main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 november 2020 — 12:20

Conclusie uit toeslagenaffaire: ‘Overheid moet niet te groot zijn’

Deze week werden zeven politieke kopstukken gehoord over de toeslagenaffaire. Wat zijn we daar wijzer van geworden? “We moeten een niet te grote overheid hebben, en zeker geen overheid die zijn burgers in de gaten houdt”, concludeert mediadeskundige Mark Koster. “Dat is de les die ik hieruit trek.”

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag onderzoekt op dit moment hoe de situatie rondom de kinderopvangtoeslag, waar tienduizenden ouders onterecht als fraudeurs werden aangemerkt en in zware financiële problemen kwamen, kon ontstaan.

LEES OOK: Verhoren politici toeslagenaffaire van start: ‘Extreem schrijnende situatie’

Invloed van de overheid

Hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra verbaast zich erover dat er in de verkiezingsprogramma’s alleen maar gestuurd wordt op een nog grotere invloed van de overheid. “We zien hier een overheid die totaal niet functioneert, en toch zie je in alle verkiezingsprogramma’s: laten we nóg veel meer overlaten aan de overheid”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Terwijl we zien dat de overheid het niet aankan.”

Dat valt ook Koster op, zegt hij. “Er is geen partij die zegt: kan die overheid alsjeblieft wat kleiner? Kunnen wij dat als burgers nu alsjeblieft zelf oplossen?”

De hoop van Joustra is dat we in de loop van de verkiezingen in de campagnes in ieder geval iets gaan terugzien van deze verhoren. “Als de verkiezingen ergens over moeten gaan, is het wel over zo’n vraagstuk”, vindt hij.

‘Schokkend om te zien’

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kreeg in mei het dringende ambtelijk advies ‘vaag te blijven aan de Tweede Kamer’ over de vraag of de Belastingdienst de dubbele nationaliteit gebruikte bij de zoektocht naar fraude.

“Ik kreeg te horen: blijf aan de veilige kant, want we weten niet zeker of het niet zo is”, zo zei hij tijdens zijn verhoor door de parlementaire commissie op donderdag. Koster schrok daarvan. “Dat de overheid volkomen gebaseerd op wantrouwen zijn onderdanen probeert onder druk te zetten. Ik vind dat wel schokkend om te zien.”

Commissie

Joustra vindt het verder vreemd dat de parlementaire commissie bestaat uit Kamerleden. Zij besloten volgen Joustra immers zelf tien jaar geleden om die toeslagen te gaan geven, zegt hij. “Zij horen daar zelf ook te zitten. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met dit systeem.”

LEES OOK: CDA-Kamerlid Omtzigt wil speciale belasting-ombudsman

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier