main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2021 — 09:33

Minister Arie Slob deelt zorgen over onderwijs en pleit voor ‘brede brugklassen’

Onderwijswethouders van de vier grote steden pleiten voor een nationaal plan van aanpak vanuit de overheid. Dat doen zij in een brandbrief aan onderwijsminister Arie Slob. De wethouders stellen onder meer voor dat er pas in een later stadium geselecteerd moet worden op niveau voor het voortgezet onderwijs. “Ik deel hun zorgen”, reageert Slob in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“We maken ons echt zorgen over de toenemende kansenongelijkheid die corona teweegbrengt”, vertelt Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs in Den Haag. “Je ziet kinderen waar wij geen contact mee kunnen krijgen, die niet kunnen deelnemen aan de lessen, die thuis niet de taal spreken en die gewoon echt achterop raken”, vervolgt hij. “Dit is echt het moment dat we met elkaar moeten bepalen: er moet veel meer geld naar het onderwijs. Het mag niet zo zijn dat er straks een generatie is van coronakinderen dat gewoon minder kansen geeft gehad op een goede toekomst dan andere kinderen.”

‘Adviseren over niveau moet kansrijk gebeuren’

De minister van Onderwijs beklemtoont dat het belangrijk is dat het advies over het niveau van een kind altijd kansrijk moet gebeuren. “Het is ook belangrijk dat voortgezet onderwijsscholen proberen brede brugklassen te hebben, zodat er ook veel meer ruimte is om goed te kijken of een kind op de goede plek zit.” Dit houdt in dat een kind niet direct op de havo terecht komt, maar bijvoorbeeld in een gemengde havo/vwo klas. “Dan heb je ook iets meer tijd om te kijken wat de goede plek is”, zegt hij.

Het stimuleren van dit soort brede brugklassen gebeurde ook al voor corona, geeft Slob aan. “Dat doen ze op heel veel plekken al, maar niet alle scholen zijn daarop ingericht”, zegt hij. “Maar dat biedt veel meer kansen, ook voor kinderen die niet in kansrijke situaties zitten, om uiteindelijk op het goede niveau te komen.”

Alternatieven voor sluiting scholen

Naast de vier grote steden roepen ook vijftig organisaties onder aanvoering van Unicef het kabinet op om alternatieven te zoeken voor de sluiting van de scholen. Slob geeft aan dat ook het kabinet “zo graag en zo snel mogelijk” ziet dat kinderen weer naar school kunnen gaan. “Maar dat moet wel verantwoord en veilig zijn”, benadrukt hij. “Want we vragen ook van docenten en schoolleiders en ondersteunend personeel om naar school te gaan, dus daar moeten we heel goed oog voor hebben.”

De organisaties, waaronder de Nederlandse ggz, het Trimbos-instituut en Jantje Beton, maken zich grote zorgen. Ook volgens hen hen groeit het aantal kwetsbare kinderen doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. “De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut.” Zij stellen dat het niet de vraag moet zijn of de scholen weer open kunnen, maar hoe ze weer open kunnen.

Britse mutatie

De scholen zijn inmiddels al vier weken dicht. Voor middelbare scholen geldt dat tot en met zeker 7 februari, voor basisscholen hoopt het kabinet op een eerdere heropening. Het staat echter nog lang niet vast dat dat gaat gebeuren, want het kabinet wacht op extra informatie over de Britse mutatie van het coronavirus. Daar doet het Outbreak Management Team (OMT) nu onderzoek op op plekken waar uitbraken zijn geweest van het Britse coronavirus.

Zo worden alle inwoners van de gemeente Lansingerland sinds woensdag opgeroepen voor een test, omdat er op een basisschool meerdere gevallen besmet waren met de Britse mutant. Tot nu toe zou blijken uit onderzoeken dat kinderen niet zieker worden van de mutatie. “En we zien ook dat het breder verspreid is over verschillende leeftijdscategorieën. Dat is goed nieuws”, zegt Slob. Er werd namelijk in eerste instantie gedacht dat kinderen de primaire verspreiders zouden zijn, maar dat blijkt nu niet het geval.

LEES OOK: Basisscholen op zijn vroegst op 25 januari open: ‘Duidelijkheid zou fijner zijn’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier