main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 november 2020 — 14:26

Verhoren politici toeslagenaffaire van start: ‘Extreem schrijnende situatie’

Een nieuw hoofdstuk in de toeslagenaffaire is vandaag begonnen. De politieke kopstukken die destijds aan de knoppen draaiden worden deze week onder ede verhoord door de parlementaire ondervragingscommissie.

De toeslagenaffaire draait om het falen van het ambtelijk systeem. Tienduizenden ouders worden de dupe van een fraudejacht naar aanleiding van een miljoenenfraude door Bulgaarse bendes. Ouders werden verplicht om enorme bedragen van hun kinderopvangtoeslag terug te betalen, met grote gevolgen.

‘Huizen en auto’s kwijtgeraakt’

In Goedemorgen Nederland zegt journalist Victor Pak, die voor NRC schreef over de affaire en sprak met gedupeerde ouders, dat de situatie extreem schrijnend is. “Als die ouders een punt of een komma verkeerd zetten, werden ze meedogenloos afgestraft.” Het kon leiden tot het kwijtraken van auto’s tot huizen. Kinderen konden niet normaal worden opgevoed, zo zegt Pak.

De belangrijkste vraag die de commissie nu heeft, is waarom de politici destijds niet hebben ingegrepen, zegt parlementair journalist van de Telegraaf Wouter de Winther.

Vorige week waren de topambtenaren aan de beurt, die met de vinger naar elkaar wezen. “Maar uiteindelijk is de politieke top verantwoordelijk voor deze ambtenaren.” Zo komt vandaag PvdA-leider Lodewijk Asscher langs, die ten tijde van de toeslagenaffaire Minister van Sociale Zaken was.

Ontluisterend beleid Belastingdienst

Volgens De Winther is het vooral interessant waarom de informatie nog steeds niet boven water is. “En dat ondanks jarenlang vragen van Kamerleden en journalisten.”

Daar komt bij dat er steeds weer nieuwe documenten opduiken die een ontluisterend beeld schetsen van hoe de Belastingdienst omging met de zaak. Volgens De Winther is het de vraag of er sprake is geweest van coördinatie. En zo ja, wie heeft dat dan gedaan. “Komt die van hoge ambtenaren of van de politieke top?”

‘Politieke haardos’

Ondanks het feit dat de politiek uiteindelijk verantwoordelijkheid draagt, zegt de journalist dat het goed is dat de ambtenaren ook eens met de billen bloot gaan. “Hopelijk gaat daar ook een waarschuwing vanuit dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hier eigenlijk niet mee weg kunnen komen door te zeggen dat de buren het hebben gedaan.”

Dat de verhoren zo dicht op de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar zitten, maakt het wel dat er bezorgd wordt gekeken naar het politieke aspect van de verhoren, zegt De Winther. Die commissie bestaat tenslotte uit Tweede Kamerleden.

“Momenteel hebben ze de onderzoekspet op, maar onder die pet zit een dikke haardos van politiek, die haal je niet zomaar weg.” Sommigen kunnen een politiek belang hebben om iemand als Asscher hard aan te pakken vandaag, zo zegt De Winther.

LEES OOK: CDA-Kamerlid Omtzigt wil speciale belasting-ombudsman

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier