main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 08:09

Café in Breda besmeurd met ketchup: ‘Jammer dat ze op deze manier hun punt maken’

Het café van horecaondernemer Johan de Vos in Breda is besmeurd met ketchup omdat hij meedoet aan het protest tegen de coronaregels. Op heel veel plaatsen in het land zetten horecaondernemers vandaag hun terrassen op straat als ‘ludieke’ actie.

Op de zaak van De Vos is de tekst ‘open gaan is bloed aan je handen’ geplakt. Toch is De Vos niet geschrokken van de vernieling, zo vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik vind het wel enorm jammer dat we in Nederland op het punt zijn aangekomen dat mensen op deze manier hun punt maken. Je kan ook altijd een belletje doen.”

De Vos zet vandaag zijn terras buiten en zal ook drankjes serveren. “Zes maanden lang zijn we met een kluitje in het riet gestuurd bij elke persconferentie. We worden niet eens genoemd. Dan wordt burgerlijke ongehoorzaamheid je morele plicht. Als je niet van jezelf laat horen, dan ben je straks nog een half jaar dicht. Die tijd is voorbij, het is gewoon klaar.”

Alternatief voor overvolle parken

Volgens De Vos, die ook voorzitter is van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, zullen de coronaregels niet te handhaven zijn als de zon gaat schijnen. “Heel Nederland gaat dan naar buiten. Niet iedereen heeft een tuin of een eigen plekje. Die mensen moet je gereguleerd en verantwoord op anderhalve meter van elkaar laten zitten. Je moet ze niet in een vol park boven op elkaar laten dansen alsof het een soort Lowlands is.” Heropening van de terrassen is dan ook een veiliger alternatief, vindt De Vis.

Een aantal burgemeesters is het met de horecaondernemers eens. Maar alle burgemeesters hebben laten weten dat ze niet kunnen toestaan dat er dinsdag bediend wordt op terrassen, omdat dat nu eenmaal verboden is. Zodra dat ergens gebeurt, zal er gehandhaafd worden, zei ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Wat burgemeesters gaan doen als gasten met eigen consumpties bij zich op de uitgestalde terrassen gaan plaatsnemen, is niet duidelijk. Sommige burgemeesters, onder wie Ahmed Marcouch van Arnhem, hebben de hele actie ernstig afgeraden om een besmettingspiek te voorkomen.

LEES OOK: Terrassen morgen open op een ‘ludieke manier’: ‘Rutte lijdt aan tunnelvisie’

Door: Tom Janssen

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier