main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 maart 2021 — 11:44

VVD-Kamerlid Becker: Moeten ons uitspreken tegen haatberichten aan vrouwen

Vrouwelijke politici die te maken krijgen met haatberichten of bedreigingen moeten zich uitspreken, zegt (kandidaat-)Kamerlid voor de VVD Bente Becker. “Ik vind het een goed idee om met alle vrouwen die dit meemaken te zeggen: Dit is niet normaal”, zegt Becker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ze reageert daarmee op bedreigingen aan het adres van Haags gemeenteraadslid en kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Serpil Ates (plek 24). Zij spreekt zich actief uit over de situatie van Koerden, Alevieten, Armeniërs en Suryoyo in Turkije en vindt dat die bevolkingsgroepen zelfbeschikkingsrecht moeten krijgen. Het kwam haar duur te staan: Atis kreeg zondag via social media een doodsbedreiging. ‘Morgen kom ik je vermoorden’, was de boodschap, zegt Atis tegen Omroep West. Ook werd er een foto van een pistool naar haar gestuurd.

Het incident staat niet op zichzelf. Tien procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevatten haat of agressie, bleek vorige week uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer. Becker staat op plek 5 van Nederlandse vrouwelijke politici die het vaakst haatberichten krijgen. “Maar dat is denk ik nog niets vergeleken met wat een vrouw als Serpil Ates meemaakt”, zegt Becker, nummer 4 op de kandidatenlijst van de VVD.

‘We moeten het niet accepteren’

“Ik zat toevallig vorige week nog met haar in een bijeenkomst, waar we samen opkwamen voor vrouwen in migrantengemeenschappen. Als je dat zo wordt nagedragen en dat je zelfs bedreigingen krijgt, is dat verschrikkelijk”, gaat Becker verder. “Ik zie het ook bij mijn collega, Dilan Yeşilgöz (plek 5 op kandidatenlijst VVD, red.), die opkomt voor de vrijheid en soms ook dus kritisch is op wat Turkije doet. Vanuit Turkse hoek krijgt ze dan vreselijke berichten. Dat moeten we niet accepteren met z’n allen.”

Atis wil met alle bedreigde politici in actie komen en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Becker vindt dat vrouwelijke politici zich in ieder geval moeten uitspreken. “Ik denk dat we vooral moeten laten zien dat we ons niet klein laten maken, dat de democratie levend is en dat we blijven zitten om voor onze mening op te komen. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor jonge meisjes die dit zien.” Becker vreest dat zij de politiek links laten liggen uit angst voor haatberichten.

“Juist tegen al die jonge vrouwen wil ik zeggen: Laat je niet klein maken, wij staan er ook voor jullie. Laten we samen de democratie beschermen”, aldus Becker, die zegt zelf geen nacht minder te slapen door de haatberichten aan haar adres.

Rutte: ‘Alsjeblieft, doorvechten’

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte sluit zich aan bij Becker. “Het is verschrikkelijk. Ik heb vorige week ook de oproep van Kaag gesteund, die zei dat we ons moeten uitspreken tegen online haatmail.” D66-lijsttrekker Sigrid Kaag is van alle vrouwelijke politici in Nederland het vaakst slachtoffer van online haatberichten. Rutte zegt geen “sociologische verklaring” te hebben waarom vrouwen vaker te maken krijgen met haatberichten.

“We zijn niet van marsepein, dus je moet ook tegen een stootje kunnen. En dat kunnen al deze mannen en vrouwen die ermee te maken hebben. Maar als dit ertoe zou leiden dat jonge vrouwen zeggen dat ze niet de politiek in gaan, zeg ik: Alsjeblieft, doorvechten. Wij staan schouder aan schouder met jullie”, aldus Rutte.

LEES OOK: D66-leider Kaag: ‘Trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in