main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 10:13

Tweede prik met coronavaccin uitgesteld: ‘Als die tweede prik er maar komt’

Wanneer je gevaccineerd wordt krijg je de noodzakelijke tweede prik straks twee weken later dan aanvankelijk was gepland. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei woensdag dat er tussen de twee prikken vier tot zes weken tijd gaat zitten. Aanvankelijk zou dat tussen de drie en vier weken zijn.

Vandaag brengen de gezondheidsraad en het OMT advies uit over de periode tussen de twee prikken.

In Goedemorgen Nederland zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten dat het uitstellen van een tweede prik niet zonder risico is. “Als je die tweede prik later geeft, kun je weliswaar in eerste instantie meer mensen vaccineren, maar je hebt minder zekerheid dat het effect zo goed is dan wanneer je de tweede prik in week drie of vier geeft.”

Optimistisch

Toch is Bonten optimistisch. “Ik kan goed leven met deze strategie om zo zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen. Natuurlijk het liefst tussen drie en vier weken, maar als de nood zo hoog is dat er gezegd wordt dat er negen weken tussen zitten omdat je dan sneller meer mensen kunt vaccineren, is dat ook een overweging. Zolang die tweede prik er maar komt.”

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat namens Nederland betrokken is bij de goedkeuring van vaccins heeft gisteren gereageerd op de mededeling van De Jonge. Volgens hen is de werkzaamheid van het vaccin aangetoond bij een toediening ‘met maximaal 42 dagen tussen beide prikken’. Dit staat gelijk aan zes weken.

“Over een langere termijn zijn geen gegevens bekend”, zo meldt het college.

LEES OOK: Nieuwe maatregelen duren mogelijk langer zegt arts-microbioloog Marc Bonten

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug