main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 januari 2021 — 19:56

Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo raakte de gemeente Hof van Twente op 1 december de controle kwijt over al haar digitale systemen door een hack: van plattegronden tot kieslijsten, alles was verdwenen. “Het is een hele onzekere periode, en het is ook best ontwrichtend”, vertelt burgemeester Ellen Nauta in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.

“Er is hier een hacker aan het werk geweest die onze gegevens heeft gewist. Dat heeft een enorme invloed op je medewerkers, die soms jarenlang werk ineens zien wegvallen”, zegt Nauta over de ransomware-aanval op de gemeente. Bij zo’n aanval worden alle gegevens op slot gezet, waardoor je verschillende bestanden op je computer niet meer kunt bereiken. Nu was dat het geval bij de gegevens van 35.000 inwoners.

“Je weet werkelijk niet wat erachter zit”, zegt Nauta. “Je begint met een klein stukje, en langzaam komt het hele verhaal in beeld. Gaandeweg kom je erachter dat je heel veel kwijt bent. Onze gegevens zijn weg en de backup is versleuteld, dus daar kunnen we niets mee.”

Losgeldeis

De burgemeester en alle medewerkers werken zo goed en kwaad als het gaat met geleende apparatuur. Het bestaande computernetwerk van de gemeente is voor hackers voor een groot deel onbruikbaar gemaakt. Via een omweg kreeg de gemeente een losgeldeis van 750.000 euro. Wanneer ze hier niet op in zouden gaan, zouden de gegevens van de inwoners op straat komen te liggen. Daar ging het Hof van Twente op in, maar met het optuigen van een nieuw systeem zijn ook enkele tonnen gemoeid.

“Mijn mail is er niet meer, net als bij al mijn medewerkers”, zegt Nauta. “Ga maar na, je bewaart best veel in je mail. Het gevoel van ontwrichting en ontreddering hebben wij nu ervaren.”

Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. 

Kijk op donderdag om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer