Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Roep om strengere coronaregels: ‘Mensen soms niet risicomijdend’

Peter Visser

Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk met de sombere boodschap dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Columnist van NRC Aylin Bilic begrijpt die beslissing en vindt dat de coronaregels zelfs strenger moeten. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Bilic is nu namelijk een groot probleem dat niet-risicomijdende mensen de grens blijven opzoeken. "Ze vertalen de regels dusdanig dat je één keer per dag mag bezoeken én dus ook één keer per dag bezoek mag ontvangen. Terwijl brave Hendrik zegt: Als ik in het weekend iemand zie, is dat genoeg", schets Bilic het verschil.

En juist bij die thuisbezoeken vinden besmettingen sneller plaats, denkt ze. "In de thuisomgeving is 1,5 meter afstand houden het lastigst. In de buitenlucht is het nog maar zeer de vraag of het gevaarlijk is als je iemand passeert."

Avondklok

Ook microbioloog Rosanne Hertzberger pleitte zondag in Op1 voor een strengere lockdown, vooral vanwege de onzekerheid over de Britse variant van het coronavirus. Bilic is het "hartgrondig met haar eens". "Ik denk dat we dat helaas op dit moment nodig hebben. Sommige mensen vinden dat dictatoriaal, maar het is niet anders als je de toestroom naar ziekenhuizen wil controleren. De niet risicomijdende-mensen blijven de grenzen opzoeken."

Het kabinet zou strengere maatregelen inmiddels overwegen en een avondklok ligt als serieuze optie op tafel, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters.

Thuiswerken

Volgens Bilic is ook een probleem dat nu nog te veel mensen naar hun werk gaan. "Je ziet dat grote bedrijven, multinationals en overheidsinstellingen zich heel goed aan de regels houden, ook om een slecht imago te voorkomen. Maar mijn straat richting de snelweg is iedere ochtend rond de spits druk. Er gaan dus toch mensen naar kantoor. Dat heeft niet alleen met je broek ophouden te maken, dat is deels ook bedrijfscultuur", denkt de columnist.

OMT-lid Karoly Illy is het eens met Bilic. "Ik reed vanochtend om kwart voor zes op de snelweg en die was vol. Dat zegt dat er gewoon te veel mensen naar hun werk gaan. Dat is niet verstandig. Laten we proberen ons aan de regels te houden, werk thuis!", beklemtoont hij. Illy roept de politiek op om het goede voorbeeld te geven. "Gisteren zag ik een fragment van twee Kamerleden die in het gebouw van de Tweede Kamer waren, terwijl er geen debat was..."

Volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houden mensen zich in de meeste gevallen wel aan de regel. Dat het op plekken toch nog druk is op de weg, komt volgens de minister omdat er ook nog 4,5 miljoen mensen zijn die naar hun werk moeten, zoals die bij politie en brandweer. De bewindsman zegt in gesprek te zijn met sociale partners, werkgevers en vakbonden om te zorgen dat nog meer mensen thuis kunnen werken.

Draagvlak

Ondanks de zware boodschap van vanavond denkt Bilic dat er bij de meeste Nederlanders draagvlak is voor de verlenging van de lockdown. "Omdat er licht in het duisternis is", doelt ze op het feit dat er begonnen is met vaccineren. "Ik denk dat we het ondergaan. Als er geanticipeerd wordt op de Engelse variant en als de besmettingen afnemen, kan ik me voorstellen dat we weer wat hoopvol gestemd raken."

LEES OOK: Roep om hardere lockdown door opkomst Britse coronavariant: ‘Het is een ontzettende rotboodschap’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau