main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 12:18

Bezorgdheid over screening politieagenten, steeds vaker (ernstigere) incidenten

Agenten in opleiding gaan steeds vaker en steeds ernstiger over de schreef. Dat melden docenten aan de politieacademie. Zij vragen zich daarom af of de screeningsprocedure wel voldoende toereikend is. Ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP maakt zich zorgen. “Door de tekorten die we hebben zien we dat collega’s die in opleiding zijn ook al andere dingen doen dan die ze mogen doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze doen bijvoorbeeld al aanhoudingen, ook als dat nog niet aan de orde is.”

Docenten op de politieacademie hebben het idee dat agenten in opleiding de laatste jaren vaker betrokken zijn bij incidenten dan voorheen, blijkt uit een rondgang van het AD. Er zijn incidenten bekend van studenten aan de politieacademie die met 200 kilometer per uur over de snelweg razen. Sommigen blijken betrokken bij drugshandel en anderen worden weer beschuldigd van mishandeling.

LEES OOK: Zorgen over falende screening politie: ‘Doodsteek voor integriteit’

Het gaat hier niet enkel om rotte appels. Docenten zien ook dat er veel studenten zijn met psychische problemen, zoals faalangst, een laag zelfbeeld. Sommigen zijn zelfs suïcidaal.

“De excessen zijn groter dan vroeger en komen vaker voor”, stelt een docent in de krant. De vrees bestaat dat de selectie- en screeningsprocedure onder druk staat door het feit dat er binnen enkele jaren 17.000 nieuwe agenten moeten worden opgeleid vanwege vergrijzing en uitstroom bij de politie.

‘Screening is complex’

“De screening bij de politie is complex”, weet Van de Kamp. “Waar het wel eens misgaat, en dat komt ook door wetgeving die er is, is dat je getest wordt op je mentale stabiliteit en intellectueel vermogen, alleen die zaken mogen niet gecombineerd worden”, legt de vakbond-voorzitter uit. “Dus als je dat op sommige punten haalt, en bij andere punten net op de rand zit, je toch door de screening kunt komen, terwijl het soms ook beter is dat dat niet gebeurt.”

‘Niet alles is meteen aan de politiek’

De politie onderzoekt momenteel of deze signalen kloppen. En dat is ook de eerste stap, zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Het hele proces moet goed doorgelicht worden om beter te begrijpen hoe je het probleem gaat aanpakken, zegt zij. “Ik denk dat de politie zelf, ook natuurlijk met minister Grapperhaus, goed een weg kan banen om te kijken of er meer geld nodig is, of meer mensen voor de training.” Niet alles is meteen aan de politiek om op te lossen, aldus Kaag. “Je moet eerst weten wat er nodig is. Is het mensen en middelen? Dan moet daar over gesproken worden.”

Als dat het geval is moet daar wel degelijk over gesproken bij een volgende formatie, zegt de D66’er. “Want we weten allemaal dat de politie hartstikke belangrijk is. Onze rechtstaat, onze veiligheid, begint bij een goed functionerend politieapparaat.”

Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt dat het vooral bij de politieleiding ligt om dit goed op te lossen. “Het heeft twee aspecten: je wil gewoon heel goed opgeleide politieagenten, want er wordt ongelofelijk veel van hen gevraagd om ons veilig te houden”, zegt hij. “Maar het lijkt me ook voor de mensen zelf: als je de opleiding niet kunt afmaken, als je tegen de muur loopt of als je later tijdens je werk vaardigheden tekort komt: dat is ook voor je werkplezier niet goed. Dus we hebben er gewoon baat bij als de politie zo goed mogelijk en zo slim mogelijk regelt.”

LEES OOK: Schiphol zo lek als een mandje: criminelen infiltreren luchthaven en ‘hooggeplaatste mollen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer