main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2021 — 08:28

Roep om hardere lockdown door opkomst Britse coronavariant: ‘Het is een ontzettende rotboodschap’

De zorgen om de Britse variant van het coronavirus worden ook in Nederland steeds groter. In Engeland draaien ziekenhuizen overuren. Microbioloog Rosanne Hertzberger vreest dat het hier ook snel uit de hand kan lopen. “Die mutant is vele malen besmettelijker. Dat betekent dat je bij ongewijzigd beleid net iets onder de 1 zit. Maar naarmate die variant het overneemt zal die besmettelijkheid snel toenemen.”

De ziekenhuizen in Engeland dreigen overbelast te worden. Steeds vaker moet gekeken worden of iemand wel of niet behandeld kan worden. Ook hebben ze veel problemen met ambulances. Soms duurt het wel negen uur voordat een ambulance bij iemand kan zijn en er is te weinig ambulancepersoneel. Ook de politie en de brandweer worden ingezet om mensen in te halen.

Ook in ziekenhuizen lopen de wachttijden op. Daar ben je soms negen uur aan het wachten voordat je behandeld kan worden.

‘Ontzettende rotboodschap’

In talkshow Op1 legde Hertzberger zondagavond uit dat het een harde biologische wet is dat de besmettelijkere variant het over gaat nemen. “Je hebt twee virussen die groeien allebei exponentieel en de een groeit een beetje harder dan de ander. Dat betekent dat je na een paar dubbelingen die variant het compleet heeft overgenomen. In die zin zie je het voorland in het Verenigd Koninkrijk.”

De microbioloog pleit voor een hardere lockdown. “Dat betekent dat je echt alleen nog maar buiten mag komen als je je vaccin gaat halen of naar het ziekenhuis mag. Dat is een ontzettende rotboodschap maar ik denk dat wij daar nu niet onderuit komen.”

‘Dat houdt een keertje op’

Immunoloog Marjolein van Egmond van het UMC Amsterdam deelt de zorgen van Hertzberger. “Het heeft echt met menselijk gedrag te maken”, legt ze uit in Goedemorgen Nederland. “Het positieve is dat wij het nog steeds zelf in de hand hebben. Maar mensen zijn wel een beetje ‘maatregelmoe’, je ziet bijvoorbeeld dat het veel drukker op de weg is dan in maart. Blijven roepen dat het eigen verantwoordelijkheid is en doe het maar niet, dat houdt een keertje op.”

Het liefste zou je willen dat mensen dit zelf doen, aldus Van Egmond. “We zitten onszelf namelijk ook in de weg. Als wij dit twee weken echt even doen met zijn allen, dan gaat dit weg. Nu doen wij het allemaal een beetje maar daardoor gaat het niet weg en blijft het een beetje doorsudderen.”

‘Mensen moeten dat toch echt zelf gaan doen’

VVD-kamerlid Thierry Aartsen benadrukt dat wij al in een harde lockdown zitten. “Het gaat er vooral om dat wij ons aan die maatregelen houden. Je kunt wel bezig blijven met dingen dichtgooien en langer dicht. Dat is helaas ook noodzakelijk maar het beste wat werkt is dat iedereen zich aan de regels houdt. Je kan niet op iedere hoek van de straat een politieagent zetten. Mensen moeten dat toch echt zelf gaan doen.”

Wat in Londen gebeurt zou mensen ook af moeten schrikken, stelt Aartsen. “Niemand wil dat ziekenhuizen in Nederland er zo uit komen te zien.”

LEES OOK: OMT-lid De Jong: langere lockdown vanwege langzame daling cijfers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'

Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.

Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.

Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Groningen bereidt zich voor op mogelijke komst wolf

Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. “Wij…

Lees meer

BBB verliest draagvlak onder boeren: ‘Een populistische partij’

De steun voor de BoerBurgerBeweging (BBB) onder boeren neemt af. Dat zegt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst Esther de Snoo maandagavond in WNL Haagse Lobby…

Lees meer

Halsema neemt gebruik van ‘pogrom’ niet terug

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt het gebruik van het woord “pogrom” niet terug. “Ik heb mijn woorden secuur gekozen”, zei de burgemeester na een…

Lees meer

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans: klanten verantwoordelijk houden voor CO2-uitstoot Shell was te scherp

Het gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta…

Lees meer

Oplichters maken misbruik van vermissingszaken: ‘Zijn dochter zou verdwijnen in de prostitutie’

Er zijn oplichters actief die maar wat graag misbruik maken van mensen die een vermist persoon zoeken. Dat zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing in…

Lees meer