Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hugo de Jonge over AstraZeneca: ‘Nog steeds hoopvol over vaccinatiestrategie’

Redactie

Coronaminister Hugo de Jonge is ondanks de vaccinatiepauze met het AstraZeneca-vaccin hoopvol over de vaccinatiestrategie, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik hoop dat we met dit vaccin over twee weken gewoon weer verder kunnen prikken", zegt hij. "Mocht blijken dat er meer aan de hand is kan dat een forse impact hebben. Maar vooralsnog is daar geen sprake van."

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca, zo werd zondag bekend. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart. De afgelopen dagen schortten verschillende andere landen, waaronder Denemarken en Noorwegen, het toedienen van het vaccin ook al op. Dat deden ze vanwege meldingen van trombose na een prik. Nederland volgt nu ook en volgt daarmee het advies van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG op.

De tijdelijke pauze betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden, zo blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Voorzorg

De Jonge zei donderdag nog dat Nederland zou doorgaan met de toediening van het AstraZeneca-vaccin. "Tot donderdag was er in Nederland één geval bekend van trombose na vaccinatie", zegt De Jonge. "Niet per se dóór, maar ná vaccinatie. Trombose is natuurlijk een veel voorkomende klacht, dus als je zo'n grote groep mensen vaccineert is het niet zo gek dat er net na vaccinatie klachten kunnen opspelen."

Bij de meldingen uit Denemarken en Noorwegen gaat het echter om een heel zeldzame vorm, waarbij ook bloedstolsels kunnen optreden, zo zegt De Jonge. "Dat is nieuwe informatie die ik zondag kreeg van het CBG. Maar ook daarvan is nog niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband zit tussen vaccinatie en het optreden van deze klachten", benadrukt hij. "Dat maakt dat je uit voorzorg even op de pauzeknop moet duwen."

In Nederland is geen melding gedaan van ernstige klachten die lijken op de klachten die nu vermeld worden uit Noorwegen en Denemarken, beklemtoont De Jonge. Voor de mensen die al gevaccineerd zijn met het AstraZeneca-vaccin verandert er dan ook in principe niets. "Natuurlijk geldt sowieso dat je jezelf bij ernstige klachten even bij de arts moet melden."

Zomer

De verwachting dat we tegen de zomer flink wat maatregelen kunnen loslaten omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking gevaccineerd zal zijn, hoeft door deze vaccinatie-pauze niet getemperd te worden. "Dat kan nog steeds", zegt De Jonge. "Laten we niet vergeten dat we in de komende tijd drie miljoen Janssen-prikken kunnen verwachten, en ruim zeven miljoen Pfizer-vaccins. We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van dit vaccin", zegt De Jonge. "En ook met dit vaccin hoop ik dat we over twee weken gewoon verder kunnen prikken."

Het AstraZeneca-vaccin wordt in Nederland sinds 12 februari gebruikt. Tussen de eerste en tweede prik zit twaalf weken. Als het vaccin inderdaad over twee weken weer wordt vrijgegeven, kunnen de mensen die nu al een eerste prik hebben gehad, waarschijnlijk nog op tijd de tweede krijgen.

LEES OOK: Onrust over veiligheid AstraZeneca-vaccin: ‘Er is niet zo veel aan de hand’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau