main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
9 februari 2021 — 14:50

16 jaar cel voor moord op carnavalsartiest uit Boxmeer: ‘Huiveringwekkende daad’

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag zestien jaar cel opgelegd aan de 27-jarige Carli A. voor het doden van de 56-jarige carnavalsartiest Frank Schrijen uit Boxmeer.

Schrijen was een zogenoemde ‘tonprater’: iemand die staand in een ton grappen maakt. Tonpraten is gebruikelijk in Noord-Brabant en Limburg, voor en tijdens carnaval.

Schrijen en A. hadden op 26 februari vorig jaar een seksdate, waarbij Schrijen om het leven kwam. A. had het plan om Schrijen tijdens de date te beroven van zijn geld. Toen Schrijen weigerde, besloot A. hem met een stuk hout te slaan en bond hij de tonprater vast. Die wist zich los te maken en kreeg een mes in handen, waarop een tweede worsteling ontstond. Het lukte A. om het mes in handen te krijgen, waarna hij Schrijen doodstak.

‘Huiveringwekkende daad’

Volgens A. was er sprake van zelfverdediging. Schrijen zou hem hebben aangevallen. De rechtbank gaat daar niet in mee en zegt dat daar geen enkele aanwijzing voor is. Volgens de rechtbank is er sprake van een “huiveringwekkende daad”.

Daarin neemt de rechtbank mee dat A. ‘de tegenwoordigheid van geest had’ om zijn sporen te wissen. Hij veegde onder meer bloed weg, stopte zijn eigen bebloede kleren in een tas en trok de schone kleren van Schreijen aan. Daarnaast nam hij de telefoon van de tonprater mee. Daardoor ontnam hij Schrijen de “de theoretische mogelijkheid ontnam nog contact met iemand op te nemen”. Vier dagen na zijn dood werd hij pas gevonden.

Nadat de recherche de sleutels van A.’s ov-fiets vond én hem op camerabeelden zag, kon hij anderhalve week na de dood worden gearresteerd. Een motief voor de beroving zou zijn gelegen in de afgesloten immigratieprocedure van A. Hij moest het land uit en zou 3000 euro nodig hebben gehad voor zijn terugreis.

LEES OOK: 20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer