main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
25 januari 2021 — 17:01

Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen gearresteerd die worden verdacht van de illegale datahandel. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam, en beiden werken in het callcenter van de GGD. De woningen van de mannen zijn doorzocht en computers in beslag genomen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland is in reactie op hun bevindingen direct een onderzoek gestart.

Het gaat om handel in data uit twee coronasystemen van de GGD: CoronIT, waar de privégegevens van Nederlanders die een coronatest hebben gedaan in worden bewaard, en HPzone Light, het systeem voor het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Omgekochte medewerkers

De gegevens worden verkregen door omgekochte medewerkers van de GGD en andere organisaties die toegang hebben tot de systemen. Criminelen zijn ook actief op zoek naar mensen die toegang hebben tot CoronIT of HPzone Light, en betalen hen voor inloggegevens tot deze systemen. Veelal krijgen deze malafide medewekers een bedrag per persoon van wie ze de gegevens doorspelen. Dit loopt soms op tot honderden euro’s per dag, zo stelt één van de tussenpersonen.

Door corona werken veel medewerkers thuis en is het volgens bronnen makkelijker om gegevens door te sluizen naar criminelen.

Identiteitsfraude

Deze privégegevens uit de GGD-systemen worden al maanden door tientallen accounts te koop aangeboden op chatdiensten als Telegram, Snapchat en Wickr. Sommige accounts bieden aan om de gegevens van een specifiek persoon op te zoeken. Als je een bedrag tussen de 30 en 50 euro neerlegt ontvang je van iemand het woon- en mailadres en telefoon- en burgerservicenummer.

LEES OOK: Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Andere accounts bieden grote datasets aan met daarin de privégegevens van vele tienduizenden Nederlanders. Hier vragen de criminelen tienduizenden euro’s voor, omdat het relatief uniek is dat er op zo’n grote schaal burgerservicenummers worden verkocht. Een burgerservicenummer is zeer gevoelig en kan worden misbruikt voor identiteitsfraude. Het is voor de accounts ook mogelijk om testafspraken en -uitslagen op te vragen, maar hier wordt niet actief mee geadverteerd.

GGD treft onmiddellijk verdere maatregelen

De GGD was niet op de hoogte van de illegale datahandel uit hun systemen. Na de melding van RTL Nieuws heeft de GGD ‘onmiddellijk verdere maatregelen getroffen’. De GGD liet verder weten dat medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten aanleveren en een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen. Ook worden er steekproefgewijs controles uitgevoerd onder werknemers. De afgelopen tijd zijn er tientallen mensen gecontroleerd en ontslagen, stelt de GGD.

Daarnaast laat de GGD weten de monitoring van de systemen “verder op te schalen”. Eind maart moeten de systemen “automatisch en continue” worden gecontroleerd.

In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken, op NPO Start.

Door: Redactie

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug