main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 8 april 2020 — 14:04

Vraag naar woningen blijft, ondanks coronacrisis: ‘We moeten juist nu heel veel gaan bouwen’

Door de coronacrisis zouden er veel minder huizen verkocht en gekocht worden. Economen van de ABN AMRO voorspellen zelfs dat de huizenprijzen volgend jaar dalen. Volgens Onno Hoes, voorzitter NVM, zal dit wel meevallen. “Sowieso moet ik zeggen dat de cijfers van ABN in andere crisissen ook niet altijd de juiste zijn geweest,” vertelt Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor mensen die contactberoepen uitvoeren of in de horeca werken, is er wel een verandering te merken. “Dat zijn moeilijke sectoren. De banken zijn ook heel terughoudend in het financieren van bepaalde woningen”, zegt Hoes. “We zien veel mensen die hun hypotheekrente nu oversluiten.”

Dat meldde ook hypotheekdienstverlener De Hypotheekshop. Vorige week werd er een recordaantal van bijna 20.000 hypotheekaanvragen ingediend. Reden is de stijgende rente. De gemiddelde rentes op hypotheken met een vaste rente voor een periode van 5, 10, 20 en 30 jaar namen ongeveer met 0,07 procentpunt toe. Dat staat voor de grootste stijging sinds oktober 2011.

‘Het grootste gedeelte van onze economie draait gewoon’

Volgens Hoes was er in het begin van de coronacrisis inderdaad een lichte daling op de woningmarkt te zien, maar is die weer hersteld. “Op Funda zit bijna gewoon weer hetzelfde aantal mensen als voor die tijd”, zegt hij, “en bij makelaarskantoren komen er ook steeds meer aanvragen van mensen die iets willen kopen of verkopen.” De markt herstelt zich, en dat komt omdat mensen zien dat het kabinet dit onder controle heeft. “Zij en de werkgevers- en werknemersverzekering doen er alles aan om de onzekerheid zo veel mogelijk weg te nemen”, vindt Hoes. “Het grootste gedeelte van onze economie draait gewoon.”

‘De bevolkingsgroei gaat niet zomaar weg’

“We zien wel dat de druk op de overheid en projectontwikkelaars om meer en veel goedkoper te bouwen nog groter wordt”, legt de NVM-voorzitter uit. Maar dat ligt niet aan de coronacrisis. “Dat zien we al een aantal maanden.”

Financieel journalist Servaas van der Laan benadrukt dat we juist moeten leren van de kredietcrisis. “De vraag naar woningen blijft. De bevolkingsgroei gaat niet zomaar weg. Laten we nu leren van de vorige crisis: toen stopten we massaal met woningen bouwen, en daarvan ondervinden we nu nog steeds de problemen. Daarom is er nu zo’n schaarste.” Juist nu moet de overheid het goede voorbeeld geven en investeren in de woningmarkt, vindt Van der Laan. “We moeten toch ergens wonen met zijn allen.”

LEES OOK: Wat is de invloed van de coronacrisis op de woningmarkt?

Het grootste struikelbok door de coronacrisis ligt dan ook daar, denkt Hoes. “Alle ambtenaren die nu thuis werken moeten wel voldoende overleggen met de projectontwikkelaars om vergunningen op tijd af te geven,” zegt hij. Anders lopen die mogelijk vertraging op. “Als het straks weer goed gaat met de economie, komt er weer een enorme vraag. Daarom moeten we nu ook anticyclisch bouwen.”

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier