main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 21 januari 2021 — 07:54

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit een inventarisatie van de fiscus blijkt dat het maar liefst 162.624 meldingen van phishing heeft binnengekregen. In geheel 2017 waren dat er nog zo’n 7.700.

Slachtoffers worden soms financieel hard geraakt door deze vorm van fraude. Ook beschadigt deze praktijk het vertrouwen van mensen, aldus de organisatie.

De Belastingdienst onderzocht deze cijfers naar aanleiding van het nieuwe WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. In dit economisch onderzoeksprogramma duikt WNL dieper in de wereld van cybercrime. Hoe veilig is ons geld nu echt?

Criminoloog Rutger Leukfeldt van de Haagse Hogeschool vertelt in het tv-programma dat veel mensen zich veiliger wanen op het internet dan eigenlijk terecht is. “Een bankgebouw is een stuk beter beveiligd dan mijn eigen telefoon”,  legt hij uit. “Ik denk dat dat een groot verschil is met vroeger. Toen had je grote bankgebouwen met grote kluizen, en tegenwoordig heeft iedereen een eigen kluisje op de eigen telefoon of computer.”

‘Risico bevatten is lastig’

Het is volgens de criminoloog voor mensen ontzettend lastig om het risico precies te bevatten. “Omdat ze niet meteen zien dat als ze iets verkeerd doen of onveilig doen, dat dat een effect heeft. Als je bijvoorbeeld je fiets niet op slot zet buiten op straat is hij binnen een dag weg. Als je dat met je computer doet zie je niet meteen dat je geïnfecteerd bent. Sterker nog, dat kan ook wekenlang duren.”

Het lukt volgens de fiscus steeds beter om de internetoplichters voor te blijven. Vorig jaar zijn op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen geblokkeerd die werden gebruikt voor deze vorm van cybercrime. Vergelijken met voorgaande jaren is moeilijk, want cijfers worden pas sinds afgelopen jaar structureel bijgehouden. Duidelijk is volgens de Belastingdienst wel dat het in 2019 nog ging om enkele tientallen bankrekeningnummers.

Mensen moeten nooit ingaan op berichten via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon die zogenaamd afkomstig zijn van de Belastingdienst en waarin wordt gedreigd met dwang als er niet onmiddellijk een overboeking wordt gedaan, benadrukt de fiscus.

In het wekelijkse economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next gaan programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

In de eerste aflevering duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Hoe veilig is ons geld nu echt? Kijk donderdag 21 januari om 22.10 naar NPO 2.

LEES OOK: Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug