main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 12:32

Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Nederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen tegen het veranderende klimaat. “Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen, of je nu rijk of arm bent”, zegt demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Grote namen als Angela Merkel, VS-klimaatgezant John Kerry, de Britse premier Boris Johnson, de Canadese premier Justin Trudeau, de Indiase premier Narendra Modi en oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn vandaag (virtueel) van de partij. Doel van de Climate Adaptation Summit (CAS) is het uitwisselen van ervaringen over hoe landen zich kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Nederland kan veel bieden en doet dat al, stelt Kaag, via handel- en ontwikkelingssamenwerking. Ook bieden we veel kennis, onder andere vanuit de Universiteit Wageningen en Delft, én capaciteit. “We helpen daar ter plekke om systemen aan te passen. Zo hebben we bijvoorbeeld in Mozambique de haven versterkt tegen de veelvuldige overstromingen”, legt Kaag uit. “In Mali hebben we nomaden, mensen die hun vee van plek naar plek brengen om water te vinden, weten te helpen met satellietfoto’s.”

Water

Initiatiefnemer van de conferentie is demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij geeft aan dat Nederland vooral van grote hulp kan zijn in andere landen door de grote kennis die ons land over water beschikt. “Negentig procent van alles wat je ziet gebeuren aan problemen rondom klimaatverandering heeft te maken met water. We hebben extreme buien, overstromingen, de zeespiegel stijgt.” Naast de deltawerken staan de Nederlandse dijkenbouwers en baggeraars over heel de wereld bekend, stelt Van Nieuwenhuizen. “En aan de andere kant kunnen we van andere landen weer kennis opdoen die te maken hebben met droogte en hitte.”

Naast het delen van kennis wordt er ook gekeken naar het prijskaartje van de klimaatcrisis, benadrukt Kaag. “Want op dit moment weet iedereen dat we met zijn allen nog niet genoeg financiering beschikbaar hebben gesteld om veel landen in staat te stellen zich aan te passen”, zegt Kaag. Daarbij doelt de minister vooral op landen in Afrika. “Die hebben eigenlijk nooit uitstoot veroorzaakt, want ze zijn te arm en hebben geen olie, gasreserves of electriciteitsnetwerk, maar ze lijden wel in extreme mate onder de gevolgen van klimaatverandering.”

Financiering

De bedoeling is dan ook dat westerse, rijkere landen helpen met financiering. Nederland stelt 120 miljoen euro beschikbaar voor dit doeleinde. “Dat was ook een van de afspraken in het akkoord van Parijs, dat rijkere landen armere landen zouden helpen om die aanpassing ook te kunnen maken”, zegt Kaag. Het is veel geld, weet ook zij, maar: “het gaat om levens en de toekomst”. Als we ons zorgen maken over de reguliere migratiestromen moeten we nú handelen op het gebied van klimaatverandering, beklemtoont de minister. “Droogte, gebrek aan water, oogsten die niet meer kunnen overleven. Niemand wil dat, uit medemenselijkheid, maar het is ook verstandig om nu te handelen.”

De conferentie start vanmiddag rond 14 uur en duurt 24 uur, zodat landen uit alle tijdzones mee kunnen doen. In een ruimte die is omgebouwd tot studio in Den Haag treden Van Nieuwenhuizen en premier Mark Rutte op als gastheer. Ook Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die tegenwoordig betrokken is bij het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation, zit in de studio.

LEES OOK: Klimaatakkoord vijf jaar later: ‘We zijn goed op weg’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug