main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2021 — 11:35

Meer geld nodig voor start-ups: ‘Komen nu vaak niet verder dan onderzoeksfase’

Het kabinet wil ons uit de crisis investeren, maar op wat voor manier kan dat het best? Nederlandse start-ups staan klaar om met hun ideeën door te groeien, maar hebben geld nodig. Hoewel er al meer dan een miljard in start-ups wordt gepompt, lopen we achter op de rest van Europa, zegt prins Constantijn van Oranje, ambassadeur van Techleap, in Goedemorgen Nederland.

“Als je de percentages bekijkt, dan krijgen onze start-ups minder. Dat heeft vooral met de markt te maken. De overheid kan een aanjager zijn van de venture capital-sector. Als de overheid investeert, dan verlaag je het risico en kunnen marktpartijen makkelijker investeren.”

Het gebrek aan investeringen speelt vooral in Eindhoven en Twente, waar langere investeringen nodig zijn, zegt de prins. “Het duurt langer voordat je product naar de markt kan. Het zijn diep-technologische ontwikkelingen. Daar is meer geld voor nodig, want die komen vaak niet uit de onderzoeksfase. Als je daar wel uitkomt, moet je industrieel opschalen. Dat kost veel geld. Daar moet je een goed klimaat voor bieden.”

De overheid kan investeringen stimuleren door fiscale maatregelen, maar ook door zelf geld beschikbaar te stellen. “Uiteindelijk hoop je dat de markt dat oppakt, want daar zitten uiteindelijk de professionele investeerders. Die moeten het echte werk doen.”

Techbedrijven domineren de beurzen

De prins zou graag zien dat meer techbedrijven in Europa ontstaan. “De beurzen worden gedomineerd door techbedrijven, maar die komen niet uit Europa. Wij willen dat meer van die bedrijven hier ontstaan en ook hier groeien en doorzetten tot mondiale spelers.”

De overheid investeert nu ook al in start-ups, maar volgen financieel journalist Arno Wellens is dat niet altijd een goed idee. “Zo’n start-up komt heel charmant over. Het zijn vaak leuke, jonge clubs. Maar ze zijn niet kapitaal-intensief. Ze hebben geen fabriekshallen, grote terreinen of voertuigen nodig. Dus het gaat vooral om het maatschappelijk kapitaal wat daar inzit.”

Daarnaast kunnen start-ups het geld dat ze nodig hebben makkelijk bij durfinvesteerders ophalen, zegt Wellens. “Als je 1,6 miljard euro in een sector gaat gooien die niet kapitaal-intensief is en het geld ook helemaal niet nodig heeft, eindig je waarschijnlijk met de projecten die zeer verlieslatend zijn. Daar ga je belastinggeld aan uitgeven wat niet terugkomt.”

LEES OOK: Explosieve toename aantal hacks: ‘Komt vaak door onze eigen fouten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt demissionair…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer