main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 09:50

Politiebond: ‘Signalen dat jongeren zich gaan afzetten tegen maatregelen’

Er zijn bij politiemensen veel indicaties binnengekomen vanuit jeugdwerk, maar ook via internet, dat groepen jongeren zich gaan afzetten tegen een avondklok als die er komt. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ook jongerenwerkers in Rotterdam maken zich grote zorgen. Zij voorzien “chaos” als de avondklok straks ingaat, zegt jongerencoach in Rotterdam-Noord Odair Inocencio tegen Rijnmond. “Jongeren zullen de handhavers op de spits drijven”, zegt Inocencio. Jongerenwerker Yusuf Can, werkzaam in de wijk Feijenoord, zegt precies hetzelfde. Hij zegt dat een avondklok moeilijk te controleren is. “Het zal een kat-en-muisspel worden tussen jongeren en handhavers.”

De politie stelt zich op afzettende jongeren in, maar “het is toch drie weken hard werk met een mogelijke verlenging”, benadrukt Struijs. Agenten zijn alleen bij excessen van plan daadwerkelijk op te treden, maar wanneer is iets een exces? “Dat gaat de politievrouw of man zelf inschatten. Is het iemand die echt oprecht te laat is en zijn excuses aanbied en snel naar huis gaat, dat is een situatie waar je niet op ingrijpt”, zegt de Politiebond-voorzitter. “Maar als jongeren echt willens en wetens tijdens de avondklok bij elkaar komen zal je in moeten grijpen. En dat gaat ook gebeuren, maar dat vraagt ook een lange adem.”

‘Het wordt schaarste verdelen’

“Bij iedereen die je aanhoudt zit je toch twee, drie uur aan het bureau om een proces verbaal te maken. Dus het wordt schaarste verdelen de komende tijd”, zegt hij. Want de politie kampt al met een capaciteitsprobleem, en buiten dat hebben politiemensen gevoel dat ze een marathon aan het lopen zijn, zegt Struijs. “En dat ze vijf kilometer voor de eindstreep er nog even een sprint moet worden gezet”, zegt hij.

LEES OOK: Nieuwe maatregelen duren mogelijk langer, verwacht arts-microbioloog Marc Bonten

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug