main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 15:07

Nog altijd veel vragen over liquidatie Stanley Hillis: ‘Doorzeefd voor de ogen van rechercheurs’

Tien jaar geleden is een van de grootste criminelen van Nederland geliquideerd. Stanley Hillis werd op 21 februari 2011 neergeschoten voor de ogen van de politie in Amsterdam-Oost. De daders zijn nooit gepakt en dus het blijft een groot mysterie wat er is gebeurd.

Stanley Hillis was destijds de grootste maffiabaas van Amsterdam, legt misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel uit in Goedemorgen Nederland. “Hij begon als overvaller en daarmee maakte hij furore in de criminele wereld. Toen kwam hij in de gevangenis terecht, en daar bleek hij ook een deskundig uitbreker. Hij is een aantal keer zelfs uit de gevangenis ontsnapt, op spectaculaire wijze.”

‘Bekende crimineel op televisie’

In 1985 kwam Hillis groot in het nieuws. “Hij was ontsnapt, de politie was naar hem op zoek en er verschenen opsporingsberichten op televisie. Hij was bang dat hij met veel geweld zou worden overmeesterd en hij koos de vlucht naar voren en besloot om vanuit Amsterdam bij Sonja Barend, die toen een talkshow had op de Nederlandse televisie, een interview te geven. Ik zat in de zaal toen. Er was voor het eerst een bekende crimineel op televisie, weliswaar vermomd, die daar zijn straatje kon schoonvegen. Er was massale verontwaardiging.”

Een vermomde Stanley Hillis bij Sonja Barend.

Een paar weken later is Hillis toen ook gearresteerd. “Op een normale manier overigens. Dus niet met heel veel geweld waar hij bang voor was. Daarna rees zijn ster heel snel in het milieu.” Zo werd hij gelinkt aan Willem Holleeder en Willem Endstra. “Je had toen een groepje van criminelen die de dienst uitmaakte. En, dat zie je dat vaker, dan vallen namen uit zo’n groepje weer weg. Die komen vast te zitten of die worden geliquideerd, maar Hillis overwon die interne strijd steeds. Waarom is de grote vraag. Tot op de dag van vandaag gaan er veel geruchten rond dat hij samenwerkte met de politie. Als dat gerucht rondgaat in de criminele onderwereld, word je dat niet in dank afgenomen.”

Ook was Stanley Hillis meedogenloos. “Hij pakte geld af van collega-criminelen. Daar word je ook niet populair mee. Dan is het niet meer de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren.” En dat gebeurde dus ook in 2011.

‘De teamleider reed achter de vluchtauto aan’

De politie wilde hem toen graag achter de tralies hebben, dus was er een groot team van de Nationale Recherche die zich hiermee bezighield, vertelt Van den Heuvel. “Onderdeel van dat onderzoek was dat hij in de gaten werd gehouden. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hij 21 februari om twaalf uur een afspraak had op een rustige parkeerplaats in de Fizeaustraat in Amsterdam. De politie zette daar een aanhangwagentje neer met wat rechercheurs. Die wilden dat gesprek met die collega-crimineel afluisteren omdat dat wellicht wat nieuwe informatie voor het onderzoek zou opleveren.”

Die crimineel kwam een stuk later opdagen dan was afgesproken. In plaats daarvan komt er een busje de straat inrijden en wordt Hillis geliquideerd. “Doorzeefd voor de ogen van de rechercheurs in dat karretje.”

Een achtervolging werd ingezet, maar dat was geen succes. “Dat is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. Een teamleider, die zelf bij een arrestatieteam had gewerkt, reed achter de vluchtauto aan. Die had zicht op de twee moordenaars die daar inzaten. Daar hing ook een politiehelikopter boven.

‘De moordenaars wisten te ontkomen’

Maar op een gegeven moment draait de teamleider om want die had het idee dat de helikopter het wel in de gaten hield, aldus de misdaadverslaggever. “Die helikopter mocht weer niet te laag gaan vliegen omdat die op een gegeven moment in de buurt van Schiphol kwam, was achteraf het verhaal. Dus de moordenaars wisten te ontkomen.”

Zelf heeft John van den Heuvel nog nooit meegemaakt dat een liquidatie voor de ogen van de politie plaatsvond en dat de politie de achtervolging inzet maar dan op een gegeven moment afhaakt. “Dat blijft tot op de dag van vandaag ook mij nog fascineren hoe dat mogelijk is geweest.”

De politie heeft daarna met het schaamrood op de kaken moeten erkennen wat er allemaal fout is gegaan. “Er waren toen geruchten dat het om een staatsliquidatie zou gaan, dat het onder de regie van de politie zou zijn gebeurd, maar daar geloof ik om eerlijk te zijn niet in. Die schaamte heeft er wel toe bijgedragen dat het onderzoek nooit heel erg uitgebreid is geweest. Het dossier kwam al snel op de plank te liggen terwijl er voldoende aanwijzingen zijn, tot op de dag van vandaag, om er nog eens goed naar te kijken.”

‘Uiteindelijk wordt het een keer opgelost’

De fascinatie bij het publiek voor deze zaak blijft. Diverse boeken zijn over Stanley Hillis geschreven en ook is er een televisieserie genaamd Stanley H. over de topcrimineel gemaakt. Maandagavond zit in het televisieprogramma Crime Desk van RTL 5, dat om 20.30 uur wordt uitgezonden, ook een interview met oud-politiecommissaris Ad Smit. “Die was toen eigenlijk als eerste man ter plekke was. Er zijn hele aparte scenario’s over de achtergrond van de moord. Ik heb nog wel het gevoel dat, zeker als wij er nog aandacht voor blijven vragen, dat het uiteindelijk een keer opgelost gaat worden.”

LEES OOK: Klaas Wilting: ‘Blij met excuses Sonja Barend voor interview Stanley Hillis’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer