main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 08:09

Café in Breda besmeurd met ketchup: ‘Jammer dat ze op deze manier hun punt maken’

Het café van horecaondernemer Johan de Vos in Breda is besmeurd met ketchup omdat hij meedoet aan het protest tegen de coronaregels. Op heel veel plaatsen in het land zetten horecaondernemers vandaag hun terrassen op straat als ‘ludieke’ actie.

Op de zaak van De Vos is de tekst ‘open gaan is bloed aan je handen’ geplakt. Toch is De Vos niet geschrokken van de vernieling, zo vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik vind het wel enorm jammer dat we in Nederland op het punt zijn aangekomen dat mensen op deze manier hun punt maken. Je kan ook altijd een belletje doen.”

De Vos zet vandaag zijn terras buiten en zal ook drankjes serveren. “Zes maanden lang zijn we met een kluitje in het riet gestuurd bij elke persconferentie. We worden niet eens genoemd. Dan wordt burgerlijke ongehoorzaamheid je morele plicht. Als je niet van jezelf laat horen, dan ben je straks nog een half jaar dicht. Die tijd is voorbij, het is gewoon klaar.”

Alternatief voor overvolle parken

Volgens De Vos, die ook voorzitter is van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, zullen de coronaregels niet te handhaven zijn als de zon gaat schijnen. “Heel Nederland gaat dan naar buiten. Niet iedereen heeft een tuin of een eigen plekje. Die mensen moet je gereguleerd en verantwoord op anderhalve meter van elkaar laten zitten. Je moet ze niet in een vol park boven op elkaar laten dansen alsof het een soort Lowlands is.” Heropening van de terrassen is dan ook een veiliger alternatief, vindt De Vis.

Een aantal burgemeesters is het met de horecaondernemers eens. Maar alle burgemeesters hebben laten weten dat ze niet kunnen toestaan dat er dinsdag bediend wordt op terrassen, omdat dat nu eenmaal verboden is. Zodra dat ergens gebeurt, zal er gehandhaafd worden, zei ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Wat burgemeesters gaan doen als gasten met eigen consumpties bij zich op de uitgestalde terrassen gaan plaatsnemen, is niet duidelijk. Sommige burgemeesters, onder wie Ahmed Marcouch van Arnhem, hebben de hele actie ernstig afgeraden om een besmettingspiek te voorkomen.

LEES OOK: Terrassen morgen open op een ‘ludieke manier’: ‘Rutte lijdt aan tunnelvisie’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer