main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 08:51

Nieuwe maatregelen duren mogelijk langer, verwacht arts-microbioloog Marc Bonten

Arts-microbioloog Marc Bonten verwacht dat de nieuwe maatregelen langer gaan duren dan tot 9 februari. “Als blijkt dat we die Engelse variant er niet onder houden met deze maatregelen moeten we ook gaan kijken: hoe gaan we nu verder”, zegt Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT).

Dat zou dus ook kunnen betekenen dat er langer doorgegaan moet worden met de avondklok. “Dat is niet uitgesloten”, zegt Bonten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Theoretisch gezien zou het kunnen dat deze dan tot maart of april verlengd moet worden, denkt de arts-microbioloog, werkzaam bij het UMC Utrecht. “Daar hopen we natuurlijk niet op. Laten we hopen dat het niet nodig is.”

Volgens het OMT kan het R-getal met 8 tot 13 procent verminderen door een avondklok. Kán, want het is erg moeilijk te berekenen wat voor effect een avondklok precies heeft, omdat deze maatregel altijd hand in hand gaat met andere beperkingen. Het R-getal staat op dit moment 0,98. Dat betekent dat honderd mensen 98 anderen besmetten.

Avondklok

Het demissionair kabinet wil vanaf dit weekend een avondklok invoeren tot en met 9 februari. Tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Er is nog wel een goedkeuring van de Tweede Kamer nodig. Vandaag wordt daarover gedebatteerd.

LEES OOK: Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug