main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Mensen uit het Verenigd Koninkrijk kunnen niet meer met een veerboot de oversteek naar Nederland maken. / ANP
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 14:26

Crisisberaad lidstaten over coronamutatie moet tot Europese eensgezindheid leiden

De EU-lidstaten zijn op dit moment in crisisberaad over de zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk de kop heeft opgestoken. Het gesprek moet leiden tot een uitkomst over hoe Europa eensgezind de nieuwe coronavariant wil aanpakken en buiten de deur wil houden, iets dat eerder in deze crisis lastig is gebleken.

Dit soort crisisberaad is normaal gesproken voorbehouden aan rampen, terroristische aanslagen en andere crises. “Voor corona spraken de ministers van Volksgezondheid zelden of nooit in Europees verband met elkaar. Nu kennen ze elkaar bijna beter dan de regeringsleiders”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “Dat komt natuurlijk omdat Europa probeert uit alle macht een beetje te coördineren. Maar Europa heeft geen enkele bevoegdheid omdat wij dat eigenlijk niet willen”, benadrukt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat zie je ook terug in het beleid. Er lijkt weinig sprake van coördinatie.”

Viroloog Ab Osterhaus hoopt dat de lidstaten hun beleid nu na negen maanden beter op elkaar afstemmen. “Je ziet heel veel verschillen als je al het beleid naast elkaar legt, en dat is naar het grote publiek toe vaak moeilijk uit te leggen”, zegt hij. Zo zijn er grote verschillen op het gebied van communicatie over het virus en op gebied van toelichting over het vaccin. Osterhaus hoopt vooral dat er op het gebied van reisbeperkingen één lijn getrokken wordt in Europa. “Zodat het duidelijk is dat reizen het virus verspreid.”

‘Hele zware maatregel’

Nederland reageerde gisteren als een van de eersten met een verbod voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, en verschillende EU-lidstaten volgden dit voorbeeld. Ook heeft Frankrijk de Kanaaltunnel grotendeels gesloten, waarmee het VK praktisch van het vasteland is afgesneden.

Het sluiten van het luchtruim is een hele zware maatregel, zegt Ten Broeke. “Dat is zoals een harde Brexit eruit had kunnen zien. Het vervelende is dat er heel veel bedrijven in Groot-Brittannië zich voorbereiden op mogelijk een harde Brexit, want die deal komt er maar niet. Dat betekent dat er ontzettend veel vervoersbewegingen juist deze week op gang waren gekomen”, legt hij uit. “Die blijven allemaal bij de haven van Dover en Portsmouth staan. Dus die problemen zijn daar gigantisch. Daar komen nu dan nog eens de zorgen over passagiersvervoer bij.”

LEES OOK: Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Om die reden houden ook de Britten vandaag een crisisberaad, onder leiding van premier Boris Johnson. De Britse regering heeft de bevolking opgeroepen om niet te hamsteren.

Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) zitten er naar schatting honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk vanwege de reisbeperkingen. TLN denkt dat deze chauffeurs naar alternatieven gaan zoeken voor een overtocht, wat tot chaos kan leiden.

Meer maatregelen

Er bestaat een mogelijkheid dat uit het crisisberaad blijkt dat er nog meer maatregelen nodig zijn dan die nu van kracht zijn. “Als dit nieuwe virus zo veel besmettelijker is, dus een hogere R-waarde heeft, heb je waarschijnlijk ook een hogere vaccinatiegraad nodig. Dan zullen we misschien nog scherper moeten zijn op de contacten”, zegt Ten Broeke. “Misschien zijn er nog meer beperkingen nodig die alle landen moeten opleggen om ook deze variant weer onder controle te krijgen.”

LEES OOK: Wat kan Nederland doen om het gemuteerde virus onder controle te houden?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer