main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 maart 2021 — 07:27

Hugo de Jonge over AstraZeneca: ‘Nog steeds hoopvol over vaccinatiestrategie’

Coronaminister Hugo de Jonge is ondanks de vaccinatiepauze met het AstraZeneca-vaccin hoopvol over de vaccinatiestrategie, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik hoop dat we met dit vaccin over twee weken gewoon weer verder kunnen prikken”, zegt hij. “Mocht blijken dat er meer aan de hand is kan dat een forse impact hebben. Maar vooralsnog is daar geen sprake van.”

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca, zo werd zondag bekend. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart. De afgelopen dagen schortten verschillende andere landen, waaronder Denemarken en Noorwegen, het toedienen van het vaccin ook al op. Dat deden ze vanwege meldingen van trombose na een prik. Nederland volgt nu ook en volgt daarmee het advies van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG op.

De tijdelijke pauze betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden, zo blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Voorzorg

De Jonge zei donderdag nog dat Nederland zou doorgaan met de toediening van het AstraZeneca-vaccin. “Tot donderdag was er in Nederland één geval bekend van trombose na vaccinatie”, zegt De Jonge. “Niet per se dóór, maar ná vaccinatie. Trombose is natuurlijk een veel voorkomende klacht, dus als je zo’n grote groep mensen vaccineert is het niet zo gek dat er net na vaccinatie klachten kunnen opspelen.”

Bij de meldingen uit Denemarken en Noorwegen gaat het echter om een heel zeldzame vorm, waarbij ook bloedstolsels kunnen optreden, zo zegt De Jonge. “Dat is nieuwe informatie die ik zondag kreeg van het CBG. Maar ook daarvan is nog niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband zit tussen vaccinatie en het optreden van deze klachten”, benadrukt hij. “Dat maakt dat je uit voorzorg even op de pauzeknop moet duwen.”

In Nederland is geen melding gedaan van ernstige klachten die lijken op de klachten die nu vermeld worden uit Noorwegen en Denemarken, beklemtoont De Jonge. Voor de mensen die al gevaccineerd zijn met het AstraZeneca-vaccin verandert er dan ook in principe niets. “Natuurlijk geldt sowieso dat je jezelf bij ernstige klachten even bij de arts moet melden.”

Zomer

De verwachting dat we tegen de zomer flink wat maatregelen kunnen loslaten omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking gevaccineerd zal zijn, hoeft door deze vaccinatie-pauze niet getemperd te worden. “Dat kan nog steeds”, zegt De Jonge. “Laten we niet vergeten dat we in de komende tijd drie miljoen Janssen-prikken kunnen verwachten, en ruim zeven miljoen Pfizer-vaccins. We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van dit vaccin”, zegt De Jonge. “En ook met dit vaccin hoop ik dat we over twee weken gewoon verder kunnen prikken.”

Het AstraZeneca-vaccin wordt in Nederland sinds 12 februari gebruikt. Tussen de eerste en tweede prik zit twaalf weken. Als het vaccin inderdaad over twee weken weer wordt vrijgegeven, kunnen de mensen die nu al een eerste prik hebben gehad, waarschijnlijk nog op tijd de tweede krijgen.

LEES OOK: Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer