Opkomst deepfakes vormt gevaar voor seksuele weerbaarheid jongeren: ‘In een seconde maak je een naaktfoto’
Door de opkomst van deepfakes is echt niet meer van nep te onderscheiden en dat baart zorgen over de seksuele weerbaarheid van jongeren. Vooral in Rotterdam is dit een probleem en daarom start Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam een campagne om mensen hiervan bewust te maken. "Dit moeten wij voor zijn."
Jongeren die naaktfoto's van elkaar versturen is al tijden een probleem, maar daar komt nu dus iets bovenop: de zogenoemde deepfakes. Dat zijn video's waarbij je iemands gezicht kunt plakken op het lijf van iemand anders, bijvoorbeeld een lijf dat op een compromitterende manier is gefilmd. Deze levensechte beelden kunnen iemands reputatie helemaal kapotmaken en dat terwijl de beelden dus zijn gemanipuleerd.
Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam maakt zich grote zorgen en start dus een campagne. "Het gevaar van deepfake is dat je ziet dat in apps als Telegram nu al een techniek beschikbaar is waarbij je in een seconde een volledig geklede foto kan omzetten naar een naaktfoto. Dat kan je dus ook doen bij een meisje van dertien. Die foto's kan je vervolgens verspreiden onder een school."
'De gevolgen zijn net zo heftig'
Niemand weet dan dat die foto niet echt is. "De gevolgen die zo'n kind ervan ondervindt, zijn net zo heftig", vertelt ze in Goedemorgen Nederland. "Het kan zodanig uit de hand lopen dat zo'n kind geen uitweg meer ziet en en een poging tot zelfmoord onderneemt. En dat is geen spookverhaal. Dat gebeurt echt."
De nieuwe campagne is niet alleen gericht op jongeren maar ook op ouders. "Die ouders hebben namelijk geen idee van de online wereld waar hun kinderen zich in bevinden. Wij willen ook een veilige omgeving creëren voor kinderen om naar hun ouders toe te gaan. En dat hun ouders dan ook weten dat dit gebeurt en dat dit kan."
'Ook taak voor de landelijke overheid'
Ook VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker is bezorgd. "Het zal je kind maar gebeuren dat die op school zo in beeld wordt gezet. Kinderen en ouders moeten zich daarvan bewust zijn. Maar ik denk ook dat de landelijke overheid de taak heeft dat als er nieuwe technologieën zijn die ook crimineel kunnen worden gebruikt, wij daar ook strafrechtelijk wat tegen moeten kunnen doen. Afgelopen jaar is ook daarover gedebatteerd met minister Ferd Grapperhaus."
Wat in de echte wereld strafbaar is als je iemands identiteit steelt en daar fraude mee pleegt, zou volgens Becker ook online moeten gelden. "Iedere keer als er nieuwe technologieën zijn, zeggen wij tegen de minister: ga ook kijken wat daar mogelijk is om dit soort praktijken tegen te gaan."
LEES OOK: Groep tieners verdiende een ton door chantage met naaktfoto’s: meerdere aanhoudingen