main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 20 januari 2021 — 17:02

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van Heeringen kan hier helaas ook over meepraten: haar werd 50.000 euro afhandig gemaakt door een slinkse internetoplichter. “Het is pure onmacht wat je dan voelt”, vertelt ze in het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next. 

Van Heeringen is jurist en geeft zelf al twintig jaar advies op tv over consumentenzaken en webwinkels. Zou juist zij dan ook niet beter moeten weten? “Ik denk dat dit een heel goed voorbeeld is van hoe geraffineerd en slim ze te werk gaan”, zegt ze daar zelf over. “De bank gaf later ook toe: dit had werkelijk iedereen kunnen overkomen.”

Tijdens een videocall met collega’s werd ze gestoord door een telefoontje. Als contact werd ‘ING alarmlijn‘ weergegeven op haar smartphone. “De mevrouw die ik aan de lijn kreeg zei meteen dat er iets ernstigs aan de hand was: ‘Er wordt geprobeerd om een aantal duizenden euro’s van uw rekening af te halen.'”

‘Ze kon me helpen met veiligstellen van geld’

Van Heeringen kreeg de schrik van haar leven. “Ze vertelde me dat ze kon helpen om te helpen met het veiligstellen van mijn geld. Ik kreeg een tegenrekening, en daar moest ik dan een gedeelte van het geld dat op mijn gewone rekening stond naar overschrijven.”, vertelt ze. “Alleen had ik een daglimiet op mijn rekening zitten, dus ze vroeg me heel vriendelijk of ik dat wilde verhogen.”

Toen ze de hulp van haar man inriep, vroeg hij hoe het dan met zijn geld zat. Was dat nog wel veilig? “Dus ik vroeg dat aan die aardige mevrouw, en die zei: ‘dat weet ik niet, want ik werk hier nog niet zo lang'”, vertelt Van Heeringen. De zogenaamde ING-medewerkster beloofde terug te bellen.

‘Dan zak je weg’

Toen dat niet gebeurde gingen alle alarmbellen af. Van Heeringen belde zelf naar de ING, waar haar gelijk duidelijk werd dat er iets niet in de haak was. De medewerker vertelde haar dat die vrouw die ze zojuist gesproken had helemaal niet bij de bank werkte. “En dan zak je weg. Het is pure onmacht wat je dan voelt. En verdriet: het maakt je ongelofelijk wanhopig.”

Criminelen moesten vroeger een bank overvallen om geld te bemachtigen, tegenwoordig hebben ze alleen je wachtwoord nodig. Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime.

Kijk op donderdag om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug