main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 15:07

Nog altijd veel vragen over liquidatie Stanley Hillis: ‘Doorzeefd voor de ogen van rechercheurs’

Tien jaar geleden is een van de grootste criminelen van Nederland geliquideerd. Stanley Hillis werd op 21 februari 2011 neergeschoten voor de ogen van de politie in Amsterdam-Oost. De daders zijn nooit gepakt en dus het blijft een groot mysterie wat er is gebeurd.

Stanley Hillis was destijds de grootste maffiabaas van Amsterdam, legt misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel uit in Goedemorgen Nederland. “Hij begon als overvaller en daarmee maakte hij furore in de criminele wereld. Toen kwam hij in de gevangenis terecht, en daar bleek hij ook een deskundig uitbreker. Hij is een aantal keer zelfs uit de gevangenis ontsnapt, op spectaculaire wijze.”

‘Bekende crimineel op televisie’

In 1985 kwam Hillis groot in het nieuws. “Hij was ontsnapt, de politie was naar hem op zoek en er verschenen opsporingsberichten op televisie. Hij was bang dat hij met veel geweld zou worden overmeesterd en hij koos de vlucht naar voren en besloot om vanuit Amsterdam bij Sonja Barend, die toen een talkshow had op de Nederlandse televisie, een interview te geven. Ik zat in de zaal toen. Er was voor het eerst een bekende crimineel op televisie, weliswaar vermomd, die daar zijn straatje kon schoonvegen. Er was massale verontwaardiging.”

Een vermomde Stanley Hillis bij Sonja Barend.

Een paar weken later is Hillis toen ook gearresteerd. “Op een normale manier overigens. Dus niet met heel veel geweld waar hij bang voor was. Daarna rees zijn ster heel snel in het milieu.” Zo werd hij gelinkt aan Willem Holleeder en Willem Endstra. “Je had toen een groepje van criminelen die de dienst uitmaakte. En, dat zie je dat vaker, dan vallen namen uit zo’n groepje weer weg. Die komen vast te zitten of die worden geliquideerd, maar Hillis overwon die interne strijd steeds. Waarom is de grote vraag. Tot op de dag van vandaag gaan er veel geruchten rond dat hij samenwerkte met de politie. Als dat gerucht rondgaat in de criminele onderwereld, word je dat niet in dank afgenomen.”

Ook was Stanley Hillis meedogenloos. “Hij pakte geld af van collega-criminelen. Daar word je ook niet populair mee. Dan is het niet meer de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren.” En dat gebeurde dus ook in 2011.

‘De teamleider reed achter de vluchtauto aan’

De politie wilde hem toen graag achter de tralies hebben, dus was er een groot team van de Nationale Recherche die zich hiermee bezighield, vertelt Van den Heuvel. “Onderdeel van dat onderzoek was dat hij in de gaten werd gehouden. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hij 21 februari om twaalf uur een afspraak had op een rustige parkeerplaats in de Fizeaustraat in Amsterdam. De politie zette daar een aanhangwagentje neer met wat rechercheurs. Die wilden dat gesprek met die collega-crimineel afluisteren omdat dat wellicht wat nieuwe informatie voor het onderzoek zou opleveren.”

Die crimineel kwam een stuk later opdagen dan was afgesproken. In plaats daarvan komt er een busje de straat inrijden en wordt Hillis geliquideerd. “Doorzeefd voor de ogen van de rechercheurs in dat karretje.”

Een achtervolging werd ingezet, maar dat was geen succes. “Dat is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. Een teamleider, die zelf bij een arrestatieteam had gewerkt, reed achter de vluchtauto aan. Die had zicht op de twee moordenaars die daar inzaten. Daar hing ook een politiehelikopter boven.

‘De moordenaars wisten te ontkomen’

Maar op een gegeven moment draait de teamleider om want die had het idee dat de helikopter het wel in de gaten hield, aldus de misdaadverslaggever. “Die helikopter mocht weer niet te laag gaan vliegen omdat die op een gegeven moment in de buurt van Schiphol kwam, was achteraf het verhaal. Dus de moordenaars wisten te ontkomen.”

Zelf heeft John van den Heuvel nog nooit meegemaakt dat een liquidatie voor de ogen van de politie plaatsvond en dat de politie de achtervolging inzet maar dan op een gegeven moment afhaakt. “Dat blijft tot op de dag van vandaag ook mij nog fascineren hoe dat mogelijk is geweest.”

De politie heeft daarna met het schaamrood op de kaken moeten erkennen wat er allemaal fout is gegaan. “Er waren toen geruchten dat het om een staatsliquidatie zou gaan, dat het onder de regie van de politie zou zijn gebeurd, maar daar geloof ik om eerlijk te zijn niet in. Die schaamte heeft er wel toe bijgedragen dat het onderzoek nooit heel erg uitgebreid is geweest. Het dossier kwam al snel op de plank te liggen terwijl er voldoende aanwijzingen zijn, tot op de dag van vandaag, om er nog eens goed naar te kijken.”

‘Uiteindelijk wordt het een keer opgelost’

De fascinatie bij het publiek voor deze zaak blijft. Diverse boeken zijn over Stanley Hillis geschreven en ook is er een televisieserie genaamd Stanley H. over de topcrimineel gemaakt. Maandagavond zit in het televisieprogramma Crime Desk van RTL 5, dat om 20.30 uur wordt uitgezonden, ook een interview met oud-politiecommissaris Ad Smit. “Die was toen eigenlijk als eerste man ter plekke was. Er zijn hele aparte scenario’s over de achtergrond van de moord. Ik heb nog wel het gevoel dat, zeker als wij er nog aandacht voor blijven vragen, dat het uiteindelijk een keer opgelost gaat worden.”

LEES OOK: Klaas Wilting: ‘Blij met excuses Sonja Barend voor interview Stanley Hillis’

Door: Bert van Doorn

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

‘Coronavaccincontract AstraZeneca met EU mogelijk niet verlengd’

De Europese Unie bestelt mogelijk geen nieuwe coronavaccins van farmaceut AstraZeneca vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de leveringen van het vaccin tegen het coronavirus. Dat…

Lees meer

LCPS: 50 coronapatiënten meer in ziekenhuizen

Er liggen in totaal 50 coronapatiënten meer in de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met zaterdag. In totaal zijn nu 2478 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het…

Lees meer

Voetbalsupporters raken slaags bij IKEA Delft, 32 aanhoudingen

In Delft zijn zondag enkele uren voor de bekerfinale in Rotterdam tussen Ajax en Vitesse honderden voetbalsupporters slaags geraakt. Het zou gaan om een confrontatie…

Lees meer

Vondelpark in Amsterdam tijdelijk afgesloten wegens drukte

Het Vondelpark in Amsterdam is zondagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter. Mensen worden niet uit…

Lees meer

RIVM registreert 8600 nieuwe coronagevallen

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8600 nieuwe coronagevallen geregistreerd door het RIVM. Een etmaal eerder waren dat er 8301. Dat aantal is bijgesteld, aanvankelijk ging…

Lees meer

Kuiken (PvdA): Geef bij restricties keuzevrijheid voor Janssen-vaccin

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat mensen moeten kunnen kiezen voor het Janssen-vaccin, ook als er restricties op komen. Dat zegt Kuiken in WNL Op Zondag…

Lees meer

Met opzet aangereden vrouw had conflict over aankoop mobieltje

De vrouw die zaterdagavond meerdere keren door een auto werd aangereden in Amsterdam-Noord, had vermoedelijk kort daarvoor ruzie over de aankoop van een mobieltje. Het…

Lees meer

Breda vraagt of kabinet nog achter 538-feest staat na onrust

De gemeente Breda heeft het kabinet gevraagd of het nog steeds achter het testevenement 538 Oranjedag staat. Dit na de ophef die is ontstaan over…

Lees meer

Nieuwe Commandant der Strijdkrachten waarschuwt: ‘Veiligheid en stabiliteit niet gratis’

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vindt dat een toekomstig kabinet meer moet investeren in Defensie. Volgens de nieuwe bevelhebber is de continuïteit van de krijgsmacht…

Lees meer

Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls pleit voor versoepelingen per 28 april

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls zal – afhankelijk van de uitkomst van het Catshuisoverleg vandaag – pleiten om wel op…

Lees meer

Man (25) vast voor mishandeling agenten in Zuidzande

In het Zeeuwse dorp Zuidzande zijn twee agenten gewond geraakt toen ze een verdachte wilden aanhouden. Dat meldt de politie. Na een melding over een…

Lees meer

Massale steun petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538

Een petitie van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda tegen de komst van het 538 Oranjedagfeest is zondagochtend 100.000 keer getekend. Om kwart over…

Lees meer

Wat is er nog over van de festivalbranche? ‘Bedrijven houden elkaar in leven, maar veel zijn technisch failliet’

Wat is er nog over van de festivalbranche? “Er wordt veel pijn geleden. Veel bedrijven zijn technisch al failliet”, zegt Berend Schans, directeur van de…

Lees meer

‘Als je vooral geld wil verdienen, krijg je snel problemen met overtoerisme’

Volgens toerismedeskundige Ko Koens moeten toeristische trekpleisters op zeer lokaal niveau bekijken wat zij uit toerisme willen halen. “Je moet als bestemming kijken wat je…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier