main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: Mensen uit het Verenigd Koninkrijk kunnen niet meer met een veerboot de oversteek naar Nederland maken. / ANP
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 14:26

Crisisberaad lidstaten over coronamutatie moet tot Europese eensgezindheid leiden

De EU-lidstaten zijn op dit moment in crisisberaad over de zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk de kop heeft opgestoken. Het gesprek moet leiden tot een uitkomst over hoe Europa eensgezind de nieuwe coronavariant wil aanpakken en buiten de deur wil houden, iets dat eerder in deze crisis lastig is gebleken.

Dit soort crisisberaad is normaal gesproken voorbehouden aan rampen, terroristische aanslagen en andere crises. “Voor corona spraken de ministers van Volksgezondheid zelden of nooit in Europees verband met elkaar. Nu kennen ze elkaar bijna beter dan de regeringsleiders”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “Dat komt natuurlijk omdat Europa probeert uit alle macht een beetje te coördineren. Maar Europa heeft geen enkele bevoegdheid omdat wij dat eigenlijk niet willen”, benadrukt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat zie je ook terug in het beleid. Er lijkt weinig sprake van coördinatie.”

Viroloog Ab Osterhaus hoopt dat de lidstaten hun beleid nu na negen maanden beter op elkaar afstemmen. “Je ziet heel veel verschillen als je al het beleid naast elkaar legt, en dat is naar het grote publiek toe vaak moeilijk uit te leggen”, zegt hij. Zo zijn er grote verschillen op het gebied van communicatie over het virus en op gebied van toelichting over het vaccin. Osterhaus hoopt vooral dat er op het gebied van reisbeperkingen één lijn getrokken wordt in Europa. “Zodat het duidelijk is dat reizen het virus verspreid.”

‘Hele zware maatregel’

Nederland reageerde gisteren als een van de eersten met een verbod voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, en verschillende EU-lidstaten volgden dit voorbeeld. Ook heeft Frankrijk de Kanaaltunnel grotendeels gesloten, waarmee het VK praktisch van het vasteland is afgesneden.

Het sluiten van het luchtruim is een hele zware maatregel, zegt Ten Broeke. “Dat is zoals een harde Brexit eruit had kunnen zien. Het vervelende is dat er heel veel bedrijven in Groot-Brittannië zich voorbereiden op mogelijk een harde Brexit, want die deal komt er maar niet. Dat betekent dat er ontzettend veel vervoersbewegingen juist deze week op gang waren gekomen”, legt hij uit. “Die blijven allemaal bij de haven van Dover en Portsmouth staan. Dus die problemen zijn daar gigantisch. Daar komen nu dan nog eens de zorgen over passagiersvervoer bij.”

LEES OOK: Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Om die reden houden ook de Britten vandaag een crisisberaad, onder leiding van premier Boris Johnson. De Britse regering heeft de bevolking opgeroepen om niet te hamsteren.

Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) zitten er naar schatting honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk vanwege de reisbeperkingen. TLN denkt dat deze chauffeurs naar alternatieven gaan zoeken voor een overtocht, wat tot chaos kan leiden.

Meer maatregelen

Er bestaat een mogelijkheid dat uit het crisisberaad blijkt dat er nog meer maatregelen nodig zijn dan die nu van kracht zijn. “Als dit nieuwe virus zo veel besmettelijker is, dus een hogere R-waarde heeft, heb je waarschijnlijk ook een hogere vaccinatiegraad nodig. Dan zullen we misschien nog scherper moeten zijn op de contacten”, zegt Ten Broeke. “Misschien zijn er nog meer beperkingen nodig die alle landen moeten opleggen om ook deze variant weer onder controle te krijgen.”

LEES OOK: Wat kan Nederland doen om het gemuteerde virus onder controle te houden?

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier