main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Foto: ANP
18 januari 2021 — 20:16

Een derde gedetineerden in Ter Apel besmet met corona

Een derde van de gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel is besmet met corona. Dat laat de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag weten. De gevangenis ging vorig weekend al in lockdown, nadat er veertien besmettingen waren vastgesteld. Daarop werd iedereen getest en bleken 137 van de 407 gedetineerden besmet te zijn.

Volgens de DJI hebben “de meesten van hen milde tot geen klachten”. Iedereen die positief is getest blijft “op advies van de GGD in ieder geval nog zeven dagen in quarantaine”. Voor de gedetineerden die negatief zijn getest “wordt vandaag in beperkte vorm het dagprogramma weer opgestart”, aldus de DJI.

Dringend mondkapjesadvies

Voor medewerkers en bezoekers van gevangenissen geldt al langer een dringend advies om een mondkapje te dragen. “Het is voor medewerkers van DJI belangrijk om justitiabelen te kunnen identificeren en om, op basis van hun gelaatsuitdrukkingen, hun gemoedstoestand in te kunnen schatten”, zei verantwoordelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in oktober vorig jaar.

Voor alle gevangenen die niet zijn besmet geldt daarnaast nu wel een dringend advies een mondkapje te dragen, laat het ministerie weten. Voor besmette gedetineerden is het dragen van een mondmasker verplicht.

‘We willen onafhankelijk onderzoek’

SP-Kamerlid Michiel van Nispen stelde vorige week nog kritische vragen aan de minister. De FNV heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de uitbraak in de gevangenis. “Hoe kan het nou dat het daar, ondanks alle kritiek en punten die zijn aangedragen door de personeelsleden, bonden en medezeggenschapsraad, zo ver is gekomen?”, zei FNV-Justitie en Veiligheidsbestuurder Yntse Koenen vorige week. “Daar willen we onafhankelijk onderzoek naar, bijvoorbeeld door de inspectie van Justitie en Veiligheid.”

De penitentiaire inrichting (PI) in Ter Apel is er een voor mensen die illegaal in Nederland zijn en een strafbaar feit hebben gepleegd. In afwachting van hun uitzetting zitten ze vast in Ter Apel.

LEES OOK: Burgemeester Ter Apel: ‘Overlastgevende veiligelanders moeten ergens anders heen’

Door: Bert van Doorn

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug