CBS: in 2063 heeft Nederland 20 miljoen inwoners, vooral door migratie en vergrijzing
De bevolking van Nederland blijft de komende vijftig jaar groeien. Dit jaar is de groei door de hoge sterfte en lage migratie door het coronavirus relatief laag, maar naar verwachting trekt deze de komende jaren weer aan. In 2063 zal Nederland dan 20 miljoen inwoners hebben. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
"De bevolking groeit alleen nog door migratie, en niet meer door nakomelingen. Het zijn vooral migranten die naar Nederland komen, en dat betekent ook dat die omvang van die migratie het tempo van de bevolkingsgroei bepaalt", licht demograaf Jan Latten toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hebben nu al te weinig woningen, we krijgen nauwelijks woningen bijgebouwd. Hoe meer mensen erbij komen hoe moeilijker het wordt om dit op te lossen. We zien dat er nog miljoenen mensen bijkomen."
Politiek
Volgens Latten moet de politiek "het publiek" duidelijk maken dat zij nog kunnen sturen op bevolkingsgroei. "We kunnen misschien zeggen: we willen naar 20 of 18 miljoen. Maar het kan ook 22 miljoen worden. We moeten kiezen, en de politiek heeft als taak dat helder en transparant neer te zetten: waar gaan we voor kiezen."
Eind 2020 heeft 25 procent van de bevolking een migratieachtergrond, in 2070 zal dit naar verwachting 42 procent zijn. Zowel nu als in de toekomst is bijna de helft van degenen met een migratieachtergrond zelf in Nederland geboren, met minimaal één in het buitenland geboren ouder.
Vergrijzing
Naast migratie komt de bevolkingsgroei ook door het feit dat mensen steeds ouder worden. Vanaf 2023 worden er ook weer meer kinderen geboren, maar dat is op den duur niet voldoende om het oplopende aantal sterfgevallen te compenseren. Volgens de huidige inzichten zullen tussen er tussen 2040 en 2060 jaarlijks meer inwoners overlijden dan dat er kinderen worden geboren.