Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hugo de Jonge denkt dat toegangstesten als voorwaarde bij universiteiten ‘niet gaan plaatsvinden’

Redactie

Hugo de Jonge is geen groot voorstander van sneltesten als voorwaarde om binnen te komen bij een universiteit. De coronaminister reageert daarmee op een plan van de Radboud Universiteit, die studenten en medewerkers vanaf september weer willen verwelkomen op de campus als ze zijn gevaccineerd tegen corona of een sneltest kunnen overleggen. "Ik denk dat sneltesten als voorwaarde om überhaupt binnen te komen voor de meeste universiteiten niet erg praktisch is", zeg hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De universiteit wil binnenkort beginnen met proeven waarbij studenten weer samenkomen op de campus, zo is te lezen in De Gelderlander. Wat rector magnificus Han van Krieken betreft hoeven zij dan ook geen anderhalve meter afstand van elkaar meer te houden.

'Toegangstesten niet op universiteiten'

Het kabinet wil alleen toegangstesten laten plaatsvinden bij niet-essentiële dingen zoals events, benadrukt De Jonge. "Bij alles waar je wel heen moet, moeten er geen toegangstesten plaatsvinden", zegt hij. Daarom moet er volgens hem nog goed nagedacht worden over het hoger onderwijs.

Ook geeft de demissionair minister aan dat hij hoopt dat Nederland in het nieuwe collegejaar zo ver is met vaccineren dat het plan van de Radboud niet nodig is.

"We gaan in een wet vastleggen welke sectoren wel en welke niet een test als voorwaarde mogen vragen", zegt De Jonge uit. "Ik denk dat het voor universiteiten fijn is om heel intensief te sneltesten, of zelfs te zelftesten. Daarmee kun je met een geruster hart af en toe weer een stap gaan zetten in het meer openen en mogelijk maken van fysiek onderwijs", zegt De Jonge. "Maar ik denk dat toegangstesten als voorwaarde om binnen te komen niet op universiteiten gaan plaatsvinden."

LEES OOK: Hugo de Jonge over AstraZeneca: ‘Nog steeds hoopvol over vaccinatiestrategie’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau