main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2021 — 10:22

Tweede Kamer debatteert over geldstromen naar moskeeën: ‘Dit is gevaarlijk voor onze samenleving’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de buitenlandse geldstromen naar Nederlandse moskeeën en islamscholen. Recent is daar een rapport over verschenen van verschillende instanties. De politiek maakt zich zorgen om deze geldstromen, want die zouden uit niet-vrije landen komen waardoor verkeerde denkbeelden worden meegegeven.

De directe aanleiding voor het debat zijn zorgen over de salafistische moskee alFitrah, in de wijk Overvecht. De bezorgdheid nam vorig jaar september verder toe na een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut. Onderzoekers bevonden dat alFitrah kenmerken heeft van een sekte, en stellen dat de moskee gelovigen ontmoedigt zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving. Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van buitenlandse financiers op de Utrechtse moskee.

Invloed is politiek en religieus gemotiveerd

De invloed die de geldverstrekkers hebben, ”is heel politiek gemotiveerd en religieus geladen. Bovendien heerst er een sentiment voor de afkeer van westerse waarden. Denk aan de gelijke positie van mannen en vrouwen en de afkeer voor homoseksualiteit”, zegt voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA Keklik Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zorgen om kinderen

Yücel maakt zich met name zorgen over de kinderen die de moskeeën en scholen die gretig gebruik maken van de buitenlandse financiering bezoeken. ”Kinderen groeien met deze foute denkbeelden op. Dat is niet goed. De fundamentele grondprincipes van onze liberale waarden worden niet meegegeven en dat is gevaarlijk voor onze samenleving.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg houdt zich al jaren bezig met dit onderwerp. ”Die foute invloeden moeten stoppen en we moeten imams van buitenaf weren. Op deze manier worden kinderen volgepropt met foute denkbeelden. Ik vind dit een vorm van kindermishandeling,” zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: Minister Arie Slob deelt zorgen over onderwijs en pleit voor ‘brede brugklassen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer