main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2021 — 11:35

Meer geld nodig voor start-ups: ‘Komen nu vaak niet verder dan onderzoeksfase’

Het kabinet wil ons uit de crisis investeren, maar op wat voor manier kan dat het best? Nederlandse start-ups staan klaar om met hun ideeën door te groeien, maar hebben geld nodig. Hoewel er al meer dan een miljard in start-ups wordt gepompt, lopen we achter op de rest van Europa, zegt prins Constantijn van Oranje, ambassadeur van Techleap, in Goedemorgen Nederland.

“Als je de percentages bekijkt, dan krijgen onze start-ups minder. Dat heeft vooral met de markt te maken. De overheid kan een aanjager zijn van de venture capital-sector. Als de overheid investeert, dan verlaag je het risico en kunnen marktpartijen makkelijker investeren.”

Het gebrek aan investeringen speelt vooral in Eindhoven en Twente, waar langere investeringen nodig zijn, zegt de prins. “Het duurt langer voordat je product naar de markt kan. Het zijn diep-technologische ontwikkelingen. Daar is meer geld voor nodig, want die komen vaak niet uit de onderzoeksfase. Als je daar wel uitkomt, moet je industrieel opschalen. Dat kost veel geld. Daar moet je een goed klimaat voor bieden.”

De overheid kan investeringen stimuleren door fiscale maatregelen, maar ook door zelf geld beschikbaar te stellen. “Uiteindelijk hoop je dat de markt dat oppakt, want daar zitten uiteindelijk de professionele investeerders. Die moeten het echte werk doen.”

Techbedrijven domineren de beurzen

De prins zou graag zien dat meer techbedrijven in Europa ontstaan. “De beurzen worden gedomineerd door techbedrijven, maar die komen niet uit Europa. Wij willen dat meer van die bedrijven hier ontstaan en ook hier groeien en doorzetten tot mondiale spelers.”

De overheid investeert nu ook al in start-ups, maar volgen financieel journalist Arno Wellens is dat niet altijd een goed idee. “Zo’n start-up komt heel charmant over. Het zijn vaak leuke, jonge clubs. Maar ze zijn niet kapitaal-intensief. Ze hebben geen fabriekshallen, grote terreinen of voertuigen nodig. Dus het gaat vooral om het maatschappelijk kapitaal wat daar inzit.”

Daarnaast kunnen start-ups het geld dat ze nodig hebben makkelijk bij durfinvesteerders ophalen, zegt Wellens. “Als je 1,6 miljard euro in een sector gaat gooien die niet kapitaal-intensief is en het geld ook helemaal niet nodig heeft, eindig je waarschijnlijk met de projecten die zeer verlieslatend zijn. Daar ga je belastinggeld aan uitgeven wat niet terugkomt.”

LEES OOK: Explosieve toename aantal hacks: ‘Komt vaak door onze eigen fouten’

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier