main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 december 2020 — 11:32

Winkelbranchevereniging pleit voor afhaalpunten voor niet-essentiële winkels

Winkelbranchevereniging INretail wil dat het ophalen van bestellingen in niet-essentiële winkels mogelijk wordt. Volgens de vereniging van winkeliers kan dat veilig en kan de economie daarmee doordraaien, terwijl ook de pakketbezorgers worden ontlast. In Frankrijk en België zou een vergelijkbaar systeem goed hebben gewerkt.

INretail ziet een systeem voor zich waarbij klanten op een vooraf afgesproken tijd zich bij de winkel kunnen melden en dan bij de deur hun bestelling kunnen afhalen. “Neem als voorbeeld een bouwmarkt”, zegt directeur Koninklijke INRetail Udo Delfgou in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daar is afhalen nu wel mogelijk. “Omdat het in de periferie zit. Je kunt daar goed met de auto voorrijden en je product ophalen.”

Maar volgens Delfgou zijn er ook veel steden en dorpen geschikt om met afhaalpunten te werken. “Daar kun je in de auto of op de fiets dichtbij komen. Plekken die goed bereikbaar zijn kun je daardoor faciliteren met afhaalpunten.”

‘Voorraden immens’

Er komt een voorraadvergoeding voor retailers, weet Delfgou. “We zijn blij dat het kabinet deze maatregel heeft uitgevaardigd, maar dan nog dekt het maar een klein stukje van de schade. De voorraden zijn juist op dit moment immens, voor de normaal gesproken drukste weken van het jaar voor retailers.”

Ondernemers slaan daarom massaal verhuisdozen in om de voorraden op de slaan. Het AD meldt dat er driehonderd procent meer verhuisdozen worden verkocht dan voor de toespraak van premier Rutte van maandag. Ook opslagruimtes zijn in trek.

‘Druk op de zorg is enorm’

Fractievoorzitter 50PLUS Liane den Haan begrijpt het pleidooi van Delfgou, maar vindt het plan niet wenselijk. “De druk op de zorg is enorm groot in Nederland. Hoe meer reisbewegingen, hoe groter de kans dat mensen besmet raken. Ik zou nu zeggen: laten we verstandig zijn en het niet doen.”

Voorraadvergoeding

Het kabinet komt met een voorraadvergoeding om de retailers te steunen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend in debat met de Tweede Kamer. Later deze week zal het kabinet hierover meer vertellen.

“Zij worden onevenredig hard geraakt”, zegt Rutte over deze niet-essentiële winkels. Zij moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten. Deze winkeliers hebben “spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is”, aldus Rutte. Daardoor daalt de waarde van deze voorraad ook snel.

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland stelde voor desnoods een aparte vergoeding te regelen voor de hardst getroffen bedrijven. De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de ‘koelkastvergoeding’, zoals de tegemoetkoming werd genoemd die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten.

LEES OOK: Het kabinet komt met een voorraadvergoeding: ‘Het is handig dat de regeling er nu al is’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier