Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst
Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit een inventarisatie van de fiscus blijkt dat het maar liefst 162.624 meldingen van phishing heeft binnengekregen. In geheel 2017 waren dat er nog zo’n 7.700.
Slachtoffers worden soms financieel hard geraakt door deze vorm van fraude. Ook beschadigt deze praktijk het vertrouwen van mensen, aldus de organisatie.
De Belastingdienst onderzocht deze cijfers naar aanleiding van het nieuwe WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. In dit economisch onderzoeksprogramma duikt WNL dieper in de wereld van cybercrime. Hoe veilig is ons geld nu echt?
Criminoloog Rutger Leukfeldt van de Haagse Hogeschool vertelt in het tv-programma dat veel mensen zich veiliger wanen op het internet dan eigenlijk terecht is. “Een bankgebouw is een stuk beter beveiligd dan mijn eigen telefoon”, legt hij uit. “Ik denk dat dat een groot verschil is met vroeger. Toen had je grote bankgebouwen met grote kluizen, en tegenwoordig heeft iedereen een eigen kluisje op de eigen telefoon of computer.”
‘Risico bevatten is lastig’
Het is volgens de criminoloog voor mensen ontzettend lastig om het risico precies te bevatten. “Omdat ze niet meteen zien dat als ze iets verkeerd doen of onveilig doen, dat dat een effect heeft. Als je bijvoorbeeld je fiets niet op slot zet buiten op straat is hij binnen een dag weg. Als je dat met je computer doet zie je niet meteen dat je geïnfecteerd bent. Sterker nog, dat kan ook wekenlang duren.”
Het lukt volgens de fiscus steeds beter om de internetoplichters voor te blijven. Vorig jaar zijn op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen geblokkeerd die werden gebruikt voor deze vorm van cybercrime. Vergelijken met voorgaande jaren is moeilijk, want cijfers worden pas sinds afgelopen jaar structureel bijgehouden. Duidelijk is volgens de Belastingdienst wel dat het in 2019 nog ging om enkele tientallen bankrekeningnummers.
Mensen moeten nooit ingaan op berichten via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon die zogenaamd afkomstig zijn van de Belastingdienst en waarin wordt gedreigd met dwang als er niet onmiddellijk een overboeking wordt gedaan, benadrukt de fiscus.
In het wekelijkse economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next gaan programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.
In de eerste aflevering duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Hoe veilig is ons geld nu echt? Kijk donderdag 21 januari om 22.10 naar NPO 2.
LEES OOK: Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Nieuw seizoen Dragons' Den
Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?
Stand van Nederland: Generatie Next
De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?
In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…
Lees meerMeer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…
Lees meerVoor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…
Lees meerTussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…
Lees meerVeel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…
Lees meerNederlanders die geen afstand nemen van hun dubbele nationaliteit mogen niet meer stemmen en mogen ook geen politieke functies bekleden. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders….
Lees meerDe PVV wil 70-plussers met een laag inkomen helpen met de kosten voor de dierenarts. Daarom pleit ze voor de Snoetje & Pluisjewet, een verwijzing…
Lees meerRestaurant en kinderboerderij Geertjes Hoeve krijgt naast de coronacrisis nog een grote klap te verduren. Natuurmonumenten heeft besloten om de gratis parkeergelegenheid naast de boerderij…
Lees meerMensen zijn benieuwd naar de lijsttrekkers en googlen hier massaal naar, zo ook naar Geert Wilders. Goedemorgen Nederland heeft aan Google gevraagd welke vragen mensen…
Lees meerDe Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich de woede op de hals gehaald van andere Europese leiders nu hij zich zondag heeft laten vaccineren met…
Lees meerRechtse partijen schuiven op naar links. Dit concludeert de Volkskrant na het bekijken van de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau (CPB). Met…
Lees meerBijna de helft van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie voor…
Lees meerDe PVV wil misdadigers met een dubbele nationaliteit uitzetten. “Denk bijvoorbeeld aan geweldsmisdrijven”, vertelt PVV-leider Geert Wilders in Goedemorgen Nederland. “Wij hebben het niet over…
Lees meerDe PVV laat het verkiezingsprogramma niet doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), omdat de partij “bij voorbaat op een achterstand komt te staan”. Dat zegt…
Lees meerNog een kleine twee weken en dan zijn de eerste stemlokalen geopend. Dik dertien miljoen Nederlanders mogen dan hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen….
Lees meer