main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 december 2020 — 10:51

Niet-acute zorg ziekenhuizen gestaakt voor coronazorg: ‘Eerlijk gezegd deden wij dit al weken’

Alle planbare zorg in ziekenhuizen wordt stilgelegd vanwege corona. Ziekenhuizen hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de reguliere zorg niet zou lijden onder een nieuwe coronagolf. Maar het gaat echt niet meer, aldus minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Volgens ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche is het goed dat dit nu landelijk is afgekondigd. “Eerlijk gezegd deden wij dit al weken.”

Met deze hoge besmettingscijfers dreigen intensive cares vol te stromen met coronapatiënten. In de kerstperiode zitten ziekenhuizen sowieso al krap in personeel want ook zorgpersoneel wordt weleens ziek. Nu worden behandelingen van patiënten gestaakt die geen acute zorg nodig hebben.

‘Afhankelijk van spreiding over het land’

“Wij draaien al maanden op 120, 130 procent”, vertelt de zorgbestuurder van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland Marjolein Tasche in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar het feit dat de minister dat nu zo expliciet zegt en dat ze het nu zo landsbreed doen is wel belangrijk. Dit omdat wij afhankelijk zijn van de spreiding over het land.”

Het uitstellen van zorg baart Tasche wel zorgen. “We kijken ook heel goed hoe urgent het is en of het schade oplevert. Maar ook voor een niet-urgente ingreep blijft het enorm vervelend dat het wordt afgezegd.”

‘Er gaat ook nog heel veel door’

Dat zorgt ook voor veel vragen en telefoontjes van bezorgde patiënten. “Wij hebben wel heel duidelijk gezegd: wij bellen u, maar er gaat nog ook heel veel door. Zo gaan alle dagbehandelingen door en de poli’s ook zo veel mogelijk. Alles wat geen mensen voor de Covid-zorg vrij kan maken, gaat door.”

Volgens Tasche wordt goed gekeken naar wie kan worden ingezet voor acute zorg. “Alles wat maar mensen vrij kan maken voor de urgente zorg of patiënten waarbij het een risico is dat ze ook op de ic komen te liggen, wordt afgezegd. Maar bij ons was dat al zo voor een groot deel.”

‘Kunnen virus niet in bedwang houden’

Hoewel wij dit wilden voorkomen, is het toch weer misgegaan. “Dat komt omdat wij het virus niet in bedwang kunnen houden”, vertelt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). “Dat is het punt. Je wil voorkomen dat mensen dadelijk geen zorg meer kunnen krijgen die daar wel recht op hebben en ook behoefte aan hebben. Wat nu gebeurt is een preventieve maatregel die wel gevolgen heeft voor mensen die zaten te wachten op een operatie.”

Volgens Knops zijn het geen lichte maatregelen die Tamara van Ark heeft genomen. “Die heeft ze ook alleen maar genomen omdat de cijfers uitwijzen dat de komende dagen, weken wellicht nog, de druk op de ic’s gaat toenemen. En je wil altijd ruimte hebben om noodgevallen te kunnen behandelen.”

LEES OOK: Ziekenhuizen staken alle niet-acute zorg vanwege toename coronapatiënten

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug