Paniek zaaien over klimaat onverstandig: ‘In Nantes lopen mensen gewoon over straat’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Paniek zaaien over klimaat onverstandig: ‘In Nantes lopen mensen gewoon over straat’

Peter Visser

Publicist Simon Rozendaal, schrijver van het boek Welkom in de paniekfabriek over de zin en onzin over het klimaat, ergert zich aan de angst die wordt gezaaid over de klimaatcrisis. Rozendaal noemt alarmistische verhalen over het vergaan van de wereld "vreselijk".

Daarmee reageert hij onder meer op de uitspraak van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat het wat betreft de klimaatcrisis "doen of doodgaan" is. "Je moet altijd je kop erbij houden. Zeker als het huis in brand staat, moet je niet de verkeerde uitgang nemen", zegt Rozendaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Klimaatopwarming is een probleem, maar tot nu toe vallen de gevolgen mee, zegt Rozendaal. "We hebben één graad opwarming gehad, in Nederland twee graden. Het KNMI voorspelt dat we in 2050 het klimaat van Bordeaux of Nantes krijgen (beide Zuid-Frankrijk, red.). In Nantes lopen mensen gewoon over straat. Daar gaan ze niet dood", zegt hij.

'Klimaatvluchtelingen verzinsel'

Volgens de journalist wordt niet altijd de waarheid gesproken over de klimaatcrisis. "Feiten zijn belangrijk. De problemen bij de opwarming van de aarde zitten niet zozeer in de warme landen. Het verhaal over klimaatvluchtelingen klopt ook niet, dat is een verzinsel", zegt Rozendaal.

"Het probleem zit hem bij de polen. Dat heeft niet met sterfte van mensen te maken, maar met biodiversiteit en de aantasting van de natuur." Een probleem, maar paniek is "een buitengewoon slechte raadgever", aldus de publicist.

'Kaag bezigt Greta-jargon'

Volgens Rozendaal draagt ook de 18-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij aan de mondiale paniek. In 2019 sprak zij op de VN-klimaattop in New York ongeveer zestig wereldleiders toe. Thunberg zei onder meer dat haar dromen waren afgepakt en dat we aan het begin staan van een massale uitsterving.

"Ik vind dat mevrouw Kaag Greta-jargon bezigt als ze zegt 'doen of doodgaan'", zegt Rozendaal. "We moeten onze kop erbij houden. We zijn echt niet in twintig of dertig jaar van fossiele brandstoffen af. De energietransitie gaat tot ver in de volgende eeuw duren en dat moet met beleid gebeuren. Wanneer je continu zegt dat binnen een paar jaar de wereld vergaat, iets wat Greta doet en ook Kaag doet, ga je onder die tijdnoot minder verstandige beslissingen doorvoeren, zoals biomassa. Andere, verstandige oplossingen doe je niet, bijvoorbeeld kernenergie."

Kernenergie

Rozendaal begrijpt niet waarom sommige partijen kernenergie aan banden willen leggen. "Dat lijkt me heel onverstandig", zegt hij. Volgens hem is kernenergie op dit moment een relatief goede bron voor het opwekken van energie, ondanks "een heleboel nadelen". "Maar alle energiebronnen hebben nadelen. Een goede, aantrekkelijke energiebron bestaat niet. De nadelen van kernenergie zijn in een aantal opzichten minder groot dan de nadelen van wind- en zonenergie en biomassa."

"Je moet kernenergie niet uitsluiten. Hou je kop erbij", aldus Rozendaal.

LEES OOK: Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'
0:53

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'
1:44

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'
1:35

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'

Vraagtekens bij nieuwe staatssecretaris Sandra Palmen
1:30

Vraagtekens bij nieuwe staatssecretaris Sandra Palmen

'Dieptepunt dat een PVV-staatssecretaris dit bekend moet maken'
0:54

'Dieptepunt dat een PVV-staatssecretaris dit bekend moet maken'

'Ik heb getwijfeld om voor een trein te springen'
1:42

'Ik heb getwijfeld om voor een trein te springen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau