main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
1 maart 2021 — 14:48

Terrassen morgen open op een ‘ludieke manier’: ‘Rutte lijdt aan tunnelvisie’

De terrastafels staan er morgen wel, maar consumpties worden niet geserveerd. Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een ‘ludiek’ karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Veel terraseigenaren verzinnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Daarmee protesteren ze tegen de lockdown. Momenteel moeten eet- en drinkgelegenheden gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

De Vos: “Het gaat om een ludieke actie waar iedere afdeling zijn eigen invulling aan geeft. Het is niet de bedoeling dat er geserveerd wordt, al ben ik er voor mezelf nog niet uit of ik me daar wel aan houd.” Hij heeft een kroeg in Breda en zegt dat in de Brabantse stad dinsdag 40 tot 45 horecaondernemers hun terrassen buitenzetten om 12.05 uur. “We zullen laten zien dat het op verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand.”

‘Tunnelvisie’

De regering heeft volgens De Vos “elke vorm van realiteitszin verloren.” door aan de coronabeperkingen vast te blijven houden. “Ik zie hier voor mijn café mensen op het plein bier drinken in groepen van soms wel zes man. Maar als ik er een tafel met stoelen bijzet, ben ik strafbaar. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn afgestapt van de werkelijkheid en lijden aan een enorme tunnelvisie.”

Het oorspronkelijke idee was om ook te bedienen aan de terrastafels. Toen bleek dat daar een boete van 4000 euro op stond, bedachten de meeste ondernemers zich. Burgemeesters die ingelicht werden over de terrassenactie zeiden zonder uitzondering dat ze gaan handhaven als er geserveerd wordt op terrassen, want dat is binnen het coronabeleid verboden. “Ik heb veel begrip voor de ondernemers, maar ik kan in Breda niet toelaten wat elders gewoon verboden is”, aldus burgemeester Paul Depla van Breda.

‘Veiliger dan een park’

Tal van afdelingen riepen de horecabazen in het weekend al op om ingrijpen van politie of handhavers te voorkomen. “We staan te trappelen om te beginnen aan een heel mooi seizoen. Het is de hoogste tijd. Gasten ontvangen op een terras met de nodige coronamaatregelen is veel veiliger dan toelaten dat er grote groepen in parken neerstrijken”, aldus Jan van Hooijdonk, voorzitter van KHN afdeling Arnhem/Renkum. “Maar we gaan niet oproepen tot het plegen van een strafbaar feit”, zegt voorzitter Ruud Keinemans van KHN-afdeling Zaanstreek.

Keinemans vindt een terras buiten zetten ook niet zo’n goed idee, net als burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem: “Zeer ongewenst en onverstandig. Uitzetten van terrasmeubilair zou passanten kunnen verleiden om daar met zelf gekochte drank en hapjes bij elkaar te gaan zitten. We moeten nu juist samen volhouden”, aldus Marcouch.

Veiligheidsberaad

Ook in plaatsen als Apeldoorn, Deventer, Groningen en Nijmegen klinken dergelijke twijfels. Steden als Haarlem, Middelburg en Hoorn doen helemaal niet mee met de actie. Ook het toeristische Giethoorn haakte af, maar wil wel een “proeftuin voor de horeca” worden, zoals burgemeester Rob Bats heeft voorgesteld.

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met de ministers Grapperhaus (Justitie) en De Jonge (Corona) over versoepeling van onder meer het terrassenbeleid.

LEES OOK: Horecaondernemers willen 2 maart terrassen openen: ‘Dit is niet tegen te houden’

Door: Thom Edinger

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier