main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 februari 2021 — 12:22

De basisscholen zijn weer open: ‘Ga ervan uit dat ze open kunnen blijven’

Een dag waar veel kinderen en hun ouders naar hebben uitgekeken: vanaf vandaag zijn de (meeste) scholen weer open, als de sneeuw tenminste geen roet in het eten gooit. Kinderarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Karoly Illy hoopt ten zeerste dat ze vanaf nu ook hun deuren niet meer hoeven te sluiten. “Ik heb geen glazen bol maar ik ga ervan uit, zeker ook met de aanvullende maatregelen die we nu hebben geadviseerd, dat basisscholen nu open kunnen gaan en blijven.”

Over die aanvullende maatregelen heersen op veel scholen nog grote zorgen. Zo moet de hele groep bij één coronabesmetting in quarantaine en mag buitenspelen alleen met de eigen klas. Maar sneeuwballen mogen dan wél naar elkaar gegooid worden, zegt Illy. “De binnensituatie is echt anders dan de buitensituatie”, benadrukt hij. “De maatregel om te trachten zo veel mogelijk afstand te houden geldt vooral voor in de klas en in de gangen, alles wat binnen is. Buiten maak ik me veel minder zorgen. Dus laat ze alsjeblieft een sneeuwballengevecht houden en een sneeuwpop maken.”

‘Het staat niet op anderhalve meter’

De kinderen van de 2e Marnixschool in Utrecht zitten in ieder geval vanaf vandaag weer in de klas. De tafels zijn daar frontaal neergezet richting het schoolbord, zodat kinderen elkaar in ieder geval niet aankijken. “Maar het staat niet op anderhalve meter. Dus het is leuk voor in het lokaal, maar ook hier zullen kinderen naar achter lopen om een boek te halen, of naar voren om een potlood te slijpen”, zegt basisschooldirecteur Josette Groenewegen. “Dus dit is wat we nu doen, maar ook hier geldt: is er een besmetting, moet heel de klas in quarantaine.”

Verder hoopt Groenewegen dat de kinderen weinig zullen merken van de maatregelen. “Ik hoop echt dat ze het hier weer zien als een veilige vertrouwde plek waar ze zichzelf kunnen zijn”, zegt ze. “Ze zullen hooguit zien dat wij als leerkrachten-team minder contact met elkaar hebben.”

Snotneusbeleid

Voorheen mochten kinderen met een snottebel gewoon naar school, dat is nu niet meer het geval. Pas bij een negatieve test mogen ze dan de klas in. De vrees is dat kinderen met dit winterse weer aan de lopende band verkouden worden. Toch blijft dit advies gelden, zegt Illy, die benadrukt dat er juist veel minder verkoudheden te zien zijn. “Dat komt omdat we met zijn allen veel meer bewust zijn van hygiëne: we wassen onze handen veel vaker, houden afstand en zijn ons daar veel meer van bewust, dus we zien ook minder luchtweginfecties.”

Verder hebben de meeste scholen de ventilatie volgens Illy prima op orde. “Natuurlijk zijn er scholen waar dat minder het geval is. Ik ga niet adviseren om onder omstandigheden met -5 graden de ramen en deuren open te doen, dat kunnen we kinderen niet aandoen”, zegt hij. “Dus het is een beetje schipperen, maar ik ben ervan overtuigd dat scholen daar op een verantwoorde manier mee omgaan.”

‘Super dat de scholen weer open gaan’

Verder beklemtoont Illy dat het overgrote deel van de scholen “heel mooi” met de adviezen van het OMT omgaat. “Op een hele creatieve manier”, zegt hij. “Het is prachtig om te zien: al die leerkrachten en kinderen die nu gewoon weer naar school kunnen gaan. Die hun vriendjes en vriendinnetjes weer kunnen zien, die weer de veilige haven hebben van de school. Dus het is super dat de scholen weer open gaan.”

LEES OOK: Van seks tot sneeuwballen: de overheid bepaalt wat we doen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer