Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Miljarden extra naar scholen, maar het blijft lastig om professionals voor klas te krijgen

Redactie

Directeuren van basis- en middelbare scholen hebben een flinke som geld te verdelen nu het kabinet 6 miljard euro extra beschikbaar stelt. Onderwijsinstellingen mogen zelf kiezen hoe ze het geld willen besteden, maar de regering adviseert wel om extra bijlessen te geven, ook in de zomervakantie. Maar daar moet wel de mankracht voor zijn, benadrukt directeur van het Haarlemmermeer Lyceum Liesbeth Pennings-de Vet. "Het wordt het lastigste om professionals te krijgen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Het is heel fijn om geld te krijgen, maar we moeten ons echt gaan buigen over hoe we het gaan besteden", zegt de middelbare school-directeur. "De mensen die op dit moment al overwerken in het onderwijs om te zorgen dat het onderwijs nu doorgang kan vinden kunnen we natuurlijk niet ook in de weekenden en vakanties inzetten."

LEES OOK: Kabinet tast wederom in de buidel: miljarden voor leerachterstanden door corona

Iets meer richting over hoe het geld geïnvesteerd moet worden was daarom wel wenselijk geweest, vindt Pennings-de Vet. "Er zullen richtlijnen komen, daar werken ze ook aan, maar het is lastig", zegt ze. "Het wordt nu helemaal bij ons gelegd. We moeten nu een heel gedetailleerd plan maken dat voor de zomervakantie moet worden ingeleverd."

Geen leservaring

Als onderdeel van dat plan zullen de scholen van veel derde, externe partijen gebruik moeten gaan maken. Zo zijn er veel bureaus die huiswerkbegeleiding en bijles geven. "En ook deze partijen hebben niet altijd mensen", zegt ze. "Dat zijn vaak studenten die nog net niet op de universiteit gerekruteerd zijn en dan bij ons neergezet worden, en die hebben natuurlijk geen leservaring."

Op dit moment zet haar school net als vele anderen al gepensioneerde leerkrachten in, maar ook dat is beperkt, aangezien zij in een risicogroep zitten en vaak angstig zijn om met leerlingen te werken. Daarnaast hebben veel van hen geen ervaring met online onderwijs, zegt Pennings-de Vet. "We zetten ook oud-leerlingen in om ons met de opvang te helpen. We zijn ontzettend creatief, alleen overal zitten beperkingen aan."

Opening

De directeur hoopt dinsdag bij de aankomende persconferentie te horen dat de middelbare scholen weer de deuren mogen openen. "We zijn voorbereid op het scenario dat we op anderhalve meter open moeten, dat betekent dat de leerlingen niet allemaal tegelijk naar school komen", zegt ze. "We zijn ook voorbereid op helemaal open: dat is natuurlijk iets wat we voor 15 december al deden."

LEES OOK: De basisscholen zijn weer open: ‘Ga ervan uit dat ze open kunnen blijven’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau