main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 21 januari 2021 — 19:56

Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo raakte de gemeente Hof van Twente op 1 december de controle kwijt over al haar digitale systemen door een hack: van plattegronden tot kieslijsten, alles was verdwenen. “Het is een hele onzekere periode, en het is ook best ontwrichtend”, vertelt burgemeester Ellen Nauta in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.

“Er is hier een hacker aan het werk geweest die onze gegevens heeft gewist. Dat heeft een enorme invloed op je medewerkers, die soms jarenlang werk ineens zien wegvallen”, zegt Nauta over de ransomware-aanval op de gemeente. Bij zo’n aanval worden alle gegevens op slot gezet, waardoor je verschillende bestanden op je computer niet meer kunt bereiken. Nu was dat het geval bij de gegevens van 35.000 inwoners.

“Je weet werkelijk niet wat erachter zit”, zegt Nauta. “Je begint met een klein stukje, en langzaam komt het hele verhaal in beeld. Gaandeweg kom je erachter dat je heel veel kwijt bent. Onze gegevens zijn weg en de backup is versleuteld, dus daar kunnen we niets mee.”

Losgeldeis

De burgemeester en alle medewerkers werken zo goed en kwaad als het gaat met geleende apparatuur. Het bestaande computernetwerk van de gemeente is voor hackers voor een groot deel onbruikbaar gemaakt. Via een omweg kreeg de gemeente een losgeldeis van 750.000 euro. Wanneer ze hier niet op in zouden gaan, zouden de gegevens van de inwoners op straat komen te liggen. Daar ging het Hof van Twente op in, maar met het optuigen van een nieuw systeem zijn ook enkele tonnen gemoeid.

“Mijn mail is er niet meer, net als bij al mijn medewerkers”, zegt Nauta. “Ga maar na, je bewaart best veel in je mail. Het gevoel van ontwrichting en ontreddering hebben wij nu ervaren.”

Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. 

Kijk op donderdag om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug