main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 15:02

Ook in Zuid-Afrika gaat (besmettelijkere) variant op coronavirus rond

Naast de zorgen over de nieuwe coronamutatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) is er ook in Zuid-Afrika een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken. Deze wordt gevonden bij verschilende coronatesten in het hele land. Het zou gaan om een andere variant dan die rondwaart in het VK.

“De gemuteerde virussen zijn waarschijnlijk niet gevaarlijker”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij benadrukt daarbij dat een virus altijd muteert. “Maar wat wel het geval is, is dat ze zich sneller kunnen verspreiden. Dus dat virus wordt in de bevolking fitter en kan makkelijker rondgaan, en dat drijft het R-getal omhoog. Dat maakt het erg moeilijk, want we moeten dat getal juist omlaag krijgen.”

Vaccin

Naar verwachting werken de huidige vaccins, zoals het Pfizer-vaccin dat binnenkort naar Nederland komt, wel tegen deze nieuwe varianten van het coronavirus. “De vraag is of het helemaal even goed werkt”, zegt Osterhaus. “In feite zit er in zo’n vaccin een eiwit, en dat eiwit heeft meerdere punten die door de antistoffen aangepakt worden. En we weten, afhankelijk van welk vaccin het is, dat een van die punten mogelijk verandert”, legt de viroloog uit. Dat hoeft in principe geen problemen op te leveren, als het maar om één punt gaat. “Maar als dat virus uiteindelijk verder muteert zouden de antistoffen mogelijk ook niet tegen de andere punten werken”, zegt Osterhaus. “Het is een langduriger proces, dus des te meer reden om de zaak zo veel mogelijk in te dammen nu.”

D66 wil dat het kabinet ‘met spoed’ advies vraagt aan het RIVM over een vliegverbod van en naar Zuid-Afrika. Duitsland heeft al beperkingen aangekondigd van het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika.

LEES OOK: Crisisberaad lidstaten over coronamutatie moet tot Europese eensgezindheid leiden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer