main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 21 november 2020 — 17:20

Klaas Dijkhoff (VVD) bekritiseert eigen integratiebeleid: ‘Niet goed genoeg’

Het integratiebeleid van de VVD werkt in de praktijk niet goed genoeg, stelt Klaas Dijkhoff in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Er zijn nu te veel mensen die de inburgeringscursus niet kunnen betalen en daardoor de Nederlandse taal niet spreken, zegt de fractievoorzitter.

Bij het voltooien van een inburgeringscursus hoeft je hier niet voor te betalen. Wanneer dit niet het geval is, draai je wel voor de kosten op. Dat werkt niet, geeft de fractievoorzitter nu toe. “We hebben het heel liberaal aangepakt. Je komt dit land binnen, en dan ben jij verantwoordelijk voor je inburgering. Dat hoeft de overheid niet voor je te regelen”, legt Dijkhoff uit. Zo kunnen ook bedrijven een inburgeringscursus aanbieden.

“Er kwamen mensen hier naartoe, ze spraken de taal niet, wisten amper dat ze een cursus hadden, en kregen uiteindelijk een rekening”, zegt hij. “Dus dan eindig je met iemand die de taal niet beter spreekt, niet dichter bij werk is en ook niet eens een inkomen heeft om zelf die cursus van te betalen. Daar zul je als overheid sterker op moeten sturen.”

Eigen huis

In de toekomst wil Dijkhoff de inburgeringscursus mogelijk koppelen aan het in aanmerking komen voor een eigen huis. “Dat je dan eerst een paar stappen moet hebben gezet waaruit blijkt dat je de taal beter spreekt, dat je zicht hebt op een baan, of op een opleiding die naar een baan kan leiden”, zegt hij. “Zodat je zo snel mogelijk integreert en zo snel mogelijk in je eigen inkomen kunt voorzien. Ik denk dat dat voor al onze belastingbetalers uiteindelijk het voordeligst is.”

LEES OOK: Grote steden teleurgesteld in uitstel inburgeringswet: ‘Grote consequenties’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer