main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 15:07

Nog altijd veel vragen over liquidatie Stanley Hillis: ‘Doorzeefd voor de ogen van rechercheurs’

Tien jaar geleden is een van de grootste criminelen van Nederland geliquideerd. Stanley Hillis werd op 21 februari 2011 neergeschoten voor de ogen van de politie in Amsterdam-Oost. De daders zijn nooit gepakt en dus het blijft een groot mysterie wat er is gebeurd.

Stanley Hillis was destijds de grootste maffiabaas van Amsterdam, legt misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel uit in Goedemorgen Nederland. “Hij begon als overvaller en daarmee maakte hij furore in de criminele wereld. Toen kwam hij in de gevangenis terecht, en daar bleek hij ook een deskundig uitbreker. Hij is een aantal keer zelfs uit de gevangenis ontsnapt, op spectaculaire wijze.”

‘Bekende crimineel op televisie’

In 1985 kwam Hillis groot in het nieuws. “Hij was ontsnapt, de politie was naar hem op zoek en er verschenen opsporingsberichten op televisie. Hij was bang dat hij met veel geweld zou worden overmeesterd en hij koos de vlucht naar voren en besloot om vanuit Amsterdam bij Sonja Barend, die toen een talkshow had op de Nederlandse televisie, een interview te geven. Ik zat in de zaal toen. Er was voor het eerst een bekende crimineel op televisie, weliswaar vermomd, die daar zijn straatje kon schoonvegen. Er was massale verontwaardiging.”

Een vermomde Stanley Hillis bij Sonja Barend.

Een paar weken later is Hillis toen ook gearresteerd. “Op een normale manier overigens. Dus niet met heel veel geweld waar hij bang voor was. Daarna rees zijn ster heel snel in het milieu.” Zo werd hij gelinkt aan Willem Holleeder en Willem Endstra. “Je had toen een groepje van criminelen die de dienst uitmaakte. En, dat zie je dat vaker, dan vallen namen uit zo’n groepje weer weg. Die komen vast te zitten of die worden geliquideerd, maar Hillis overwon die interne strijd steeds. Waarom is de grote vraag. Tot op de dag van vandaag gaan er veel geruchten rond dat hij samenwerkte met de politie. Als dat gerucht rondgaat in de criminele onderwereld, word je dat niet in dank afgenomen.”

Ook was Stanley Hillis meedogenloos. “Hij pakte geld af van collega-criminelen. Daar word je ook niet populair mee. Dan is het niet meer de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren.” En dat gebeurde dus ook in 2011.

‘De teamleider reed achter de vluchtauto aan’

De politie wilde hem toen graag achter de tralies hebben, dus was er een groot team van de Nationale Recherche die zich hiermee bezighield, vertelt Van den Heuvel. “Onderdeel van dat onderzoek was dat hij in de gaten werd gehouden. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hij 21 februari om twaalf uur een afspraak had op een rustige parkeerplaats in de Fizeaustraat in Amsterdam. De politie zette daar een aanhangwagentje neer met wat rechercheurs. Die wilden dat gesprek met die collega-crimineel afluisteren omdat dat wellicht wat nieuwe informatie voor het onderzoek zou opleveren.”

Die crimineel kwam een stuk later opdagen dan was afgesproken. In plaats daarvan komt er een busje de straat inrijden en wordt Hillis geliquideerd. “Doorzeefd voor de ogen van de rechercheurs in dat karretje.”

Een achtervolging werd ingezet, maar dat was geen succes. “Dat is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. Een teamleider, die zelf bij een arrestatieteam had gewerkt, reed achter de vluchtauto aan. Die had zicht op de twee moordenaars die daar inzaten. Daar hing ook een politiehelikopter boven.

‘De moordenaars wisten te ontkomen’

Maar op een gegeven moment draait de teamleider om want die had het idee dat de helikopter het wel in de gaten hield, aldus de misdaadverslaggever. “Die helikopter mocht weer niet te laag gaan vliegen omdat die op een gegeven moment in de buurt van Schiphol kwam, was achteraf het verhaal. Dus de moordenaars wisten te ontkomen.”

Zelf heeft John van den Heuvel nog nooit meegemaakt dat een liquidatie voor de ogen van de politie plaatsvond en dat de politie de achtervolging inzet maar dan op een gegeven moment afhaakt. “Dat blijft tot op de dag van vandaag ook mij nog fascineren hoe dat mogelijk is geweest.”

De politie heeft daarna met het schaamrood op de kaken moeten erkennen wat er allemaal fout is gegaan. “Er waren toen geruchten dat het om een staatsliquidatie zou gaan, dat het onder de regie van de politie zou zijn gebeurd, maar daar geloof ik om eerlijk te zijn niet in. Die schaamte heeft er wel toe bijgedragen dat het onderzoek nooit heel erg uitgebreid is geweest. Het dossier kwam al snel op de plank te liggen terwijl er voldoende aanwijzingen zijn, tot op de dag van vandaag, om er nog eens goed naar te kijken.”

‘Uiteindelijk wordt het een keer opgelost’

De fascinatie bij het publiek voor deze zaak blijft. Diverse boeken zijn over Stanley Hillis geschreven en ook is er een televisieserie genaamd Stanley H. over de topcrimineel gemaakt. Maandagavond zit in het televisieprogramma Crime Desk van RTL 5, dat om 20.30 uur wordt uitgezonden, ook een interview met oud-politiecommissaris Ad Smit. “Die was toen eigenlijk als eerste man ter plekke was. Er zijn hele aparte scenario’s over de achtergrond van de moord. Ik heb nog wel het gevoel dat, zeker als wij er nog aandacht voor blijven vragen, dat het uiteindelijk een keer opgelost gaat worden.”

LEES OOK: Klaas Wilting: ‘Blij met excuses Sonja Barend voor interview Stanley Hillis’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer