Hubert Bruls staat open voor avondklok, maar heeft nog veel vragen
Na het Veiligheidsberaad ziet voorzitter Hubert Bruls beter in wat het effect zou zijn van een avondklok. "Ik heb gisteren met mijn collega's kennis genomen van het advies van het Outbreak Management Team (OMT), en ik moet zeggen: dat helpt wel", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Daarmee is er niet gezegd dat bij ons alle vragen weg zijn, want iedereen beseft dat dit wel een hele heftige maatregel is. De meest heftige die we in dit land zouden nemen."
Eerder gaf Bruls aan dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad "zeker geen voorstander" waren van de avondklok. Door het nieuwe advies van het OMT zou duidelijk geworden zijn hoe snel de Britse coronavariant om zich heen slaat en hoe een avondklok kan helpen om dat tegen te gaan, en ook Bruls, naast voorzitter van het Veiligheidsberaad ook burgemeester van Nijmegen, ziet de ernst van de situatie in.
Hij is benieuwd hoe het kabinetsberaad gaat uitpakken, want veel burgemeesters staan nog altijd kritisch tegenover de maatregel. "Niet omdat niemand ziet dat er iets aan de hand is, maar wel door het forse effecten dat je niet meer naar buiten mag en door sporten in gedrang komt."
Avondklok
Het kabinet gaat om 9 uur 's ochtends in crisisberaad over de avondklok. Vanmiddag rond 13.00 uur ’s middags houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vervolgens een persconferentie. De plannen voor de avondklok zouden al vergevorderd zijn, zo melden verschillende media. In het kabinetsvoorstel staat dat je tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s ochtends niet zonder geldige reden buiten zijn. Deze maatregel zou aankomende vrijdag ingaan en gelden tot 9 februari, net als de andere maatregelen die momenteel van kracht zijn.
Uitzonderingen
De vragen van Bruls en de burgemeesters gaan vooral over de uitzonderingen die zouden gelden op zo'n avondklok. "Want die heb je nodig. Je kunt niet zeggen dat niemand de straat op mag", zegt hij. "En hoe groot worden die uitzonderingen? Als dat er heel veel worden kun je je gaan afvragen of deze maatregel nog wel zin heeft." Daar heeft het Veiligheidsberaad nog kritische vragen over, benadrukt hij. "Dat voorstel ligt er op dit moment nog niet, vandaag wordt eigenlijk voornamelijk besloten of het er gaat komen."
In de loop van de dag en morgen zal duidelijk worden wat de details gaan zijn, aldus Bruls, die ook ingaat op de handhaafbaarheid. Zo wijst hij op het belang van een heldere uitleg over hoe de avondklok helpt om het aantal besmettingen terug te brengen. Daarnaast moet de maatregel eenvoudig zijn: "Duidelijke bepalingen, met zo min mogelijk uitzonderingen. Dat draagt er allemaal aan bij om dit beter handhaafbaar te maken".
LEES OOK: Kabinet komt woensdag met persconferentie over extra maatregelen