Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldt donderdagmiddag dat het AstraZeneca-vaccin hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak van diverse trombosegevallen. “Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin. Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten.”

De Nederlandse toezichthouder verwijst naar de eerdere reactie van het speciale bewakingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dit comité liet woensdag al weten geen aanwijzingen te zien voor een verband tussen een sterfgeval in Oostenrijk en het vaccin van AstraZeneca.

Ook in Denemarken is volgens de autoriteiten melding gemaakt van een verdacht sterfgeval. Daarover trad de gezondheidsautoriteit echter niet verder in detail.

‘Indien nodig ondernemen we gepaste actie’

“We zijn altijd verplicht om serieuze meldingen te onderzoeken: dat is wat we nu doen”, zo laat het CBG weten. “Het EMA overlegt hierover op dit moment in Europees verband.” Donderdagmiddag volgt waarschijnlijk meer informatie. “Indien nodig ondernemen we gepaste actie”, aldus het college.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen of het de vaccinaties met AstraZeneca wil voortzetten, of uit voorzorg het voorbeeld van Denemarken en IJsland volgt. Het departement wacht het oordeel van het EMA af, laat een woordvoerder weten.