main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 28 februari 2021 — 15:09

VVD: Er is draagvlak nodig voor opvang vluchtelingen

Draagvlak is doorslaggevend voor de opvang van vluchtelingen. Dat stelt Tamara van Ark, nummer twee op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen, in Het WNL-Debat: De Runners-Up op NPO 1.

Volgens Van Ark moet Nederland mensen opvangen die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld of die worden onderdrukt door een regime. Maar mensen moeten zoveel mogelijk in eigen regio worden geholpen, zegt ze. “Van hoe verder weg mensen komen, hoe anders bijvoorbeeld hun normen en waarden zijn en hoe anders hun cultuur is. Voor onze samenleving dreigt de rek er dan uit te gaan.” Zo zouden leraren soms door cultuurverschillen in de klas niet meer de Holocaust kunnen behandelen.

“Dat is ook erg voor de mensen die hier al langer zijn, maar die merken dat ze door hun achternaam bijvoorbeeld niet worden aangenomen voor een sollicitatiegesprek. Daarom zeggen wij: Draagvlak is cruciaal voor de opvang van vluchtelingen.”

Jetten: Typische VVD-stelling

Rob Jetten, de nummer twee op de lijst van D66, vindt dat “een typische VVD-stelling”. Draagvlak komt niet aanwaaien, maar is iets waar politici aan moeten bouwen, zegt hij. “Dat begint met politieke moed om uit te leggen waarom het bij de Nederlandse normen en waarden past om mensen die vluchten voor oorlog en geweld niet alleen in de regio op te vangen, maar ook hier een veilig thuis te geven.”

Goed vluchtelingenbeleid staat met een effectief asielbeleid, waarbij mensen snel weten of ze mogen blijven of worden teruggestuurd, zegt Jetten. “Als ze hier mogen blijven moeten ze Nederlandse taalles krijgen, een baan kunnen vinden, naar school kunnen gaan en een dak boven hun hoofd hebben, zodat ze mee kunnen doen met de Nederlandse samenleving. De VVD kiest ervoor om weg te kijken en om te zeggen dat het draagvlak eerst moet ontstaan. Nee, je moet leiderschap tonen om goed asielbeleid in Nederland neer te zetten. Daar heeft de VVD de afgelopen jaren veel steken laten vallen.”

“Het kan gewoon niet dat we iedereen in Nederland opvangen”, zegt Van Ark, die stelt dat na de migratiecrisis in 2015 op Europees niveau afspraken zijn gemaakt over goede opvang in Europa en in de regio. Volgens de minister van Medische Zorg en Sport zouden ook vluchtelingen die in Nederland status hebben gekregen niet begrijpen dat er hier ruimte ontstaat voor haatimams en het conservatiever worden van moskeeën. “Zij denken: Ik kom toch juist uit een land waar ik daarvoor gevlucht ben. Ik vind het draagvlak echt cruciaal.”

‘Schofterig zinnetje in VVD-programma’

Volgens Jetten zijn we het in Nederland eens over de aanpak van extremisme. “Maar de VVD doet net alsof landen in de regio geen vluchtelingen opvangen. De meeste vluchtelingen uit Syrië zitten in Libanon, Jordanië en Turkije. Dus wij moeten daar als Nederland onze bijdrage aan leveren”, zegt de D66’er.

Het zinnetje uit het VVD-programma ‘Vluchtelingen die op eigen houtje naar Europa komen, worden direct teruggestuurd’, noemt hij “schofterig”. “Moet je je even voorstellen dat je een Yezidi vrouw bent die door IS is verkracht en dat je dan door de VVD direct wordt teruggestuurd naar Irak”, zegt Jetten. “D66 kiest voor een humaan immigratiebeleid waar we mensen zo snel mogelijk laten integreren.”

“Ik werp schofterig verre van mij”, reageert Van Ark. “Ik ben begonnen met het allerbelangrijkste, dat we mensen willen helpen die vluchten voor oorlog. Dat moeten we doen op een manier dat we mensen zoveel mogelijk in de eigen regio helpen. Wij vinden ook dat je daar in Europa voor moet samenwerken en dat je duidelijkheid moet geven. Maar de realiteit is: op een geven moment is de rek in de samenleving eruit.” De discussies die we op dit moment in Nederland zien, geven aan dat we nu echt op het draagvlak moeten gaan letten, zegt Van Ark.

‘Zondebokpolitiek van VVD’

Kandidaat-Kamerlid voor de SP Renske Leijten is het eens met Jetten en vindt dat er draagvlak moet worden gecreëerd. Ze verwijt de VVD zondebokpolitiek. “En daarmee schurkt ze ook aan de tegen de PVV aan. Je zorgt voor een wooncrisis, je zorgt voor slechte situaties in buurten, waarin ook de psychiatrische patiënten opgevangen moeten worden. Je hoopt alle problemen bij elkaar en zegt: Er kan geen probleem meer bij. Dat komt precies omdat je hebt gezorgd dat het allemaal zich concentreert in die buurten. Dat verwijt ik de VVD. Die zegt: Het komt door de vluchteling. Nee, het komt door de VVD”, aldus Leijten. “Die zondebokpolitiek waar de VVD zich al jaren schuldig aan maakt, moeten we eens gaan doorprikken.”

Nummer drie op de lijst van de PvdA Henk Nijboer denkt dat de VVD met de stelling “de PVV-flank probeert af te dekken”. Hij is het eens met Leijten dat de partij aan zondebokpolitiek doet. Volgens Nijboer is er in Nederland wel degelijk draagvlak voor het opvangen van mensen die vluchten. “Als je nu ziet hoe Europa en ons kabinet omgaan met de vluchtelingen op Moria, dat er eerst aftandse handel wordt gedreven met het aantal mensen. Dat is een beschamende vertoning voor Nederland. We hadden beloofd vijftig mensen op te vangen, maar het zijn er twee. Het is puur om de PVV-agenda van vluchtelingen af te dekken. Dat vind ik slecht van het hele kabinet”, zegt Nijboer.

CDA: Vluchtelingenstromen zijn groot

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, nummer twee op de lijst van die partij, vindt ook dat er mensen moeten worden opgevangen die vluchten voor geweld of bijvoorbeeld hun seksuele geaardheid. “Er zijn mensen die vluchten om omstandigheden en daar moet ruimte voor zijn.” Maar de stromen zijn groot, waarschuwt hij. “In Nederland kunnen wij niet iedereen opvangen en daarom vinden wij opvang in de regio ook buitengewoon belangrijk.”

Ook zitten er op dit moment nog 8000 mensen in Nederland met een status in een asielopvang, die niet naar gemeenten kunnen, zegt hij. “Iedereen die zegt: Laten er nog wat extra groepen bijkomen, zou ik vragen: Probeer ook te kijken naar de 2000 kinderen met status in Nederland”, aldus Omtzigt.

‘Wij destabiliseren de regio’

“Wat ik makkelijk vind is dat er wordt gezegd dat er opvang in de regio moet zijn”, reageert SP’er Leijten. “We destabiliseren die regio, met onnodige oorlog en met het bewapenen van strijdgroepen, wat het conflict vergroot. Dus je brengt zelf die migratie op gang. Vervolgens betalen we niet ons eerlijke deel voor opvang in de regio, dus dan maken mensen die gevaarlijke oversteek. Als je zegt dat je echt goed asielbeleid wil hebben moet je dat op alle facetten goed doen en moet je niet de zondebokkaart trekken. Dat mensen hier komen is niet het probleem, dat ze moeten vluchten is het probleem”, besluit ze.

PVV: Migratierecord na migratierecord is gebroken

Kandidaat-Kamerlid voor de PVV Fleur Agema is kritisch op de VVD. Volgens haar “is het draagvlak afgebrokkeld doordat door de jaren heen niet alleen die Yezidi vrouw is toegelaten, maar iedereen met een plan”. “Als we kijken naar kabinet Rutte: migratierecord na migratierecord is gebroken. Wij trekken dat niet meer. Als je toch ziet dat er op dit moment een acute woningnood is in de sociale sector van 80.000 woningen, maar dat wel 110.000 woningen weggegeven zijn aan statushouders. Het gaat allemaal veel te ver.” Agema vindt dat mensen nu in de regio moeten worden opgevangen.

LEES OOK: Jetten: VVD durft klimaatplannen niet door te laten rekenen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer