Meer geld nodig voor start-ups: ‘Komen nu vaak niet verder dan onderzoeksfase’
Het kabinet wil ons uit de crisis investeren, maar op wat voor manier kan dat het best? Nederlandse start-ups staan klaar om met hun ideeën door te groeien, maar hebben geld nodig. Hoewel er al meer dan een miljard in start-ups wordt gepompt, lopen we achter op de rest van Europa, zegt prins Constantijn van Oranje, ambassadeur van Techleap, in Goedemorgen Nederland.
"Als je de percentages bekijkt, dan krijgen onze start-ups minder. Dat heeft vooral met de markt te maken. De overheid kan een aanjager zijn van de venture capital-sector. Als de overheid investeert, dan verlaag je het risico en kunnen marktpartijen makkelijker investeren."
Het gebrek aan investeringen speelt vooral in Eindhoven en Twente, waar langere investeringen nodig zijn, zegt de prins. "Het duurt langer voordat je product naar de markt kan. Het zijn diep-technologische ontwikkelingen. Daar is meer geld voor nodig, want die komen vaak niet uit de onderzoeksfase. Als je daar wel uitkomt, moet je industrieel opschalen. Dat kost veel geld. Daar moet je een goed klimaat voor bieden."
De overheid kan investeringen stimuleren door fiscale maatregelen, maar ook door zelf geld beschikbaar te stellen. "Uiteindelijk hoop je dat de markt dat oppakt, want daar zitten uiteindelijk de professionele investeerders. Die moeten het echte werk doen."
Techbedrijven domineren de beurzen
De prins zou graag zien dat meer techbedrijven in Europa ontstaan. "De beurzen worden gedomineerd door techbedrijven, maar die komen niet uit Europa. Wij willen dat meer van die bedrijven hier ontstaan en ook hier groeien en doorzetten tot mondiale spelers."
De overheid investeert nu ook al in start-ups, maar volgen financieel journalist Arno Wellens is dat niet altijd een goed idee. "Zo'n start-up komt heel charmant over. Het zijn vaak leuke, jonge clubs. Maar ze zijn niet kapitaal-intensief. Ze hebben geen fabriekshallen, grote terreinen of voertuigen nodig. Dus het gaat vooral om het maatschappelijk kapitaal wat daar inzit."
Daarnaast kunnen start-ups het geld dat ze nodig hebben makkelijk bij durfinvesteerders ophalen, zegt Wellens. "Als je 1,6 miljard euro in een sector gaat gooien die niet kapitaal-intensief is en het geld ook helemaal niet nodig heeft, eindig je waarschijnlijk met de projecten die zeer verlieslatend zijn. Daar ga je belastinggeld aan uitgeven wat niet terugkomt."
LEES OOK: Explosieve toename aantal hacks: ‘Komt vaak door onze eigen fouten’