main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 december 2020 — 10:51

Niet-acute zorg ziekenhuizen gestaakt voor coronazorg: ‘Eerlijk gezegd deden wij dit al weken’

Alle planbare zorg in ziekenhuizen wordt stilgelegd vanwege corona. Ziekenhuizen hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de reguliere zorg niet zou lijden onder een nieuwe coronagolf. Maar het gaat echt niet meer, aldus minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Volgens ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche is het goed dat dit nu landelijk is afgekondigd. “Eerlijk gezegd deden wij dit al weken.”

Met deze hoge besmettingscijfers dreigen intensive cares vol te stromen met coronapatiënten. In de kerstperiode zitten ziekenhuizen sowieso al krap in personeel want ook zorgpersoneel wordt weleens ziek. Nu worden behandelingen van patiënten gestaakt die geen acute zorg nodig hebben.

‘Afhankelijk van spreiding over het land’

“Wij draaien al maanden op 120, 130 procent”, vertelt de zorgbestuurder van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland Marjolein Tasche in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar het feit dat de minister dat nu zo expliciet zegt en dat ze het nu zo landsbreed doen is wel belangrijk. Dit omdat wij afhankelijk zijn van de spreiding over het land.”

Het uitstellen van zorg baart Tasche wel zorgen. “We kijken ook heel goed hoe urgent het is en of het schade oplevert. Maar ook voor een niet-urgente ingreep blijft het enorm vervelend dat het wordt afgezegd.”

‘Er gaat ook nog heel veel door’

Dat zorgt ook voor veel vragen en telefoontjes van bezorgde patiënten. “Wij hebben wel heel duidelijk gezegd: wij bellen u, maar er gaat nog ook heel veel door. Zo gaan alle dagbehandelingen door en de poli’s ook zo veel mogelijk. Alles wat geen mensen voor de Covid-zorg vrij kan maken, gaat door.”

Volgens Tasche wordt goed gekeken naar wie kan worden ingezet voor acute zorg. “Alles wat maar mensen vrij kan maken voor de urgente zorg of patiënten waarbij het een risico is dat ze ook op de ic komen te liggen, wordt afgezegd. Maar bij ons was dat al zo voor een groot deel.”

‘Kunnen virus niet in bedwang houden’

Hoewel wij dit wilden voorkomen, is het toch weer misgegaan. “Dat komt omdat wij het virus niet in bedwang kunnen houden”, vertelt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). “Dat is het punt. Je wil voorkomen dat mensen dadelijk geen zorg meer kunnen krijgen die daar wel recht op hebben en ook behoefte aan hebben. Wat nu gebeurt is een preventieve maatregel die wel gevolgen heeft voor mensen die zaten te wachten op een operatie.”

Volgens Knops zijn het geen lichte maatregelen die Tamara van Ark heeft genomen. “Die heeft ze ook alleen maar genomen omdat de cijfers uitwijzen dat de komende dagen, weken wellicht nog, de druk op de ic’s gaat toenemen. En je wil altijd ruimte hebben om noodgevallen te kunnen behandelen.”

LEES OOK: Ziekenhuizen staken alle niet-acute zorg vanwege toename coronapatiënten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer