main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 maart 2021 — 07:27

Hugo de Jonge over AstraZeneca: ‘Nog steeds hoopvol over vaccinatiestrategie’

Coronaminister Hugo de Jonge is ondanks de vaccinatiepauze met het AstraZeneca-vaccin hoopvol over de vaccinatiestrategie, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik hoop dat we met dit vaccin over twee weken gewoon weer verder kunnen prikken”, zegt hij. “Mocht blijken dat er meer aan de hand is kan dat een forse impact hebben. Maar vooralsnog is daar geen sprake van.”

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca, zo werd zondag bekend. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart. De afgelopen dagen schortten verschillende andere landen, waaronder Denemarken en Noorwegen, het toedienen van het vaccin ook al op. Dat deden ze vanwege meldingen van trombose na een prik. Nederland volgt nu ook en volgt daarmee het advies van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG op.

De tijdelijke pauze betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden, zo blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Voorzorg

De Jonge zei donderdag nog dat Nederland zou doorgaan met de toediening van het AstraZeneca-vaccin. “Tot donderdag was er in Nederland één geval bekend van trombose na vaccinatie”, zegt De Jonge. “Niet per se dóór, maar ná vaccinatie. Trombose is natuurlijk een veel voorkomende klacht, dus als je zo’n grote groep mensen vaccineert is het niet zo gek dat er net na vaccinatie klachten kunnen opspelen.”

Bij de meldingen uit Denemarken en Noorwegen gaat het echter om een heel zeldzame vorm, waarbij ook bloedstolsels kunnen optreden, zo zegt De Jonge. “Dat is nieuwe informatie die ik zondag kreeg van het CBG. Maar ook daarvan is nog niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband zit tussen vaccinatie en het optreden van deze klachten”, benadrukt hij. “Dat maakt dat je uit voorzorg even op de pauzeknop moet duwen.”

In Nederland is geen melding gedaan van ernstige klachten die lijken op de klachten die nu vermeld worden uit Noorwegen en Denemarken, beklemtoont De Jonge. Voor de mensen die al gevaccineerd zijn met het AstraZeneca-vaccin verandert er dan ook in principe niets. “Natuurlijk geldt sowieso dat je jezelf bij ernstige klachten even bij de arts moet melden.”

Zomer

De verwachting dat we tegen de zomer flink wat maatregelen kunnen loslaten omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking gevaccineerd zal zijn, hoeft door deze vaccinatie-pauze niet getemperd te worden. “Dat kan nog steeds”, zegt De Jonge. “Laten we niet vergeten dat we in de komende tijd drie miljoen Janssen-prikken kunnen verwachten, en ruim zeven miljoen Pfizer-vaccins. We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van dit vaccin”, zegt De Jonge. “En ook met dit vaccin hoop ik dat we over twee weken gewoon verder kunnen prikken.”

Het AstraZeneca-vaccin wordt in Nederland sinds 12 februari gebruikt. Tussen de eerste en tweede prik zit twaalf weken. Als het vaccin inderdaad over twee weken weer wordt vrijgegeven, kunnen de mensen die nu al een eerste prik hebben gehad, waarschijnlijk nog op tijd de tweede krijgen.

LEES OOK: Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Regen van woensdag bracht weinig verlichting

De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…

Lees meer

Besmettingen apenpokken lopen langzaam op, ruim 8000 prikken gezet

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…

Lees meer

Nederlander (35) in Spanje opgepakt wegens vervaardigen illegale explosieven

Een 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…

Lees meer

Gemeente Amsterdam schreef per minuut parkeerboete uit: staatskas flink gespekt

Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…

Lees meer

Rutte: dalende koopkracht Nederlanders serieus probleem

Premier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…

Lees meer

Cel- en werkstraf voor man die blokkade A18 initieerde tijdens boerenprotesten

Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…

Lees meer

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed voorbereid op boerenprotesten tijdens Vuelta: ‘Alles gaat in goed overleg’

De Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…

Lees meer

Nederland levert van cybercrime verdachte Rus uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…

Lees meer

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in