main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
12 januari 2021 — 16:58

Hubert Bruls: burgemeesters zeker geen voorstander van avondklok

Burgemeesters in Nederland zijn “zeker geen” voorstander van het invoeren van een avondklok. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laten weten tijdens overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen. Deze worden vanavond bekendgemaakt door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De burgemeesters noemen de maatregel buitenproportioneel en vragen zich bovendien af of een avondklok het gewenste effect oplevert. Ook denken zij volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad dat er nog andere mogelijkheden zijn om het aantal besmettingen verder terug te dringen. Veel meer thuiswerken en mogelijk verplichte quarantaine zou volgens de burgemeesters effectiever zijn.

Maandagavond hebben de burgemeesters dit standpunt ook al aan justitieminister Ferd Grapperhaus laten weten tijdens de reguliere bijeenkomst van het Veiligheidsberaad.

Britse coronamutant

Het kabinet denkt aan een avondklok omdat het vanwege de mogelijk zeer besmettelijke Britse variant van het virus nog noodzakelijker is dat mensen thuisblijven. Eerder sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit tegen de invoering van de avondklok.

Juridisch is er geen belemmering om een avondklok in te voeren, ook als er geen instemming komt van de Kamer. Aparte instemming van het parlement is volgens de wet die de avondklok regelt niet nodig.

‘Moeilijk te handhaven’

Toch zou het kabinet nog te veel bezwaren zien voor een avondklok. Niet alleen is er de weerstand van burgemeesters en politie, ook is de maatregel moeilijk te handhaven. Er zouden te veel uitzonderingen moeten worden gemaakt voor mensen die een dringende reden hebben om toch ’s avonds over straat te gaan. Dat zeggen Haagse ingewijden tegen de NOS.

Naar verwachting melden Rutte en De Jonge vanavond dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Als het kan, gaan de basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.

LEES OOK: Verlenging lockdown: ‘Tweede coronarecessie lijkt onvermijdelijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer