main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Rechtbanktekening van Alexio F. (2eR) en Yamanney A. (L).
21 januari 2021 — 15:05

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken van de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam in Amsterdam-Zuidoost. Tegen medeverdachte Yamanney A. (21) eiste justitie twaalf jaar cel. Verdachten en slachtoffer behoorden tot rivaliserende drillgrapgroepen.

Het slachtoffer werd op 3 september 2019 met een kapmes in de hals gestoken, tijdens een confrontatie tussen de groepen. Het geweld speelde zich af op de stoep van de flat Florijn, een groot deel ervan is vastgelegd door bewakingscamera’s.

Volgens het OM heeft F. de dodelijke steek toegebracht, maar is A. niet minder schuldig. Het tweetal trok samen op, aldus het OM, en zette samen de aanval in. “G. was omsingeld”, zei de officier van justitie. “F. kon steken omdat A. dat aan de andere kant probeerde. Het is min of meer een toevalligheid wie het dodelijke letsel heeft veroorzaakt. Beide verdachten hebben de confrontatie gezocht.”

‘Geen vooropgezet plan’

Van een vooropgezet plan om Grootfaam te doden is geen sprake geweest, meent het OM. “Alles in het dossier wijst op een toevallige ontmoeting.”

Drillrap kenmerkt zich door agressieve teksten en verheerlijking van geweld. In Amsterdam-Zuidoost zijn meerdere drillrapgroepen actief. Grootfaam zou tot de groep FOG in de wijk Venserpolder hebben behoord, de beide verdachten tot de zogeheten Kikkenstein Bende (KSB). De groepen hadden het al geruime tijd op elkaar voorzien. Het kwam daarbij herhaaldelijk tot geweld.

LEES OOK: 20-jarige ‘drillrapper’ op Schiphol aangehouden met groot mes

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug