main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
WNL Op Zondag - 28 februari 2021 — 13:27

Jetten: VVD durft klimaatplannen niet door te laten rekenen

Volgens Rob Jetten, nummer twee op de lijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen, durft de VVD haar klimaatplannen niet door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “Dat roept toch de vraag op wat er mis is met het VVD-programma op klimaat”, zei Jetten zondag in Het WNL-Debat: De Runners-Up op NPO 1.

“Of je haalt de klimaatdoelen niet, of je kunt die tien beloofde kerncentrales niet betalen”, denkt Jetten. “Mijn vraag is: Waarom is Mark Rutte niet mans genoeg om zijn klimaatvoorstellen te laten beoordelen door experts, zoals bijna alle partijen doen.” Volgens Jetten zit de VVD “met de klimaatontkenners van de PVV in een kamp, dat geen eerlijk verhaal over de klimaatvoorstellen durft te presenteren”.

“Het is eigenlijk heel simpel: de lucht houdt niet op bij de grens”, reageert Tamara van Ark, nummer twee op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen, op de vraag van Jetten. Juist op dit onderwerp moet je samenwerken in Europees verband, zegt ze. “Misschien is dat iets wat D66 toch wel aanspreekt.” Volgens Van Ark kan de rekenmeester de klimaatplannen van de partij niet op Europees niveau doorrekenen. “Zij kijken alleen naar wat er in Nederland gebeurt.”

‘Volgende gebroken belofte VVD?’

Volgens Jetten is dat niet waar. “De VVD committeert zich aan de klimaatdoelen, want de klimaatwet is ook dankzij de VVD aangenomen. Maar daarin hebben we afgesproken dat we tussen de 49 en 55 procent minder CO2 uitstoten in 2030 en de CO2-uitstoot in 2050 helemaal hebben opgelost. Dat vraagt dus ook het Nederlandse bedrijfsleven en vraagt ook de Nederlandse bank. Maar de VVD verschuilt zich nu achter de plannen die er al liggen, maar dat is niet genoeg.” Jetten vraagt zich af wat de VVD de komende jaren “extra gaat doen”. “Dat wil de kiezer ook graag weten, want is dit de volgende gebroken belofte van de VVD?”

“Wij zijn goed voor onze handtekening en die staat onder de klimaatwet en onder het klimaatakkoord”, zegt Van Ark. “Ik vind het superbelangrijk dat we ons land en de wereld schoner doorgeven aan de volgende generatie. Ik heb ook kinderen”, besluit de minister voor Medische Zorg en Sport.

LEES OOK: Rob Jetten stemt niet op D66-lijsttrekker Sigrid Kaag

Door: Peter Visser

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier