main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 december 2020 — 14:44

Tweede Kamer debatteert over handelsdeal EU-VK: ‘Vrij magere deal’

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de handelsdeal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. In een brief schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dat de deal het hoogst haalbare is. Volgens Blok zijn de Nederlandse belangen bij de boedelscheiding goed afgedekt.

De kans dat de parlementariërs beslagen ten ijs komen en het lijvige stuk van 1246 pagina’s volledig hebben doorgenomen, is klein. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in Goedemorgen Nederland dat definitieve inwerkingtreding er dan ook niet inzit. “Je kan van mij niet vragen om binnen twee dagen het hele document met alle juridische punten door te nemen.” Met een tijdelijke inwerkingtreding krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid om de wet zorgvuldiger te behandelen. In februari wordt er dan verder naar gekeken door de nationale parlementen.

Visserij

Daarnaast wil Omtzigt meer weten over de overlegorganen die vanuit de EU zijn opgetuigd om de afspraken die in het akkoord staan te controleren. “Daar is geen toezicht op vanuit de nationale parlementen. Ik vind dat daar meer overleg over moet komen.”

De afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de visserij. De Europese vissers mogen de de komende vijf en een half jaar 25% minder mogen vissen in Britse wateren. Volgens Omtzigt zou geen akkoord nog desastreuzer zijn voor vissers: dan mogen de Britten zelf bepalen en lopen ze het risico dat er helemaal niet meer gevist mag worden. “Ik ben blij dat de deal er is, maar hij is wel vrij mager.”

Erasmus

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vraagt zich af of de visserij gecompenseerd wordt Daarnaast vreest hij voor de controles die er straks komen bij de grens. “Files, administratieve rompslomp. Het spookbeeld dat we de afgelopen dagen hebben gezien kan zomaar realiteit worden.”

Vooral voor studenten heeft het akkoord gevolgen. Een semester in het Verenigd Koninkrijk studeren, gaat zomaar niet meer. In het principeakkoord staat dat de Britten niet meer meedoen met het Erasmus-programma. Dit programma, dat in het Britse Sussex is opgericht, moet de uitwisseling tussen studenten van verschillende Europese landen makkelijker maken. Van de Roer: “Voor de Nederlandse knappe bollen wordt het duurder en lastiger om te studeren in het Verenigd koninkrijk.”

Miljarden

De EU wil getroffen sectoren in ieder geval te hulp schieten. Zo ligt er volgens CDA-europarlementariër Esther de Lange voor de visserijsector een voorstel voor een noodsteunpakket van ettelijke miljarden. “Maar de vraag is, wat doen nationale overheden om te compenseren?”

Waar de europarlementariër vooral benieuwd naar is, is of er voldoende instrumenten zijn voor de EU om de interne markt te beschermen. “We moeten niet hebben dat de Britten hun waar gaan dumpen op onze markt en zo zorgen voor oneerlijke concurrentie.” Ondanks de haken en ogen, begint De Lange met een positieve houding aan de stukken. “Ik denk dat er grosso modo voldoende zekerheden zijn ingebouwd.”

Dat vindt ook Omtzigt: “Het wordt wel slechter, maar niet zo slecht als we gevreesd hadden.”

LEES OOK: Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer