main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2021 — 08:56

D66-leider Kaag: ‘Trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme’

Sigrid Kaag van D66 wil dat mensen zich niet meer zomaar achter een anoniem account op sociale media kunnen verschuilen. Ze steunt daarmee een initiatief van zanger Gordon, die wil dat het laten zien van een identiteitsbewijs een voorwaarde wordt voor het aanmaken van een account op Facebook, Twitter of Instagram. “Ik denk dat Gordon gelijk heeft, ik weet niet of het juridisch allemaal kan”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Aanleiding van het gesprek was het optreden van Thierry Baudet van Forum voor Democratie in Jinek gisteravond. Hij liep tijdens de uitzending weg uit het gesprek. Het gebeurde na een afsluitend stukje ’cabaret’ van Martijn Koning, waarin de beruchte antisemitische appjes van Baudet weer werden aangehaald. Eerder in de uitzending werden beelden getoond van Theo Hiddema die toegaf racistische apps van Baudet te hebben gezien. Na de uitzending verdedigde de strafpleiter Baudet op Twitter.

Veel online haat als vrouwelijke lijsttrekker

Kaag krijgt van de vrouwelijke lijsttrekkers de meeste onlinehaat te verduren, bleek uit onderzoek van de Groene Amsterdammer. De lijsttrekker spreekt zich in deze campagne al langer uit tegen intimidatie op sociale media. Kaag: “trek een streep door haatzaaierij, intimidatie en seksisme”.

Een belangrijke stap is om te kijken of online-anonimiteit onmogelijk is te maken. “Alle anoniempjes, de zogenaamd heldhaftige toetsenbordridders, die daar in een zolderkamertje allemaal teksten eruit gooien? Niet meer anoniem”, zegt Kaag. Hierbij hebben techbedrijven “echt een rol”, volgens haar.

LEES OOK: Henk Bleker stapt van het CDA over naar FVD

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer