main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2020 — 11:32

Winkelbranchevereniging pleit voor afhaalpunten voor niet-essentiële winkels

Winkelbranchevereniging INretail wil dat het ophalen van bestellingen in niet-essentiële winkels mogelijk wordt. Volgens de vereniging van winkeliers kan dat veilig en kan de economie daarmee doordraaien, terwijl ook de pakketbezorgers worden ontlast. In Frankrijk en België zou een vergelijkbaar systeem goed hebben gewerkt.

INretail ziet een systeem voor zich waarbij klanten op een vooraf afgesproken tijd zich bij de winkel kunnen melden en dan bij de deur hun bestelling kunnen afhalen. “Neem als voorbeeld een bouwmarkt”, zegt directeur Koninklijke INRetail Udo Delfgou in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daar is afhalen nu wel mogelijk. “Omdat het in de periferie zit. Je kunt daar goed met de auto voorrijden en je product ophalen.”

Maar volgens Delfgou zijn er ook veel steden en dorpen geschikt om met afhaalpunten te werken. “Daar kun je in de auto of op de fiets dichtbij komen. Plekken die goed bereikbaar zijn kun je daardoor faciliteren met afhaalpunten.”

‘Voorraden immens’

Er komt een voorraadvergoeding voor retailers, weet Delfgou. “We zijn blij dat het kabinet deze maatregel heeft uitgevaardigd, maar dan nog dekt het maar een klein stukje van de schade. De voorraden zijn juist op dit moment immens, voor de normaal gesproken drukste weken van het jaar voor retailers.”

Ondernemers slaan daarom massaal verhuisdozen in om de voorraden op de slaan. Het AD meldt dat er driehonderd procent meer verhuisdozen worden verkocht dan voor de toespraak van premier Rutte van maandag. Ook opslagruimtes zijn in trek.

‘Druk op de zorg is enorm’

Fractievoorzitter 50PLUS Liane den Haan begrijpt het pleidooi van Delfgou, maar vindt het plan niet wenselijk. “De druk op de zorg is enorm groot in Nederland. Hoe meer reisbewegingen, hoe groter de kans dat mensen besmet raken. Ik zou nu zeggen: laten we verstandig zijn en het niet doen.”

Voorraadvergoeding

Het kabinet komt met een voorraadvergoeding om de retailers te steunen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend in debat met de Tweede Kamer. Later deze week zal het kabinet hierover meer vertellen.

“Zij worden onevenredig hard geraakt”, zegt Rutte over deze niet-essentiële winkels. Zij moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten. Deze winkeliers hebben “spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is”, aldus Rutte. Daardoor daalt de waarde van deze voorraad ook snel.

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland stelde voor desnoods een aparte vergoeding te regelen voor de hardst getroffen bedrijven. De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de ‘koelkastvergoeding’, zoals de tegemoetkoming werd genoemd die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten.

LEES OOK: Het kabinet komt met een voorraadvergoeding: ‘Het is handig dat de regeling er nu al is’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer