Becker vindt dat vrouwelijke politici zich in ieder geval moeten uitspreken. "Ik denk dat we vooral moeten laten zien dat we ons niet klein laten maken, dat de democratie levend is en dat we blijven zitten om voor onze mening op te komen. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor jonge meisjes die dit zien." Becker vreest dat zij de politiek links laten liggen uit angst voor haatberichten.

"Juist tegen al die jonge vrouwen wil ik zeggen: Laat je niet klein maken, wij staan er ook voor jullie. Laten we samen de democratie beschermen", aldus Becker, die zegt zelf geen nacht minder te slapen door de haatberichten aan haar adres.

Rutte: 'Alsjeblieft, doorvechten'

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte sluit zich aan bij Becker. "Het is verschrikkelijk. Ik heb vorige week ook de oproep van Kaag gesteund, die zei dat we ons moeten uitspreken tegen online haatmail." D66-lijsttrekker Sigrid Kaag is van alle vrouwelijke politici in Nederland het vaakst slachtoffer van online haatberichten. Rutte zegt geen "sociologische verklaring" te hebben waarom vrouwen vaker te maken krijgen met haatberichten.

"We zijn niet van marsepein, dus je moet ook tegen een stootje kunnen. En dat kunnen al deze mannen en vrouwen die ermee te maken hebben. Maar als dit ertoe zou leiden dat jonge vrouwen zeggen dat ze niet de politiek in gaan, zeg ik: Alsjeblieft, doorvechten. Wij staan schouder aan schouder met jullie", aldus Rutte.

LEES OOK: D66-leider Kaag: ‘Trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau