main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2021 — 08:34

Explosieve toename aantal hacks: ‘Komt vaak door onze eigen fouten’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In 2020 ontving de AP 1173 meldingen van datalekken, waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te stelen. Het is voor het tweede jaar op rij dat er een stijging is, in 2019 was er een toename van 25 procent.

Volgens ambassadeur van Techleap, Prins Constantijn van Oranje, zijn hacks vaak mogelijk door verouderde IT-systemen. “Ook het gedrag van mensen is vaak moeilijk in te regelen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “We maken zelf vaak fouten door te klikken op dingen waar je niet op moet klikken.”

De prins benadrukt het belang van regelmatig updaten. “Het is belangrijk dat je altijd je software update en de meeste softwarepakketten doen dat gewoon. Op je telefoon krijg je ook iedere keer updates, dat moet je altijd blijven doen.”

Spam en phishing

Veel mensen worden persoonlijk getroffen wanneer criminelen erin slagen hun persoonsgegevens te stelen , zegt de voorzitter van AP, Aleid Wolfsen tegen ANP. “Criminelen gebruiken de gestolen gegevens namelijk voor identiteitsfraude en om spam- en phishingaanvallen uit te voeren. De schade van dergelijke oplichting kan zodanig oplopen, dat mensen echt in problemen komen en al hun spaargeld kwijtraken.”

Ook merkt de AP dat criminele hackers zeer geraffineerd te werk gaan. Ze hebben vooral organisaties die veel persoonsgegevens verwerken in het vizier, en zijn steeds vaker langere tijd in een netwerk van een organisatie aanwezig voordat ze toeslaan. Ze proberen om meer bevoegdheden te krijgen, bijvoorbeeld door systeembeheerders-rechten te verwerven, waarna persoonsgegevens worden gestolen of een ransomware-aanval wordt uitgevoerd.

Groot leed

Naar schatting zijn in 2020 de gegevens van 600.000 tot 2 miljoen personen gestolen bij een organisatie waarbij slechts één wachtwoord nodig is om in te loggen. “Mensen vertrouwen hun persoonsgegevens toe aan organisaties, ervan uitgaande dat zij er zorgvuldig mee omgaan. Helaas is dat niet altijd het geval en had groot leed gemakkelijk voorkomen kunnen worden met goede beveiliging”, aldus Wolfsen.

LEES OOK: Kaag noemt cyberaanval op PvdA-websites zorgelijk

Door: Tom Janssen

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier